» Olaszország

» Olaszország » Sicilia » Szicília

Egadi-szigetek: Favignana, Levanzo, Marettimo


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szicília nyugati partokhoz közel található az Egadi-szigetcsoport. Aki Szicílián nyaral, annak feltétlenül meg kell látogatnia a Földközi-tenger rejtett csodáját, Levanzo, Marettimo és Favignana, három varázslatosan szép szigetből álló Egadi-szigetcsoportot. A szigetcsoport természetvédelmi terület.


I.e. 241. március 10-én, a Szicília nyugati partjaitól 7 kilométerre, Trapani és Marsala között elhelyezkedő Egadi-szigeteknél Róma ősellenségével, Karthágóval nézett farkasszemet. Az ütközet viszonylag gyorsan, néhány óra alatt lezajlott, a rómaiak lesben állva támadták meg a pun egységeket, elvágva előlük a tengeri útvonalat. A punok a döntőnek bizonyuló csatában vereséget szenvedtek, Karthágó békekötésre kényszerült, Róma pedig Szürakuszait és környékét leszámítva megszerezte Szicíliát, ezzel megnyílt az út előtte, hogy az egész Földközi-tenger ura legyen.

Marettimo a görögök számára Hiera, a "Szent Sziget" volt, amely egyes vélemények  szerint azonos az ókori Ithacával, Odüsszeusz hazájával.

Levanzo fő látványossága a Grotta dei Genovesi barlang. A Világörökség része. A barlangban 5-6 ezer éves ősi falfestésekre bukkantak a régészek. 

Az Egadi-szigetek barlangjaiban feltárt csontvázak az első "szicíliaiak" étrendjéről és származásáról árulkodnak. A modern ember az utolsó jégkorszak "csúcspontján", 26 500-19 000 évvel ezelőtti időszakban érkezett a Szicília partjaitól 7 kilométerre nyugatra fekvő Egadi-szigetekre. Ebben az időszakban a meglehetősen alacsony tengerszint miatt földnyelvek alakultak ki az "olasz csizma", azaz az Appennin-félsziget és az Egadi-szigetek között. A kutatók szerint a korai népesség a szigeteken vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkozott: étrendjében leginkább szárazföldi élelemforrásokra hagyatkozott, és nemigen kedvelte a tenger gyümölcseit. Ezek a táplálkozási preferenciák akkor is megmaradtak, amikor a tengerszint viszonylag gyors, egy emberöltőn belül bekövetkezett emelkedése elvágta a népességet az Appennin-félszigettől.

Favignana

A Szicília melletti  (7 km-re Szicília partjaitól) napfényes, szeles kis szigetet nyugaton a Montana Grossa uralja, mely nevével ellentétben csupán 302 m-rel emelkedik a tenger fölé. Keleti oldalán a laposabb partokat homokos strandok osztják meg. Favignana szigetén az élet egyszerű, csendes mederben folyik, az itt található szállások is a kellemes, szerény vidéki hangulatot tükrözik. A szigetről hajókirándulások indulnak az Egadi-szigetek többi tagjához.

Favignana lepke alakú szigete tökéletes úti cél a búvárok és a strandolás szerelmesei számára. Látnivalók a szigeten:

Egadilandia turistavonat bejárja a sziget fő utcáit és partszakaszait.

Ex Stabilimento Florio tonhalkonzervet készítő gyárból lett múzeum

Castello di Santa Caterina vár egy dombtetőn található romjaihoz tett túra. Innen páratlan kilátás nyílik az öbölre és Levanzóra. 

Szerelmesek barlangja

Megközelítése: Favignanát rendszeres kompjárat köti össze Trapanival. Emellett Favignana még az Egadi-szigetek többi tagjáról is elérhető.

A nyarak hosszúak és naposak, júliusban és augusztusban a hőmérséklet a 45 fokot is eléri.

Trapaniból menetrendszerű szárnyashajó- és kompjáratokkal megközelíthető.Tartomány:Sicilia
Cím:Favignana
GPS: 37° 55′ 40.67832″, 12° 17′ 41.48052″
Honlap: http://www.visitsicily.info/en/10cosea/egads/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward