» Málta

» Málta »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tippek egy máltai nyaraláshoz.
Málta már majdnem 50 éve független, mégis még mindig sok Nagy-Britannia található a szigetcsoporton: az angol mint második hivatalos nyelv mellett még mindig vannak piros telefonfülkék és baloldali közlekedés. Pubok és angol reggelik minden sarkon megtalálhatók, és a máltaiak állítólag sokkal pontosabbak, mint a mediterrán térségre jellemző. Azoknak a nyelvtanulóknak, akik nem szeretik az esős Londont, Málta üdvözlendő alternatíva.

A három szigetből, Máltából, Gozóból és Cominóból álló szigetcsoport viharos múltra tekint vissza. 5000 évvel ezelőtt egy nép élt itt, amely valószínűleg matriarchális volt. Sokkal később, a 16. században érkeztek a Szent János-rend lovagjai. Még ma is látható, hogy a szigetcsoportért egykor milyen erős harcok folytak.

Egy titokzatos kultúra

Hogy kik voltak azok az emberek, akik 5000 évvel ezelőtt Máltán megalitikus templomokat építettek, senki sem tudja biztosan. Az emberek egyfajta istennőt, a Földanyát imádták. E templomok közül csaknem 30 ma is látogatható, és néhány figyelemre méltó leletet a Régészeti Múzeumban is kiállítottak.

A Málta szigetcsoporthoz tartozó Gozo szigetén található Ġgantija templomok a világ legrégebbi, félig megmaradt, szabadon álló épületei közé tartoznak. 

A Szent János lovagok nyomában

Máltát hosszú ideig az arabok tartották megszállva, amíg 1565-ben a Szent János Lovagrend lovagjai meg nem ostromolták. Megépítették Valletta városát és vele együtt a nagy, szinte áthatolhatatlan erődítményeket. Magát a várost is a rajzasztalon tervezték, az utcák holt egyenesek és sakktábla szerűen vannak elrendezve. A házak homlokzatai viszont annál fantáziadúsabban díszítettek, és a Szent János lovagok gazdagságáról tanúskodnak.

A lovagok hatalma fokozatosan csökkent, míg végül a 19. században a britek Máltát fontos haditengerészeti támaszponttá tették.

Gozo és Comino - Málta kistestvérei

A főszigettől mindössze néhány kilométerre található Gozo, egy sokkal nyugodtabb hangulatú kis sziget. A nyaralók ágyas kastélyok helyett szeretettel felújított parasztházakban szállnak meg. Itt nincsenek nagy partik vagy éjszakai klubok, de sok a természet, néhány kis üzlet és étterem. Tavasszal a kis szigetet termékeny talajának köszönhetően buja zöld szín borítja.

Comino még kisebb, mint Gozo. Annyira kicsi, hogy mindössze négy állandó lakosa van. Cominóra különösen tavasszal érdemes ellátogatni, hiszen néhány hétvégi kirándulótól eltekintve szinte egyedül fedezheti fel a szigetet. A nyári időszakban azonban nagy a nyüzsgés, hiszen a Földközi-tenger egyik legszebb lagúnája Cominóhoz tartozik. A "Kék lagúna" a türkizkék és a kék álma. Ide is érdemes a főszezonon kívül ellátogatni.

Tengerpartok

Finom homokjával a Golden Bay , a Paradise Bay és az északi Mellieha-öböl kiválóan alkalmas családi vakációra. Azok, akik szeretik a bulit és a nagy életet, boldogok lesznek a St. George's Bay -ben, amely Málta keleti partján, St. Julian's városának közepén található. A délen található Szent Péter-medence tökéletes a sziklákról a tengerbe vető vakmerőknek. De búvárkodni is érdemes itt a türkizkék tiszta vízben.

Fedezze fel Máltát a víz alatt

A három sziget körül a víz alatti világ olyan, mint egy kalandos játszótér. Számtalan öböl és lakóik várnak felfedezésre, és számos hajót süllyesztettek el az elmúlt években, így a búvárok úszhatnak bennük. A víz ebben a régióban különösen tiszta, így helyenként akár 50 méteres mélységbe is beláthatunk.

Kezdők és profik egyaránt otthon érzik magukat itt. Vannak olyan merülőhelyek, amelyek igazi kihívást jelentenek, de olyanok is, ahol a tapasztalatlanok gyorsan biztonságban érezhetik magukat. Azok, akiknek még mindig szükségük van némi útmutatásra, fordulhatnak Málta számos búváriskolájának egyikéhez.

Tippek Málta fővárosához, Vallettához

Málta fővárosában, Vallettában csak körülbelül 10 000 ember él, mégis sokkal nagyobbnak és impozánsabbnak tűnik, mint bármelyik hasonló népességű kisváros.

Az egymással párhuzamosan futó, holt egyenes utcákkal rendelkező várost már a 16. században megtervezték a tervezőasztalon. Ez nem annyira esztétikai okokból történt, hanem azért, hogy a sikátorokban jó szél fújjon, és az emberek lehűlhessenek a nyári hőségben.

Díszes házhomlokzatok Vallettában

Bármennyire is józan volt az utcatervezés, az építők fantáziadúsak voltak, amikor a külső homlokzatok kialakításáról volt szó. A máltaiak gazdagságáról a díszítések, erkélyek, díszpárkányok és aranyozott tekercsek hivatottak tanúskodni. Időközben az egész belvárost az Unesco a világörökség részévé nyilvánította.

Itt egymás után sorakoznak a látnivalók, amelyek mindegyike könnyen felfedezhető gyalogosan. Számos történelmi kávézó, kormányzati épület, bank és üzlet várja a látogatókat. Közöttük pompás barokk templomok állnak, amelyekről azt mondják, hogy a máltaiak többet költöttek a díszítésükre, mint a védelemre és a fegyverekre.

A lovagok és a nagymester palotája

A nagymesteri palota egykor a Szent János-rend nagymestereinek rezidenciája volt, amíg 1798-ban a brit kormányzók ki nem űzték őket. Ma a máltai elnöknek itt van a hivatalos rezidenciája. A turisták számos díszes szobát látogathatnak meg, és képet kaphatnak arról, milyen lehetett a lovagrend idején. Régi páncélokat, fegyvereket és dísztermeket lehet megcsodálni. A Nagymester palotájának építészete és gyönyörű belső udvara szintén lenyűgözi a fiatalokat és az idősebbeket.

Egyébként, ha élőben akarja látni a régmúlt lovagjait, sétáljon pár métert az utcán a Fort St. Elmo-hoz. Hétvégenként felvonulásokat tartanak, ahol a "lovagok" egy kis előadással mutatják be színes 16. századi páncéljukat.

Szent János társszékesegyház

Kívülről a Szent János társszékesegyház homlokzata meglehetősen egyszerűnek tűnik, de aki belép, annál inkább elámul a csodálatos belső téren. A Földközi-tenger egyik legszebb temploma. A kőfalakat bonyolult és mesterien megmunkált faragványok díszítik, a színes padlólapok alatt pedig a Szent János-rend egykor hatalmas lovagjainak csontjai nyugszanak.

A katedrálisban hajó helyett számos oldalkápolna található, amelyek mindegyike külön-külön is műalkotás. A falak nagy részét díszes szőnyegek borítják, és a sokféle mennyezetfestmény is különösen lenyűgöző.

A Nemzeti Régészeti Múzeum

Valettában számos múzeum található, amelyek Málta történelmével és fejlődésével foglalkoznak. Különösen érdekes a Nemzeti Régészeti Múzeum, amely a sziget korai történetével foglalkozik.

Több mint 5000 évvel ezelőtt már létezett itt egy fejlett civilizáció, amelyről keveset tudunk, de amelynek népe figyelemre méltó templomokat hozott létre. Ezek az emberek egy istennőt, a földanyát imádták, és a társadalom valószínűleg matriarchális volt. A múzeumban a bonyolultan megmunkált kőből készült női szobrokat lehet megtekinteni. A 30 templomkomplexumuk Málta-szerte elterjedt, és szabadon látogatható.

Málati ízek

Pastizzi

"Ricottával, borsóval vagy csirkével töltött pastizzi. A töltelék, amely általában borsó vagy ricotta sajt, forró. Máltán minden utcasarkon megtalálható ez az apró és olcsó harapnivaló - frissen a sütőből abszolút ínyencség.

Ingyenes közlekedés

Málta 2022-től tervezi bevezetni a mindenki számára elérhető ingyenes helyi közösségi közlekedés bevezetését. Ezzel Málta lesz a második európai ország, amely sem állampolgáraitól, sem az odalátogatóktól nem kér pénzt a menetjegyekért.

Minden helyi lakos, akinek eddig jegyet vagy bérletet kellett vásárolnia, a jövőben ingyenesen használhatja a közösségi közlekedést. Turistákra pedig az a szabály lesz érvényes, hogy a beutazásuk előtt megigényelt menetjegyekért nekik sem kell fizetniük.

A legjobb időpont Málta meglátogatására

Ha úszni szeretne, nyáron érdemes jönnie, de a tavasz és az ősz is alkalmas a tengerparti nyaralásra - és ezeknek megvan az az előnyük, hogy a szigetek üresebbek.

Ha pedig télen érkezik, virágtengerben lesz része: amikor Máltán kicsit csapadékosabbra fordul az idő, a kopár talajból mindenütt színes virágok bújnak elő - álomszerű látvány.GPS: 35° 53′ 18.95748″, 14° 26′ 51.68796″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu
arrow_upward