» Franciaország

» Franciaország » Bretagne » Bretagne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bárki, aki Vannes történelmi belvárosában sétál, azt hiheti, hogy egy szabadtéri múzeumban sétál. A Morbihan-öbölben fekvő francia kisváros minden sarkon történelmet áraszt, és a középkori Bretagne zászlóshajója.


Morbihan fővárosa Vannes. A város Bretagne egyik népszerű turisztikai központja, sok középkori és reneszánsz emlékkel, rendezvényekkel. Július második hetének végén rendezik meg a Journées médiévales nevű látványos középkori napokat, augusztus 15-én pedig, a bástyák tövében, a Fête d’Arvor ünnepséget.

Vannes Bretagne egyik legrégibb települése. A kelták egyik törzsének is ez volt a fővárosa Vaneti néven. A római időkben Julius Ceasar is hadjáratot vezetett ellenük szárazon és vízen is. Morbihan öblében ütköztek meg a római gályák Vannes akkori lakóinak tölgyfából készült erős hajóival, melyek jellegzetességét bőrből szabott vitorláik adták.

Bretagne első hercege, Nominoé a 9. század első felében itt rendezte be székhelyét. Bretagne-i Anna itt mondatta ki 1532-ben a parlamenttel Bretagne és Franciaország unióját.

Vannes a középkorban szinte bevehetetlennek tartott megerősített város volt.

Vannes kikötőjében sok sikeres hajót építettek, számos alkalommal nyerték meg a Trophée Jules Verne-t, Franciaország egyik legnagyobb vitorlázó versenyét. 

Egy olyan virágbarát város, mint Vannes, kiemelten ügyel kertjeire. Az önkormányzat még tavasszal profikat kért fel, hogy készítsenek újakat és újítsák fel a már meglévő parkokat. Sokuk különleges jelentéssel bír: a La Garenne-be például 793 rózsabokrot ültettek a II. világháború idején elhunyt 793 vannes-i emlékére.

Vannes régen a breton hercegek lakhelye volt, és az óváros rész szinte teljesen épen maradt meg. A Művészet és Történelem Városa: a macskaköves utcáival és fakeretes 17. századi házaival ezt teljesen megérdemli. A városfalak az egyik legjobb állapotban lévők Bretagne-ban: 1911 óta védett műemlékké nyilvánították.

A Szépművészeti Múzeumban leginkább a 20. századból állítanak ki festményeket. De talán nem is ez a legérdekesebb benne: épületében írták alá 1532-ban a szerződést Bretagne és Franciország egyesüléséről.

Château Gaillard régészeti múzeumnak egy eredeti állapotában fennmaradt 15. századi palota ad otthont, ahol a breton parlament ülésezett 1456 és 1532 között.

A három testőrből ismert Aramis öregkorára Vannes püspöke lett.

Az Aquarium océanographique et tropical-ban cápákat és külön csarnokban szabadon repkedő trópusi pillangókat láthatunk.

A város specialitásai a tengergyümölcsei, a gotchial (brióshoz hasonló sütemény), a sör és cider.Tartomány:Bretagne
Cím:Vannes
GPS: 47° 39′ 31.23792″, -2° 45′ 35.66844″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward