» Szlovákia

» Szlovákia » Zsolnai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Kis-Fátra hegyi világa Szlovákia legszebb szegletei közé tartozik. Az ország nyugati részén található hegyvonulat fantasztikus hegyi tájjal, lélegzetelállító szurdokokkal és romantikus völgyekkel vonzza a látogatókat.


A Kis-Fátra Nemzeti Park Szlovákia legnyugatibb magas hegysége. Látványosságaiból a kanyonok, szakadékok, szikla hegycsúcsok és a turisták által kedvelt hegygerinctúrák a legjelentősebbek.

Az év melegebb felében a túrázók túraútvonalak széles hálózatát találják, télen pedig a hófödte hegyvidéki táj vonzza a síelőket és a snowboardosokat.

Míg magasan a hegyekben a kis ösvények dominálnak, a hegység alacsonyabb részein néhány jól karbantartott út található, amelyek népszerűek a kerékpárosok körében. A Kis-Fátra turisztikai központja Terchová falu, amely ideális kiindulópont a kirándulásokhoz. Itt született a szlovák nemzeti hős, Juraj Jánošík, a helyi erdők "Robin Hoodja". Itt található a róla szóló múzeum, valamint a Vrátna-völgy bejáratát őrző monumentális szobor.

A kikapcsolódni vágyók hétvégente nyugalmat és csendet találnak itt, a túrázók és a hegyi kerékpárosok rengeteg útvonalat találnak a hegyekben, télen pedig a síelők és a snowboardosok száguldanak le a lejtőkön.

Vrátna-völgy

A Vrátna-völgy a Kis-Fátra egyik legszebb völgye, a természetben pihenni vágyó szlovákok kedvence. Tájképileg Szlovákia legvonzóbb régiói közé sorolható, ezért a turizmus jellemzi. Nyáron mindenféle túraútvonalak és szállások vonzzák a túrázni vágyó vendégeket a térségbe, ahonnan egy drótkötélpálya viszi fel őket 1500 méter magasra. Télen a téli sportok kedvelői számára gyönyörű lejtőkkel rendelkező sífelvonók állnak rendelkezésre.

Strečno vár

Ahol a Vág folyó a Kis-Fátrán keresztülfolyik, a 14. század óta magasan, egy sziklaperemen áll a Strečno-kastély. A vár romjai 1993 óta egy kis múzeumnak adnak otthont, a tetejéről pedig fantasztikus kilátás nyílik. Aki szeretné, a vár megtekintése után átkelhet a folyó túlpartjára; a romok alatt van egy kompkikötő.

Jánošík-szurdok

A Kis-Fátrában az egyik legszebb túra a Jánošík-szurdok, amely természetesen a szlovák nemzeti hősről kapta a nevét. Vízesések törnek utat maguknak a sziklán keresztül, és a sziklafalak jobbra és balra tornyosulnak. Télen a szurdokút havon és jégen át vezet, alattunk pedig a folyó csörgedezik és csobog.

Szurdokok: Horné Diery, Dolné Diery, Nové Diery

A szurdokokat a hegység belső völgyében fekvő üdülőtelepülésről, a Terchovához tartozó Štefanovából indulva lehet a legkönnyebben megközelíteni a sárga jelzésen. Tartomány:Zsolnai kerület
Cím:Terchová
GPS: 49° 15′ 0.37116″, 19° 3′ 34.1177″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward