» Magyarország

» Magyarország » Fejér » Velencei-tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Velencei-tó közelében fekvő Pázmánd 1637-ben a komáromi jezsuiták tulajdonába került, akik itt templomot és kastélyt építettek.


Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása templom

A Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása templomot a török kiűzése után, a 18. század elején a jezsuiták építették. A torony vélhetően ennél jóval idősebb.

Kálvária

A gyönyörű pázmándi kálvária a térség történelmi öröksége, melyet a XX. században építettek újjá. A helyiek lelkes csapata tisztította meg a Zsidókő-hegyen felállított stációköveket. Kivételesen szép tájban gyönyörködhetnek azok, akik végig sétálják a keresztutat.

Pázmánd-Kápolnásnyék között kialakított kerékpárút

Festői tájakon keresztül vezet a Pázmánd és Kápolnásnyék települések között kiépített kerékpárút. A 4,6 kilométeres szakasz létrejötte európai uniós támogatással valósult meg és 2020. áprilisában adták át a bringásoknak. Az új és könnyű kerékpárút szakasz könnyen letekerhető, közben a Velencei-tó térség adta lenyűgöző tájban is gyönyörködhetünk. 

Vízimalom

A vízimalmot a törökök kivonulása után kezdték el építeni a Bányom-patak partján, így az Pázmánd történetéhez szorosan kapcsolódik. A folyamatos állagromlást követően azonban az épületet az 1970-es években elbontották. A malmot 28 évvel később 1998-ban a pázmándi származású Hegyi János és családja építette újjá. A rekonstruált vízimalom kereke 2001. novemberében fordult meg először, azóta is remek kiránduló pont a Velencei-tó körül.Tartomány:Fejér
Cím:Pázmánd
GPS: 47° 17′ 1.0698″, 18° 39′ 23.83092″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward