» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:A közép-szlovákiai ÚRVÖLGY község népi építészeti műemlékrezervátumát az egyedülálló, fából és kőből épített bányászházak együttese alkotja.

Úrvölgy Európában főleg rézércbányászatáról volt híres. A falazott épületek mellett, amelyek a bányaigazgatási tevékenységhez kapcsolódtak, az épületegyüttes meghatározó részét a földszintes és kétszintes népi bányászházak alkotják, amelyeket többnyire kőalapzatra fektetett, ácsolt fagerendákból emeltek. A kőből és fából készített falakat agyaggal kenték le és mésszel fehérítették ki. A deszkázott  oromlezárású nyeregtetőket eredetileg zsindellyel fedték be. A legtöbb fennmaradt népi épület a 19. századból származik.

A csodálatos panoráma domináns része a 13. századi román alapokra épített, magas tornyú korai gótikus Úr megváltásának temploma. Az erődítménnyel körülvett templomhoz az úton kívül egy 160 lépcsőfokból álló fedett lépcsőházból is el lehet jutni. Ide egy kis, parkos térségen keresztül lehet belépni, melynek szomszédságában a 16. századi, volt kopogtató reneszánsz épülete áll. A kopogtató épületében az egyedülálló környék múltját idéző történeti kiállítás tekinthető meg. Ugyancsak egyedülállónak számít a régi, bányai vízvezeték és az ismert helyi vertcsipke is. A községi hivatal történelmi épületében található az újonnan berendezett Rézmúzeum. Élményt jelent végigsétálni a gyönyörű természeti környezetbe ágyazott bányászati tanösvényen is.Tartomány:Besztercebányai kerület
Cím:Špania Dolina
GPS: 48° 48′ 9.5688″, 19° 8′ 38.76274″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward