» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok

I. világháború olasz frontvonalának emlékei


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az olasz front az első világháború egyik frontvonala volt, ahol 1915-től 1918-ig Olaszország és az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai, illetve 1918-ban más antant csapatok és német segédcsapatok is küzdöttek egymással.


Olaszország - felbontva a Németországgal és az Osztrák-Magyar Monarchiával kötött hármasszövetséget - az antant oldalán lépett be az első világháborúba 1915. május 23-án. Az antant - a londoni egyezmény alapján - a háborúba lépésért cserébe Olaszországnak juttatta volna Trentinót (Dél-Tirolt), Triesztet és az isztriai partvidéket, egyes kisebb szigeteket Dalmáciában és az Albánia fölötti protektorátust. Olaszország azt remélte, hogy egy gyors, mindent elsöprő támadással a Monarchia hátországába fog vonulni és nem kell berendezkednie egy nyugati fronthoz hasonló állóháborúba. Ám az 1915-ben támadó olasz csapatokat a Monarchia seregei visszaverték és ennek következtében Olaszországnak egy több évig tartó állóháborúval kellett szembenéznie.

Az Osztrák–Magyar Monarchia és Olaszország között 3 évig tartó véres éves háború 1918-ban fejeződött be, a Monarchia vereségével. 1918. november 3-án aláírták a Padovai fegyverszünetet a Monarchia formális katonai megbízottjai, a Monarchia csapatai tömegesen estek olasz hadifogságába a háború utolsó napján.

A HÁBORÚ HELYSZÍNEI:
Olaszország 1915. évi hadba lépése óta állóháború dúlt az Alpokban. Az olasz fronton mindkét oldalon nagyok voltak a veszteségek, az olaszoknak csaknem 500.000 katonájuk maradt a harcmezőn, a Monarchia 200-300.000 embert vesztett az olasz fronton.

ISONZÓ
Olaszország a hadüzenete után rögtön támadást indított az Isonzónál, megkezdve ezzel az isonzói csaták hosszú sorát. Tizenkét ütközet volt az Isonzó folyó környékén, 12 lényegében sikertelen próbálkozás arra, hogy az olaszok ostrommal elfoglalják az osztrák határhegyeket. 1917 aug.18-szept 11. : A 11. isonzói csatában az olaszok több mint 250 000 embert veszítenek. 1917-ben az utolsó isonzói csatában, a központi hatalmak megverték az olaszokat, és majdnem Velencéig nyomultak előre. A háború után az Isonzó völgye Olaszországhoz került, az Isonzó mentén kiépített védművek, lövészárkok mind a mai napig megmaradtak.

DOLOMITOK
Az első világháború idején heves összecsapások zajlottak a Dolomitokban. (részletek)

TONALE
Az 1915-1918-as hegyvidéki háború ("Gebirgskrieg") során a hágó az osztrákok és olaszok közti frontvonal egy részének számított. (részletek)Tartomány:Veneto

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward