» Olaszország

» Olaszország » Sicilia » Szicília


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2013-ban a lampedusai partszakaszt, a Spiaggia del Conigliót (Nyúl-strand) választották meg Európa és a világ legjobbjának.


A strand a szigethez tartozó apró sziklaszirten, a Nyulak szigetén (Isola dei Conigli) található, amely nem csak szépsége, hanem az ál-cserepesteknősök tojásrakó helyeként is ismert. Isola dei Conigli ezért 2002 óta természetvédelem alatt áll.

Lampedusa Olaszországhoz tartozik, Málta és Tunézia között, Szicíliától 205, a tunéziai partoktól 113, Máltától 140 km-re fekszik. 10 km hosszú, legnagyobb szélessége 4 km. Lakosainak száma kb. 4.500 fő, akik elsősorban a turizmusból és halászatból élnek.

Bár a szigetet nem egyszerű megközelíteni, a turisták körében igen népszerű, így a nyári turistaszezonban a nyaralókkal együtt a sziget népessége eléri a 10.000 főt.

A sziget legegyszerűbben repülővel érhető el, naponta indul repülőjárat Palermóból és Cataniából. A turistaszezonban más olasz nagyvárosból is indulnak repülők a szigetre. Szintén naponta indul kompjárat a szicíliai kikötőből, Agrigentóból a szigetre.

Lampedusa ünnepe a Festa di San Bartolo, amelyet minden év augusztus 24-én rendeznek meg.

2017-ben Lampedusa polgármestere kapta az Unesco-békedíjat 

Giusi Nicolini a dél-olaszországi Lampedusa szigetének polgármestere kapta 2017-ben az Unesco által odaítélt Félix Houphouët-Boigny Békedíjat. A Félix Houphouët-Boigny Békedíjban olyan személyek, magán- és köztestületek részesülnek, akik sokat tettek a béke elősegítéséért, védelméért és megőrzéséért. Az Unesco-békedíjának nevezett elismerésben részesült 1989 óta többek között Nelson Mandela, Simon Peresz, Jasszer Arafat és Francois Hollande is. 

Az Unesco szerint Giusi Nicolini 2012-es polgármesteri megválasztása óta mély emberséggel és elkötelezettséggel lépett fel a menekültválság megoldásáért, különös tekintettel arra, hogy a válság ezreket sodort Lampedusa és Olaszország partjaira.
     
Az Afrika és Olaszország közötti migráció útvonalán Európa legdélibb kapujának tartott Lampedusa szigete évtizedek óta a menekültek első állomásának számít, ahol több tízezren haladtak át. Lampedusa vizein 1988 óta harmincezren vesztették életüket. A szigeten korábban bevándorlótábor, jelenleg regisztrációs központ (hot spot) működik. Ferenc pápa első látogatása is Lampedusára vezetett 2013 júniusában. Nem sokkal később - 2013 októberében - 366 ember fulladt a tengerbe egy Lampedusánál felborult hajóról. 

Korlátozások Lampedusán

Lampedusa - amelyet ma már nemzetközileg inkább az afrikai migránsok tömeges érkezésével, mint türkizkék tengervizével hoznak összefüggésbe - korlátozásokat vezet be a fürdőzőkkel szemben. A sziget déli részén található Spiaggia dei Conigli, amely Nyúl-part néven vált ismertté, Európa egyik legszebb tengerpartjának számít: a tiszta vízben delfinek és tengeri teknősök úszkálnak, a homok pedig kellemesen puha a talpa alatt.Tartomány:Sicilia
Cím:Lampedusa
GPS: 35° 30′ 38.2599″, 12° 35′ 28.24746″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward