» Svájc

» Svájc » Schaffhausen » Rajna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Rajna-vízesés, vagyis a Rheinfall 23 méter magasról zuhan alá, 150 méter szélességben.


A svájci Neuhausen am Rheinfallnál látványosabb és nagyobb vízesésnél aligha találni látványosabb és nagyobb vízesést Európában.

Egyedülálló természeti látványt nyújt, amikor a hatalmas víztömegek a sziklákról lezúdulnak. A Rajna-vízesés, amelyet korábban Grosser Laufen-nek is neveztek, a svájci Neuhausen városában található, amely Schaffhausen kantonhoz tartozik.

A Rajna-vízesés magasságát tekintve a norvégiai Sarpsfossen vízeséssel vetekszik.

A Rajna-vízesés az utolsó jégkorszak alatt nyerte el jelenlegi formáját. Ekkor a Rajna széles ívben dél felé tolódott, és a vízesés fölött a kemény malmi mészkőn érte el jelenlegi medrét. A könnyen erodálódó alapkőzetre való áttérés miatt a Rajna-vízesés körülbelül 15 000 évvel ezelőtt alakult ki. A Rajna-vízesés sziklái az eredeti meredek lejtésű mészkőszárny maradványait alkotják.

A vízesés közvetlen közelében van egy hatalmas fizetős parkoló, ahonnan gyalogosan közelíthető meg a vízesés. A víz fölé több helyen kis terasz, kilátó épült.

A vízesés ingyenesen látogatható. Kiépített sétaúton is megközelíthető, de a vízibuszokon, és csónakkal egészen a vízesés lábánál található sziklákig is el lehet merészkedni.

Érdemes a közeli Schaffhausenbe is ellátogatni, a közeli hegytetőn álló középkori Laufen várából grandiózus kilátás nyílik a vízesésére és környékére. A Rajna-vízesés várának története szorosan kapcsolódik magához a Rajna-vízeséshez, és a vár melletti látogatói területen megismerhető. 150 méteres szélességével és 23 méteres magasságával ez Európa legnagyobb (szélességét tekintve) vízesése.

A Rajna Nyugat-Európa legfontosabb folyóinak egyike, hossza 1233 kilométer. A folyó Graubünden svájci kantonban két forráspatakból, a Felső- és Alsó-Rajnából ered, érinti Liechtensteint és Ausztriát, a Boden-tóba ömölve éri el Németországot, majd a német-svájci, később pedig a német-francia határon folytatja útját észak felé. A Ruhr-vidéket átszelve a folyó nyugat felé veszi az irányt, majd Hollandiában ömlik az Északi-tengerbe.Tartomány:Schaffhausen
Cím:Neuhausen am Rheinfall
GPS: 47° 41′ 1.47228″, 8° 36′ 45.39528″
Honlap: http://www.rheinfall.ch/de/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward