» Németország

» Németország » Baden-Württemberg » Bodensee


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bodeni-tó német oldalának látnivalói.


A Bodeni-tó az egyik legszebb és legváltozatosabb üdülőterület az Alpoktól északra. A nyugati Stein am Rhein és a keleti Bregenz között húzódó, közel 300 kilométeres partszakaszon több mint 50 nagyobb kikötő található. A vízi sportok, a fürdőzés és a hajókirándulások a Bodeni-tónál különösen népszerűek a nyaralók körében.

A Boden-tó német oldalán számos vonzó hely található egy kellemes nyaraláshoz, mint például Lindau, Meersburg vagy Friedrichshafen. A tó legnyugatibb részén, a Mainau virágszigettől nem messze fekvő Konstanz városa szintén nagyon ajánlott. 

Lindau

Lindau látképe és a kikötői kilátás az egyik legnépszerűbb fotómotívum.

Lindau festői óvárosa egy félszigeten fekszik a Bodeni-tó keleti partján. Festői kikötőjével, lenyűgöző katedrálisával és csinos fogadóival a római eredetű egykori város a tó németországi oldalának egyik legvonzóbb célpontja.

A 19. században a lindauiak régészeti emlékeket és egy római kori villa alapfalait fedezték fel. Ezek ma az úgynevezett római parkban látogathatók.

A sziget történelmi központja középkori eredetű. A város piaca már több mint 1000 évvel ezelőtt is a szarvasmarhák, a gabona, a bor, a zöldségek és a gyümölcsök fontos átrakóhelyének számított. Az óváros szigetén érdemes megnézni mind a 12. században épült Szent István városi plébániatemplomot, mind a Szűz Mária-székesegyházat, amelyet a 18. században az óvárosban pusztító tűzvész után barokk stílusban építettek újjá. Kevésbé látványos, de még régebbi a több mint 1000 éves Szent Péter-templom. Szintén a város dísze a 15. századból származó városháza, amelyet mintegy 100 évvel később reneszánsz építészek építettek át. Lindau tóparti sétányának kiemelkedő látványossága a 12. században épült Mangenturm. Ez a középkori városfal végpontja, amelynek azonban csak egyes részei maradtak meg.

Lindau kikötőbejárata a nyugati oldalon álló világítótoronnyal, a keleti oldalon pedig a bajor oroszlánnal az egyik leghíresebb fotómotívum a Bodeni-tónál. Az együttes lényegében a 19. század közepén épült. Innen rendszeresen járnak át kompok a tavon. Az óváros fő bevásárlóutcája, a Maximilianstrasse és a Reichsplatz mellett a kikötő az egyik legvonzóbb találkozóhely.

Friedrichshafen

Friedrichshafen szintén népszerű nyaralóhely a Bodeni-tónál.

A zeppelinek városa számos látnivalóval és évente több mint 300 kulturális rendezvénnyel vonzó kirándulóhelynek is számít. Többek között számos népzenei és fúvószenei fesztivált, valamint kulináris városi fesztivált rendeznek. Friedrichshafen már az 1960-as évek óta hirdeti, hogy közvetlenül a Felső-Sváb Barokk Útvonalon fekszik. A mintegy 500 kilométer hosszú útvonal olyan vonzó városokat és településeket köt össze, mint Ulm a katedrálisával, Ravensburg, Meersburg, Memmingen és Isny az Allgäuban.

A vízpart központi látványossága természetesen a Bodensee kikötője a kilátótoronnyal. A város nevezetessége azonban az 1695 és 1702 között épült vártemplom, amely korábban a Hofeni kolostor része volt. Az egykori kikötői vasútállomás épületében található Zeppelin Múzeum szintén nagyon népszerű a turisták körében. A kirándulók számára Friedrichshafen városa kedvelt megállóhely: a Bodeni-tó hátországán átvezető 111 kilométeres Jubileumi út például pont a városon keresztül vezet.

Konstanz

Bodeni-tó panoráma és német történelem: Konstanz ideális üdülőhely és kirándulóhely a kultúrtörténet iránt érdeklődők számára, akik a Bodeni-tó festői szépségét is élvezni szeretnék. De ez még nem minden: a várostól néhány kilométerre fekszik Mainau szigete, csodálatos kertjeivel, kastélyával és vártemplomával. Ha Konstanz óvárosában keres szállást, akkor egy kőkemény történelemkönyv közepén találja magát. Ennek első lapjai a Római Birodalomban játszódnak. A Münsterplatz alatt rejtőzik egy csarnok, amely a római kori erőd ásatásait teszi hozzáférhetővé.

A látnivalók listája hosszú, és a 12. századtól napjainkig tartó épületeket, valamint műalkotásokat tartalmaz. Nem tudni, hogy a ma nagyra becsült freskók és épületek a maguk idejében is vitatottak voltak-e. Azt mindenesetre tudjuk, hogy az 1993-ban felállított Imperia-szobrot nem mindenki szereti. A betonból készült emlékmű egy prostituáltat ábrázol, aki a konstanzi zsinatra utalva jelképes császári és pápai férfiakat tart a kezében. Ami a hátteret illeti: a pletykák szerint a szimbolika nem áll túl messze a valóságtól. Mindenesetre az Imperia önmaga körül forog, és az oldalán a Bodeni-tó vízszintjét méri. Szilárd alapokon nyugszik viszont a konstanzi katedrális, amely nemcsak hatalmasan magasodik a város fölé, de tornyával a legjobb kilátóteraszt is kínálja Konstanzban. Tiszta időben a város háztetői fölött és messze a Bodeni-tó fölött egészen az Alpokig ellátni.

Csak néhány német óváros élte túl sértetlenül az utolsó világháborút. Rothenburg ob der Tauber és Heidelberg mindenki számára ismert. A Bodeni-tónál fekvő Konstanz azonban szintén azon középkori városok közé sorolhatja magát, amelyekben a régi épületállomány még mindig jelen van. Ennek oka banális: a szövetségesek megkímélték a várost a bombázástól, hogy véletlenül se érje Svájc. A 14. századi tanácsi épület például még mindig áll. Egykor a pápaválasztás színhelye volt, most azonban tartósabb célt kapott: étteremnek ad otthont. 

A középkori városmag központja az Obermarkt. Egykor itt állt a karzat és a bíróság. Ma számos homlokzat tanúskodik a régmúlt időkről, és a falfestmények - némelyik eredeti, de a legtöbb újabb - a Bodeni-tó lakói földhözragadt kultúrájának élő hagyományáról tanúskodnak. 

Reichenau kolostorszigete

Reichenau nemcsak a Boden-tó legnagyobb szigete, hanem Németország legdélebbi lakott szigete is. A szigetet egy 1838-ban épített gát köti össze a szárazfölddel, így a nyaralók számára könnyen megközelíthető. Aki szeretné, Radolfzellből, Allensbachból vagy Konstanzából hajóval is utazhat.

A kolostorsziget legnagyobb látványossága a már a 8. században alapított egykori reichenaui kolostor templomai. A sziget és kincsei 2000 óta az UNESCO világörökség része. 

Mainau szigete

A Boden-tóban található Mainau-sziget alapvetően elég kicsi, 1,1 kilométer hosszú és 610 méter széles. Ahhoz azonban, hogy a virágsziget összes látnivalóját megnézze, legalább egy egész napot kell beterveznie. Különösen a botanika iránt érdeklődőknek érdemes felkészülniük, hogy ne hagyják ki az olykor rejtett látnivalókat.

Mainau híres a kertjeiről. A Bodeni-tó enyhe éghajlata szinte csodás szubtrópusi körülményeket teremt ezen a földrajzi helyen, ahol a szabadban pálmák és még trópusi növények is virágoznak. A kerteket a Svédországból érkezett Bernadotte család hozta létre. Ma a virágszigetet egy grófi alapítvány kezeli. Ez az alapítvány nagy gondot fordít az ültetésre és a látogatók jólétére. A növények szerelmeseinek különleges látványossága a kertek közepén található arborétum. Többek között egy ősmamutfenyő is nő itt. Óriás mamutfenyők, cédrusok és egzotikus fák csodálhatók meg.

A legtöbb látogató a látnivalók miatt érkezik a virágszigetre: szobrok és szeretettel megtervezett díszítések a professzionális kertekben. A játékos, de rendkívül nehéz szobrok között kacsák, pávák és egy virágokból készült vízesés is található. A növények mellett egy pillangóház is található, mintegy 1000 pillangóval. Van egy vízi világ is mászóhidakkal és egyéb, gyermekek számára alkalmas játszóeszközökkel.

A Mainau-sziget virágai természetesen az évszakoktól függnek. Március végén kezdődik a virágzás a pálmaházban az orchideákkal. A tulipánokat, de a jácintokat és nárciszokat is május közepéig lehet megcsodálni. Májusban és júniusban virágoznak az azáleák és a rododendronok. Nyáron a rózsakert az egyik fő látványosság. Az ínyencek csak itt 500 fajtát különböztethetnek meg. Ezen kívül 1200 fajta hihetetlenül sok, 30 000 rózsabokor van szétszórva a Mainau-szigeten. Nyáron a pálmák és a sivatagi növények, például a kaktuszok is virágzásra készek. Az őszt a dáliák és a fuksziák hirdetik, mielőtt megkezdődik a téli szünet, amelynek során még Mainau virágszigetén sem virágzik semmi a szabadban.

 • Nyitvatartási idő: a sziget egész évben napkeltétől napnyugtáig tart nyitva, a pénztárak este 6 órakor zárnak.
 • Belépőjegyek: A nyári szezonban hétfőtől szerdáig: felnőttek 24,00 euró; csütörtöktől vasárnapig: felnőttek 25,50 euró. Gyermekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.

Affenberg Salem

A baden-württembergi Salem város közelében található egy olyan állatvédelmi projekt, amely valószínűleg egyedülálló  Németországban. Itt mintegy 200 (majdnem) vadon élő majom él egy 20 hektáros erdőterületen. És meg is lehet látogatni, sőt etetni is lehet őket, ami a Salemi Majomhegyet a régió egyik legnagyobb turisztikai mágnesévé tette. Különösen népszerűek a látogatók körében a hivatalos etetési időpontok, amelyek jelenleg naponta legalább kilencszer, néha óránként többször is zajlanak.

Fontos: az állatok simogatása vagy annak kísérlete az állatkerti szabályzat szerint tilos. A turistáknak már az sem megengedett, hogy maguk etessék a majmokat.

Ravensburg

A középkori városok iránt érdeklődőknek a Friedrichshafentől mindössze 19 kilométerre, a Bodeni-tó partján fekvő Ravensburgot ajánljuk kirándulásra vagy többnapos tartózkodásra. A második világháborúban nagyrészt sértetlenül megmaradt, számos középkori toronnyal rendelkező városban múzeumok egész sora látogatható.

A kulturális látnivalók közül kiemelkedik a szeptemberi "Ravensburg játszik" játékfesztivál és a júliusi ötnapos Rutenfest (Rúdfesztivál).

Zeppelin-kirándulás

Friedrichshafen nem csak egy tekintélyes egyetemi és vásárhelyszín. Több mint 100 évvel ezelőtt Ferdinand von Zeppelin már léghajókat épített itt. Ma a turisták a Zeppelin új fejlesztésével, a Zeppelin NT-vel városnéző repüléseken vehetnek részt a Boden-tó felett.

Hajókirándulások

Nincs Bodeni-tó nyaralás hajókirándulás nélkül: az egész napos körutazástól a Mainau-szigetre vezető rövid kirándulásig. 

Friedrichshafenből egész évben van kompjárat a Bodeni-tó svájci oldalán fekvő Romanshornba és Konstanzba. Ezenkívül a nyári szezonban különféle túrákat kínálnak, például Überlingenbe, Meersburgba, Lindauba, Mainau szigetére és Reichenau szigetére. És különösen gyors a Konstanzot és Friedrichshafent összekötő katamarán.

Stein am Rhein és a Rajnán keresztül hajóval utazhatunk a schaffhauseni Rajna-vízeséshez.

Gyerekeknek szóló tevékenységek a Bodeni-tónál

Nagyszerű lidók, a salemi "Affenberg", az Immenstaadi Kalandpark tíz különböző mászó pályával, a Ravensburger Spieleland - a gyerekek imádni fogják a Bodeni-tó élményeit! 

Állatkert és szabadidőpark

 • Sea Life Konstanz (akvárium)
 • Affenberg Salem (állatkert majmokkal)
 • Ravensburger Spielland (vidámpark)
 • Minimundus Meckenbeuren
 • Allgäu Skyline Park (vidámpark)
 • Allensbach szabadidőpark

Kerékpározás a Bodeni-tó mentén

A 273 kilométeres "Bodeni-tó kerékpárút" az egész tavat körbejárja a parthoz közel, és a legtöbb látnivaló mellett halad el útközben: Konstanz, a virágos Mainau-sziget, a Reichenau-sziget, a világörökségi helyszín, a birnaui zarándoktemplom, Meersburg, Lindau és Bregenz.

Kastélyok és hegyek a Bodeni-tónál

Az 5000 lakosú Meersburg nem csak bájos faházakkal rendelkezik: a középkori Meersburg eredete a 7. századra nyúlik vissza, és a híres német költőnő, Annette von Droste-Hülshoff 1841 és 1848 között itt élt.

Ha még lenyűgözőbb kilátást szeretne élvezni a tóra, menjen fel a drótkötélpályával az 1064 méter magas Pfänderre, Bregenz helyi hegyére. A Pfänder kabinos felvonó jegyárai a 2023/2024-es szezonban a fel- és leszálláshoz: felnőttek 15,00 euró, 16-19 éves fiatalok 12,90 euró, 6-15 éves gyerekek 7,50 euró.

Múzeum

 • Zeppelin Musem, Friedrichshafen
 • Dornier (repülőgép) múzeum, Friedrichshafen
 • Burg Meersburg
 • Új érseki palota, Meersburg
 • Phalbauten, kőkorszaki falu (Uhldingen)
 • Otto Dix múzeum, Gaienhofen-Hemmenhofen
 • Autó- és Traktormúzeum, Uhldingen-Mühlhofen
 • Salemi kastély és kolostor, Salem


Tartomány:Baden-Württemberg
Cím:Konstanz
GPS: 47° 47′ 50.18154″, 8° 51′ 5.88456″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward