» Szlovákia

» Szlovákia » Kassai kerület » Szepesség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Budapesttől mindössze 260 km-re fekvő Szlovák Paradicsom Nemzeti Park a Magas-Tátra után a második leglátogatottabb úticélja Szlovákiának.


A Szlovák Paradicsomot 2020-ban több mint 700 ezer turista kereste fel, köztük magyarok is szép számmal: honfitársaink a szlovákok és a csehek után évről évre a nemzeti park harmadik legnépesebb látogatótáborát adják.

A turistákat elsősorban a változatos karsztfennsíkok, a mély kanyonok, szurdokok, vízesések, a hatalmas barlangvilág és az ehhez kapcsolódó aktív turisztikai lehetőségek koncentrált és gazdag kínálata vonzza a régióba.

Gyönyörű karsztfennsíkok, mély kanyonok, szakadékok, vízesések, hatalmas barlangvilág, gazdag növény- és állatvilág jellemzik. Az ide látogatók több mint 300 km kijelölt turistaútvonalat találnak, amelyek járhatatlan szakaszain pallók, létrák, láncok segítik az átjutást. Ezenkívül 13 tanösvény, 25 vízesés és az UNESCO világörökségi listáján is szerepelő Dobsinai-jégbarlang kínál emlékezetes élményeket.

A nemzeti park és a környező Szepesség szépségei több mint 400 km hosszan kiépített kerékpáros útvonalakon bringával is felfedezhetők. Vadvízi evezésre csalogat Szlovákia egyik leghosszabb, 12 km-es szurdokvölgyében a Hernád folyó (Hernád-áttörés), míg az újra látogatható Kysel-szurdokban vasalt út (ferrata) pörgeti fel az adrenalint; mindkét helyen október végéig tart a szezon. A legvonzóbb helyszínek közé tartozik a Száraz Fehér-völgy (Suchá belá) és a Szepestamásfalvi kilátó sziklaterasza is.

A Nemzeti Park területén 8 egyirányú szurdokvölgy járható be, ebből 2 (Kláštorská, Zejmarská) rövidnek számít, egy óra alatt végig tudunk menni rajtuk, 2 közepesnek (Velky és Maly Kysel) másfél órás szintidővel, 4 pedig komolyabb erőpróbát igényel (Suchá Belá, Piecky, Velky Sokol, Sokolia).

Izgalmas programlehetőség a vadvízi evezés a Hernádon, Szlovákia egyik leghosszabb szurdokvölgyén keresztül. Aki pedig a szelídebb vizeket kedveli, az fürdőzhet és csónakázhat a Palcmanhutai-tóban, horgászatra pedig a Hernádot és a Gölnic folyót érdemes kipróbálni.

A térségben számos egyéb aktivitás is elérhető: lehet sziklát mászni, ejtőernyőzni, sétarepülni, vízi sportokat űzni, vannak kijelölt pályák a nordic walkingozóknak és a lovas turistáknak, télen a síelés és a sífutás mellett izgalmas kihívást jelent a befagyott vízesések jégfalait megmászni.

A Szlovák Paradicsomban a közlekedést a nyári szezonban turistabusz is segíti. Aki legalább két éjszakát eltölt a régió egyik partner szálláshelyén, az ingyenes turisztikai kártyát kap, amivel számos szolgáltatónál kedvezményben részesül.

Hernád-áttörés 

Az egyik leglátványosabb és legismertebb kanyon a Hernád-áttörés közel 12 kilométeres szakasza, a 150 méter magas sziklafalak alatt vezető útvonal bejárásában szintén függőhidak, létrák és láncok segítenek (a kanyon május 1. és október 31. között látogatható).

Kyseľ-szurdok

Az 1976-os tűzvészig a Kyseľ-szurdokot tartották a legszebb szakadéknak, a sokáig lezárt, vadregényes terület most újra megnyitott a túrázók előtt.

A Kyseľ-szurdok – Ferrata HZS (Hegyi Mentőszolgálat) turistaútvonalat (kötelező védőfelszerelésben) június 15-től október 31-ig lehet bejárni.Tartomány:Kassai kerület
Cím:Dobsina
GPS: 48° 49′ 16.09032″, 20° 21′ 53.68284″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward