» Szlovákia

» Szlovákia » Kassai kerület » Szepesség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szepesség középkori váraival, gótikus kincseivel, természeti látnivalóival egyedülálló Szlovákiában.


Zsigrai Szentlélek-templom

Középkori eredetű falfreskói miatt az UNESCO Világörökség része. A Szentlélek-templomot 1245 és 1275 között Zsygra János szepesi gróf építtette. 1425-ben gótikus stílusban átépítették. A pestisjárványt követő fertőtlenítés miatt a templom belső terét 1646-ban kimeszelték, s ennek következtében gótikus freskói évszázadokra feledésbe merültek, s azokat csak az 1950-es években tárták fel.

Keresztrefeszítést ábrázoló freskója a 13. századból származik, de többségük 14 - 15. századi, amelyek közül az egyik legértékesebb a 14. század második feléből származó, keresztény szimbólumokat ábrázoló Életfa (Arbor vitae). Freskóin Szent László ábrázolás is megtalálható. Keresztelője 13. századi. Főoltára 1656-ból való. A hagymakupolát 1769-ben építették.

Szepescsütörtökhely

Szent László-templom. Szapolyai-kápolna, a magyarországi gótika legtökéletesebb alkotása - A kápolnát pompás arányai miatt egyes műítészek egyenesen a párizsi Sainte-Chapelle-hez hasonlítják. 

Szepeskáptalan (Spíšská Kapitula), más néven Szepeshely

Egy mintegy 30 épületből álló fallal körülvett egyházi város. A Szepes várával és a zsigrai templommal együtt az UNESCO Világörökség részét képez. A Szepesség egyházi központjának számító városka fő látnivalója a középkori Szent Márton-templom, a püspöki székesegyház, amelyben a szepességi gótikus szárnyas oltárok egyik legszebb gyűjteményét láthatjuk.

Szepesszombat (Spíšská Sobota)

File:Square of Spisska Sobota 6.jpg

(c) wikipedia/Kristo

Jelenleg Poprád északkeleti településrésze. Szent György-templom, gótikus templom. Szepesszombat egésze (különösen szép, zsindelytetős reneszánsz házsoraival szegélyezett orsó alakú főtere) megőrizte reneszánsz-barokk korhű jellegét.

Igló

Igló, a Szlovák Paradicsom kapuja, és ideális kiindulópont a Szepesség bejárására. A középkori várost történelmi jelentősége is turisztikai központtá teszi. 2016-ban nyilvános szavazáson a legszebb szlovák város címet nyerte el.

Itt található Európa leghosszabb lencse alakú tere és Szlovákia legmagasabb templomtornya (Szűz Mária mennybemenetele-templom) kilátóval. A kulturális látnivalók iránt érdeklődők nézzék meg a Szepességi Múzeumot a város egyik legértékesebb épületében (korábban tartományi székház), vagy a szecessziós stílusú Vigadót. A családokat többek között állatkert várja Monkeyland kötélpályával.

Szepeshely

Magyarországon egyetlen egyházi városa volt, amelynek egyetlen utcája a kanonoksor, mellette a püspöki palotával, a klasszicista stílusú kolostorral és a gótikus Szent Márton-székesegyházzal.

A város 1776 óta püspöki székhely. Ötszögű tornyokkal megerősített 17. századi védőfalai ma is teljes épségben állnak. A székesegyházban láthatók a Szapolyai család síremlékei. A templomnak 15. századi freskói, táblaképei vannak. Károly Róbert megkoronázását ábrázoló freskója 14. századi.Tartomány:Kassai kerület
Cím:Zsigra (Žehra)
GPS: 48° 58′ 59.097″, 20° 47′ 50.64659″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward