» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Dachstein


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dachstein-hegység impozáns mészkőfalai és lélegzetelállító gleccservilága, valamint a Schladmingi-Tauern lenyűgöző sziklacsúcsai és több mint 300 kristálytiszta vizű hegyi tava paradicsomi állapotokat teremt nemcsak a pihenésre vágyóknak, hanem a gyerekes családoknak is.


A Dachstein a Magyarországhoz legközelebb eső gleccser, Stájerország és Felső-Ausztria határán fekszik. Látványos attrakciói télen-nyáron látogathatóak: Sky Walk kilátó, Jégpalota, Ausztria legmagasabban fekvő függőhídja és „a semmibe vezető lépcső” gondoskodnak az izgalmakról.

FELVONÓK

Dachstein Gletscherbahn

A Dachstein több oldalról is megközelíthető. Nyugatról, Felső-Ausztria felől Hallstatt, Bad Goisern és Gosau, délről, a stájer oldalról pedig Schladming és Ramsau felől.

A Dachstein-gleccser Schladmingból vadonatúj panorámás felvonóval közelíthető meg. Nemcsak a túlnyomó részt üvegből álló kabinokból élvezhetik az utasok zavartalanul a kilátást az utasok, hanem a kabinok balkonjából is. Az új nagykabinos felvonó az 1966 és 1969 között megépített Dachstein-Südwand felvonót váltotta fel.

Hegyállomás látnivalói: Sky Walk (részletek), függőhíd, Eispalast (részletek).

A Dachstein déli fala mentén húzódó új függőhíd 2700 méteres magasságban kínál különleges élményt a látogatóknak. A csaknem 100 méter hosszú és 12 százalékos emelkedést felmutató függőhíd elején a tériszonyosokat tábla is figyelmezteti. A „semmibe vezető” szerkezet 14 lépcsőfoka egy meredély falára vezet, ott kezdődik a kilátó. Ez még önmagában nem lenne félelmetes, de az építmény padlója üvegből van. Aki kimerészkedik, páratlan látványban lehet része. A függőhídról szenzációs kilátás nyílik a környező hegyekre. Szép idő esetén ellátni egészen a Szlovéniában található Triglav hegységig és a Salzburg tartományban fekvő „Kőtengerig” (Steinernes Meer).

A Dachstein Sky Walk kilátó-platform közvetlenül a Dachstein Gletscherbahn hegyállomásánál található. A kilátó lenyűgöző körpanorámát kínál a környező hegyekre. A Dachstein Sky Walk 2700 méterrel a tengerszint felett található egy 250 méter magas, függőleges sziklafal peremén. A 360 fokos panorámának köszönhetően a tekintetünk Szlovéniától egészen Csehországig vándorolhat. A kilátó padlózatát üvegből készítették, aminek köszönhetően garantált a feledhetetlen élmény.

A Dachstein-gleccser belsejében található Jégpalota egész Ausztriában egyedülálló látványosságnak számít. A lenyűgöző oszlopos főbejárat és az apró részletességgel kidolgozott díszítések kínai jégművészek keze munkáját dicsérik, akik heteken át faragták a jeges gleccser belsejét. Több mint egy évig építették a Jégpalotát - amelynek eredményeképp egy lenyűgöző és misztikus műalkotás jött létre a jég, a fények és a hangok ötvözetéből. A jégből készült kulisszában különböző jégszobrot csodálhatunk meg.

A felvonót a Dachsteinsraße-n, egy díjköteles úton tudjuk megközelíteni, 2022-ben 20 euró/autó.

4-er Sesselbahn Rittisberg. Hegyállomás: Erlebnis Rittisberg, meseút, óriás roller. (részletek)

Gipfelbahn Hochwurzen. Hegyállomásnál mountain-gokart, óriás roller, nyári szánkó. (részletek)

Planai Seilbahn. Hegyállomásnál Hopsi-Kinderland, erdei kötélpálya, Bike Park. (részletek)

Riesneralmbahn. Hegyállomásnál: tierHOLZpark, mezítlábas út, kincskeresés "Krispinivel" Riesneralm szellemével, Universum Riesneralm.(részletek)

Schladminger Tauern Seilbahn (részletek)

Preunegg-Jet, Reiteralm. Minden kedden, pénteken és vasárnap üzemel a Preunegg Jet a Reiteralmon. Ennek hegyi végállomásától jól kiépített ösvény vezet a Spiegelseeig, amiben szélcsendes napokon visszatükröződik a Dachstein hármas homloka. A Spiegelsee meglátogatása a Gasselhöhén, a Rippetecken és a Schoberen át vezető körúton egészíthető ki a három csúcs meghódításával. 2017-es újdonság volt a "csendes víz" témaútvonal létrehozása, ami a Spiegelseehez vezető útvonalról ágazik le.

Kabinos felvonó a Galsterbergen. A Schladming-Dachstein régió népszerű családi síterepén, a Galsterbergen 2022 decemberében helyezik üzembe az új Galsterberg kabinos felvonót. A 10 személyes, kárpitozott ülésekkel felszerelt kabinos felvonó egy 30 éves síliftet vált fel. Ez jelentősen növeli a szállítási kapacitást és a kényelmet is. A völgy- és a hegyállomásokat is átépítik. A fazsindelyes homlokzatok tökéletesen illeszkednek a környezetbe és kapcsolatot teremtenek a régióval.

FÜRDÉS

Fürdő tavak:

 • Freizeitsee Pichl
 • Aicher Freizeitsee
 • Freizeitanlage Irdning
 • Putterersee Aigen im Ennstal
 • Freizeitanlage Donnersbach
 • Freizeitanlage Donnersbachwald


Fűtött vizű strandok:

 • Erlebnisbad Schladming (részletek)
 • Erlebnisbad Haus im Ennstal
 • Schwimmbad Gröbming
 • Schwimmbad Öblarn
 • Erlebnisbad St. Martin/Grimming
 • Naturpark-Freibad Mössna
 • Schwimmbad Stainach


Fürdő:

 • Hallenbad Ramsau

KIRÁNDULÁS, TÚRA

Közel 1000 kilométernyi jelzett kirándulóút. Gyermek- és családbarát túraútvonalak, számos osztrák túraérdemrenddel kitűntetett útvonal. Távolsági túraútvonalak: A Dachstein körtúra, a Schladminger Tauern Magasút, a 100-as panorámaút, Gleccserektől a borokig, a Hemma Zarándokút. Menedékházak (Hütte): nyáron is több mint 50 menedékház üzemel.

Kirándulás Schladmingból

2022-ban volt 700 éves Schladming városa. A bányaváros már a középkorban is virágzó település volt, saját városi joggal és védfallal. A XVI. század elején mintegy 1500 bányász dolgozott a schladmingi hegyekben: ezüstöt, ólmot, rezet, kobaltot, nikkelt és cinket bányásztak. A városfal maradványai, a városkapu, az Obertalban található nikkelolvasztó kemence és a történelmi Bromriesen ezüstbánya Anna-tárnája ma is ezekre az eseménydús időkre emlékeztetnek.

Planai (részletek)

"Wilde Wasser"-vad vizeket bemutató, tematikus sétaút Schladmingból az Untertalon vezet át a Riesach-vízesésig. A túraút a vad vizek világán keresztül vezet. Schladmingtól a Talbachklamm szurdokon át, tundraszerű tájakon keresztül, jégkorszaki maradványokat érintve a 70 méter magas Riesach vízesésig! Kényelmes, széles túrautak, enyhe magaslatok szereznek az úton örömet az egész családnak. Egész évben járható, teljesen veszélytelen és akár sportbabakocsival is teljesíthető. 14 információs táblánál tájékozódhatunk a víz jelentőségéről, a táj kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a havasi legelőkről, a mondákról és a történelemről. Ezután az út csak a bátrabbaknak ajánlott: a vízesés feletti híd után a túrázók a "Höll" leküzdésével feljebb juthatnak, miközben pompás látványban lehet részük, vagy a Forstwegen (erdei úton) a 2.700 méter tengerszint feletti magasságban található, kristálytiszta Riesach tóhoz érhetnek. Ki-ki kalandkedve és strapabírósága szerint választhat. Útközben számos éttermet, hüttét találunk. (részletek)

Alpinista ösvény a Höllön át. 8 éven felüli gyerekekkel kirándulhatunk az ösvényen, amely a schladmingi buszjárat végállomásától a Riechsachfall fogadótól, a vízesés mentén az Obere Gfölleralmhoz vezet. Az út 15 különböző hosszúságú és meredekségű vaslépcsővel, kilátóterasszal, egy 50 m hosszú függőhíddal és egy vashíddal tarkított ösvény.

Riesachfälle (Steiermark legnagyobb vízesése, 70 m) és fölötte a Riesachsee (1338 m). Itt található a Talbachklamm. Schladmingból autóval érhető el. (részletek)

Eschaalm (1213 m). Innen túrázhatunk a Duisitzkarsee-hez (1648 m), ahol egy hüttében is megpihenhetünk. Schladmingból autóval érhető el.

Ursprungalm (1604 m). Schladmingból autóval érhető el. (8,5 km díjköteles út Preuneggtalból.) Babakocsival járható körút, amelyen megismerhetjük a schladmingi bányászlegendákat és eredeti felvételeket láthatunk a legendás Heidi filmből, amelyet itt forgattak. Innen túrázhatunk Giglach-tavakhoz. Az almhoz vezető fizetős út.

Planneralm (1600 m): Havasi törpefenyőolaj-lepárlóüzem Planneralm (Irdning-Donnersbachtal). A legmagasabb természetes gyógyszertár 1600 méteren. A Planneralmon már közel 50 éve nyerik az értékes természetes gyógymódot, a "havasi törpefenyőolajat". A fenyő szinte mérhetetlen gazdagsága volt az oka annak, hogy évtizedekkel ezelőtt havasi törpefenyő lepárló üzemet építettek. A növekvő igények kielégítésére a régi lepárlót egy új lepárlóval váltották fel. A megújuló nyersanyag, a "hegyi fenyő" ma is jellemző a Planneralm tájképére. Az illóolaj magas minőségének biztosítása érdekében elsősorban a fiatal hajtásokat szedik le és dolgozzák fel. A kinyert olajból a legtisztább természetes termékeket állítják elő.

Kirándulás Rohrmoosból

Meseút (részletek)

Hochwurzen (részletek)

Gomba-tanösvény (részletek)

Kirándulás Ramsauból

Ramsau am Dachstein (részletek)

Silberkarklamm (részletek)

Sattelberg (részletek). Természet és környezetvédelmi tanösvény (részletek)

Rittisberg (részletek)

Bachlalm. Az alpesi legelőn, a Bachlalm fogadónál mormoták élnek, akik örülnek a répának, a mogyorónak, az almának és a simogatásnak! Szívesen hagyják magukat fényképezni is.

Dachstein Gletscherbahn (részletek)

Családi- és gyerektúra utak Ramsauban (részletek)

Alpinmuseum Austriahütte (részletek)

Ramsauer Wassermühle (részletek)

5-Hütten-Wanderweg. A túraút Ramsau am Dachsteintól a hatalmas, majdnem 3.000 méteres Gletscherberg lábainál található alpesi területekig vezet. Öt, eredeti állapotában meghagyott, igényesen vezetett kunyhó várja a körút formájú túra résztvevőit. A tényleges út ezt követően erdei utakon, alpesi legelőkön és réteken át vezet. Aki szeretne, az a Gletscherbahn felvonó völgyállomásától busszal is visszatérhet Ramsauba.

Kirándulás Gröbmingből

Stoderzinken (2048 m). A közvetlenül a városka fölé tornyosuló hegyre 10,2 km-es, átlagosan 9% emelkedésű, elég nehéz, alpesi út (Stoderzinken Alpenstraße) vezet fel. A legromantikusabb hely a Stoderzinken déli oldalában, lélekvesztő helye, az 1902-ben épült fazsindelyes kápolna (Friedenskirchl, 1.845 m). Fecskefészek módjára tapad a kis kápolna a csaknem függőleges sziklafalhoz, szédítő mélységbe tekinthetünk le. Hüttékben pihenhetünk meg. Az út díjköteles. (részletek)

ZipLine. Igazi adrenalinbomba: 2,5 km hosszú száguldás 120 méterrel a föld fölött, akár 115 km/h sebességgel! (részletek)

Gröbmingi Kalandpark (részletek)

Kirándulás Haus im Ennstalból

Hauser Kaibling (Schladminger Tauern Seilbahn). A Hauser Kaibling az Enn-s völgy felett magasodó, a Schladminger Tauern Seilbahn felvonóval könnyen elérhető, füves hegycsúcs, gyönyörű panorámával és sok báránnyal. (részletek)

A stájerországi Boden-tó (Steirischer Bodensee). A stájer Boden-tó a Schladming-Dachstein régió ékköve. A kirándulások ideális kiindulópontja: a Boden-tó körül tett családi kirándulásoktól a kellemes hegyi túrákon át egészen az Alpok nyújtotta kihívásokig. Aki inkább a kellemes kirándulások híve, az egy könnyed evezőstúrán csodálhatja meg a Boden-tavat övező hegyeket. Közvetlenül a stájer Boden-tó partján fekszik a "Forellenhof", a "Pisztráng-udvar"-névre hallgató vendéglő, ahol is kellemes hangulatban kóstolhatjuk meg Stájerország legomlósabb pisztrángját, és közben élvezhetjük a hegyvidékre nyíló fantasztikus kilátást. (részletek)

TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK

Sölktali természetvédelmi park (részletek)

ALPESI UTAK

Sölktpass. Steiermark legszebb hágója a Sölkpass, amely a Sölktali Természeti Parkon vezet át.(részletek)

Stoderzinken. A közvetlenül a városka fölé tornyosuló hegyre 10,2 km-es, átlagosan 9% emelkedésű, elég nehéz, alpesi út (Stoderzinken Alpenstraße) vezet fel. Az út díjköteles. (részletek)

SZURDOK

Wörschachklamm-Burgruine Wolkenstein. (részletek)

Donnersbachklamm. Szabadon látogatható májustól-októberig. (részletek)

Silberkarklamm (részletek)

Talbachklamm, Schladming. Az Untertal és az Obertal patakjai a város fölött egyesülnek és a szűk völgyben, kisebb-nagyobb vízeséseket alkotva zuhog alá az Ennsbe. Babakocsival járható. (részletek)

SZIKLAMÁSZÁS GYEREKEKNEK

Ausztria első számú sziklamászó régiója: 21 via ferrata a Schladming-Dachstein régióban, ebből 19 a Ramsau am Dachsteinban található hegymászó paradicsomban. 2 gyermekbarát via ferrata ösvény (Sattelberg). 

Sattelberg, Ramsau (részletek)

Weiße Wand (Schladmingból autóval érhetjük el Riesachsee irányában), június vége-szeptember eleje, kedden egész nap, csütörtökön délután.

Silberkarklamm mellett.

GOKART

Mountain Gokart, Rohrmoos-Hochwurzen (részletek)

Slalom-Kart, Ramsau (részletek)

KALAND

Zipline: A Stoderzinkenen található drótkötélpálya a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény egész Európában. (részletek)

Erdei kötélpálya, Gröbming. (részletek)

Erdei kötélpálya, Naturpark Sölktäler /St. Nikolai.

Erdei kötélpálya, Planai (részletek)

Schladming alpesi kötélpark. Az erdei alpesi kötélpark legmagasabb pontja 25 méterrel a talaj felett található. 3 egymástól különálló létesítmény áll a látogatók rendelkezésére: egy családi kötélpark, egy csapatépítésre és céges eseményekre kialakított kalandpark és egy sportos kihívásokkal teli kötélpark.

Nyári szánkó (igazi faszánkó) pálya és óriás roller, Hochwurzen (részletek)

Planai-Bike Park (részletek)

Freizeitpark Ramsau - Beach. Erdei kötélpálya, 115 cm magasságig ingyenes. (részletek)

Kinderberg-Sattelberg, Ramsau (részletek)

Rittisberg Coaster alpesi bobpálya (részletek)

RAFTING

Az Ennst nevének hallatán hevesebben ver a rafting szerelmeseinek szíve. Ezen a folyón különböző nehézségi fokú vadvízi túrákat lehet szervezni, kenusok számára is. A canyoning, a szakadékok átszelése izgalmas kalandot és közvetlen természeti élményt ígér. A szurdoktúra tapasztalt vezetői biztonságosan segítik át a vendégeket a régió látványos, zord vízfolyásain.

KERÉKPÁR

Számtalan hegyikerékpáros útvonal: 930 km-en kitáblázott, 20 hegyi kerékpáros túraútvonal összesen 25.000 méteres szintkülönbséggel. Elektromos kerékpárok bérlése tökéletesen kiépített kölcsönző- és szervizhálózattal.

A Schladming-Dachstein régió bringatúra útvonalait itt élő aktív kerékpárosok tervezték meg a szabadságukat itt töltők számára. A kínálatban 20 kitáblázott útvonal szerepel, összesen 930 km hosszal és 25 000 m szintkülönbséggel. Egyre több vendég élvezi a Dachstein és a Tauern közötti egyedülálló tájat könnyedén, egy e-bike nyergében. Ehhez a legjobb előfeltételeket kínálja a jól kiépített kölcsönző és töltőállomások hálózata és a különféle nehézségű úthálózat. A Bikepark Planai 12 km útvonallal várja a downhill kedvelőit. Itt a kezdők is megtalálják számításukat - a Rookie Trailen vagy a Flowline-on. 

Bike & Hike. Összekapcsolja a kerékpározást a túrázással, ami során okosan használja ki mindkét sportág előnyeit: a hosszú erdei utakat és ereszkedéseket időtakarékosan lehet a mountainbike-okkal vagy e-bike-okkal megtenni. Mielőtt a környékbeli hegyekben túráznak a bringát a 15 Bike & Hike állomás valamelyikén le lehet adni. A túrázás befejeztével a hazatéréshez lefelé ismét rendelkezésre áll egy kerékpár. A terjedő e-bike-okra tekintettel számos Bike & Hike állomás rendelkezik Bosch töltőkkel.

E-Enduro Bikepark Riesneralmon. 2017 nyarától az adrenalinfüggők 80 km/órával száguldhatnak sziklákon és erdőben az E-Bike Enduro Parkban Grimming-Donnersbachtalban. A sebességimádók a Riesneralm lábánál tehetik meg köreiket a változatos pályán. A különböző nehézségi fokozatok között mindenki átélheti a Flow-élményt. Gyerekeknek és kezdőknek a Kidstrail kínálja legjobb körülményeket. A speciális E-Enduro bringákat a Riesneralm völgyállomásánál lehet kibérelni a Sport Scherznél. 

NORDIC WALKING

A régió az Alpok első számú nordic walking központja: 2009 tavaszán az NWO (Nordic Walking Organisation) az Alpok legnagyobb egybefüggő és hitelesített nordic walking központjának nyilvánítja a Schladming-Dachstein régiót. A régióban található két nordic walking iskola is, ahol az érdeklődők megtanulhatják a helyes technikát. A "nordic walking központ" keretén belül hat, összesen 36,3 kilométernyi útvonalat jelöltek ki és láttak el egységes jelzéssel. A sétálóknak egy virtuális térkép segít az eligazodásban, amely tartalmazza az útvonalak leírását is. Ezenkívül létezik egy nyomtatott, kisméretű nordic walking kiadvány, amely könnyedén elhelyezhető a zsebben. Az aktív gyaloglás szerelmesei a "nordic walking központ" mellett számtalan további jelzett útvonalat is találhatnak a régióban. A kínálatot a régió csaknem valamennyi településén ingyenes vezetett túrák teszik teljessé.

ESŐPROGRAM

Silberbergbau Bromriesen, Rohrmoos (részletek)

Naturparkhaus Schloss Großsölk

Stift Admont (részletek)

Schloss Trautenfels (részletek)

Burg Strechau (részletek)

Austriahütte - Alpinmuseum (részletek)

Brauerei Schladming. Vezetés a sörfőzdében Sommercard-al kedvezményesen. Június közepétől szeptember közepéig minden csütörtökön 14 órakor. A vezetés 90 perces. (8970 Schladming, Hammerfeldweg 163.)

Gyapjúvilág Mandlingban (részletek)Tartomány:Steiermark
Település:Schladming
Cím:8970 Schladming
GPS: 47° 23′ 32.10022″, 13° 41′ 15.03434″
Honlap: http://www.schladming-dachstein.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward