» Olaszország

» Olaszország » Sicilia » Szicília


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Scala dei Turchi az egyik leginkább Instagram-barát hely Olaszországban.


A szicíliai Agrigento városának közelében a Scala dei Turchi ("A törökök lépcsője") emelkedik ki a Földközi-tengerből. A csillogó lépcsőfokokkal díszített pazar sziklaképződmény nemcsak természeti látványosságnak számít, hanem Andrea Camilleri Commissario Montalbanóról szóló detektívtörténeteiben is megjelenik. 

A fehér pompát Szicília legszebb természeti látványosságának tartják, valószínűleg az egyik legszokatlanabb fürdőhely egész Olaszországban.

Vandálok célkeresztjében

2022 január elején a sziklákon elkövetett vandalizmus okozott felháborodást: a világos színű márgát egy éjszaka alatt vörös porral "festették be".

Az olasz médiában megjelent képek nagy, részben sötétvörös foltokat mutattak a világos színű sziklán. Az első vizsgálatok szerint ismeretlenek vasoxidport szórhattak szét a népszerű turistalátványosságnál.

Nello Musumeci, Szicília elnöke panaszkodott, hogy a Scala dei Turchi-t "gyalázatos módon meggyalázták". "Elítéljük a gyáva akció mögött álló elkövetőket". Ez nem csak egy ritka szépségű természeti érték, hanem Szicília imázsa elleni támadás is volt. A különböző pártok számos politikusa fejezte ki felháborodását.
A hatóságok nyomozást indítottak ismeretlen személyek ellen. A térfigyelő kamerák képeit kérték. Emellett mintákat vettek a festékből, hogy esetleg azonosítani tudják az eladókat és így a vásárlókat is - jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap. 2021-ben a közeli Punta Biancánál történt hasonló incidens.

Mindenesetre a festék nem hagyott maradandó károkat a sziklákon. A sziklákat a regionális közigazgatás tisztviselői és szakemberei ellenőrizték, majd egy önkéntesekből álló csapat nagynyomású tisztítószerekkel megtisztította. A sziklaképződményt visszaállították régi pompájában.

A Scala dei Turchi nem először kerül a címlapokra. 2020 elején a hatóságok ideiglenesen lezárták a helyszínt a rossz általános állapot és a növekvő látogatói tömeg miatt.

A szakasz egyre inkább erodálódott, és sokan szedték ki és vitték el a köveket. A Scala dei Turchi állapota tehát folyamatosan romlik. A "szemünk láttára" fenyeget, hogy "összeomlik" - mondta annak idején az illetékes hatóság a Guardiannek. A tengerparti szakasz az UNESCO örökségi listáján szerepel.Tartomány:Sicilia
Cím:Scala dei Turchi
GPS: 37° 17′ 23.64828″, 13° 28′ 21.91476″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward