» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tetszetős parasztgazdaságok, komor várak és csodás kastélyok határozzák meg a táj képét a fő folyójáról elnevezett Mühlviertelben.


A Mühlviertel régió, Felső-Ausztria északi csücske, amely Bajorországgal és Csehország déli részével határos, a Duna és a Cseh-erdő között található, amelyet délről a Dunánál fekvő Strudengau régió, míg északról a Plöckenstein (1379 m) határol. A táj karakterét egyrészt a mély szurdokokban végződő folyóvölgyek, másrészt pedig a mezőgazdasági termelés alá vont területek adják.

Bizonyos magasabban fekvő területeknek (Rohrbachnál vagy Freistadtnál) köszönhetően a régió bányászvidéknek is számít.

Korábban a Felső-Ausztria és Csehország közötti só- és vaskereskedelem jelentette a régióban a fő gazdasági történéseket. A Só útja mentén 1832-ben építették meg a Linz-Budweis lóvasútpályát, amely egész Európa első vasútvonala volt.

Ma várak és romok tanúskodnak a mozgalmas múltról: Clam (előadások és koncertek), Piberstein (kulturális központ) és Haichenbach (kilátó).

A Mühlviertelben átványos túraútvonalak, több tucat múzeum, természetvédelmi parkok és régi kézműves műhelyek csábítanak élménygazdag kirándulásra.

A régió kiemelkedő látványosságai közé tartozik többek között az 1218-ban alapított Schlägl apátság és az 1146-ban alapított Wilhering cisztercita apátság. Az üveghátlap-festéssel ugyanúgy találkozhatunk Sandlban, mint a Freistadtban található Mühlvierteli Helyrajzi Múzeumban, ahol Ausztria legnagyobb üveghátlapra készített festménygyűjteménye is található. A Kefermark plébániatemplomában található több mint 500 éves, ismeretlen mestertől származó szárnyas oltár népszerű zarándokhely.

Gótika útja

A Mühlviertel régió számtalan régi történetet és örök igazságot tartogat mártírokról, szentekről és feloldozottakról a kíváncsi utazók számára.

A mühlvierteli gótika útján összesen 30 építmény tanúskodik a régió egyedülállóan gazdag gótikus örökségéről, amelyre Mühlviertel joggal büszke. Ausztria számos más vidékén a törökkel vívott háborúkban megsemmisültek a gótikus építmények és műemlékek, vagy a XVI. És XVII. Században végrehajtott barokkosítás áldozatául estek vagy leégtek. Mühlviertelben mindig is nagy hangsúlyt fektettek a régi értékek és a kulturális örökség megóvására.

Jó példa erre Kefermarkt világhírű szárnyas oltára. A Mühlviertelben található gótika útjának igazi gyöngyszeme a késő gótikus fafaragó művészet egyedülálló alkotása, noha a három részes oltárszobor alkotójának kiléte mind a mai napig ismeretlen. Az oltár immár ötszáz éve a kefermarkti plébániatemplom hálós boltozata alatt található. A költőnek, Adalbert Stiftnernek köszönhetően 1852 és 1855 között felújították, így az utókor is megcsodálhatja.

A Mühlviertel további kincsei, a régióban található templomok, kápolnák és szárnyas oltárok is kifinomult művészeti érzékről tanúskodnak. A látványos épületek közé tartozik a gutani plébániatemplom keresztboltozata, a Pabneukirchenben található plébániatemplom - amely román stílusjegyeket is felvonultat, vagy a gránitkőből épített wienaui falusi kápolna.

A gótika útján azonban nemcsak templomok találhatóak. A Mühlviertel "fővárosában", Freistadtban késő gótikus épületek egész sora található. A csaknem teljes mértékben megőrzött középkori erődítmény, a hercegi vár és gótikus tornyai, valamint a látványos polgárházak között tett séta közben izgalmas utazást tehetünk a misztikus középkorba.

Erdei légfürdő

A Dunától északra található Mühlviertel régióban dombhátak, fennsíkok, lombhullató és vegyes erdők határozzák meg a táj képét. Ezen a csodás tájon át vezet a 170 kilométer hosszú erdei légfürdő gyógytúra, amelyhez a régió 12 erdei légfürdőtelepülésének összesen 33 helyi erdei légfürdőútja is csatlakozik. A települések mindegyike elkötelezte magát az Érezni. Megerősödni. Magunkra találni mottó mellett. Annak érdekében, hogy az erdő előnyös hatásait megismertessék a látogatókkal, külön erdei mestereket képeztek ki, akik folyamatosan kínálnak vezetett erdei légfürdő túrákat. 

LÁTNIVALÓK

Burg Calm (részletek)Tartomány:Oberösterreich
Település:Freistadt
Cím:Freistadt
GPS: 48° 30′ 7.812″, 14° 30′ 7.236″
Honlap: http://www.muehlviertel.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward