» Németország

» Németország » Alsó-Szászország » Északi-tenger


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Látnivalók, strandok, mocsarak - tippek a Norderney-i nyaraláshoz.


Amikor egy helybéli Norderney-n a szigetéről beszél, úgy húzza ki az "ey"-t, mint a rágógumit. Az "O"-t "Ö"-vé változtatja. Ha gyakorolni akarsz: "Nörderneeei" elég tökéletes lenne - és máris nem néz ki turistának az északi-tengeri strandon, legalábbis akusztikusan.

A kelet-fríz szigeten körülbelül 5800 ember él, ami egy szigethez képest elég sok. De ez nem jelenti azt, hogy Norderney túlzsúfolt lenne. Éppen ellenkezőleg. A sziget 26,29 négyzetkilométeres területének 85 százaléka az Alsó-szászországi Watt-tengeri Nemzeti Park része, és ennek megfelelően ritkán lakott, a legtöbben a Norderney sziget üdülőhelyén élnek.

Ha Norderney-n zsúfolt, az az Északi-tengerben fekvő szigetet látogató turisták miatt van. Évente mintegy 600 000 turista érkezik ide. A turizmus Norderney fő bevételi forrása azóta, hogy 1797-ben itt létesült az első német északi-tengeri üdülőhely. A "bűnös" egy bizonyos Richard Russell volt. Az angol orvos és Thalasso szakértő felfedezte, hogy a tengerparti, szennyeződésmentes levegő mennyire egészséges a légutak számára. Az enyhe időjárás Norderney-n is sok nyári látogatót vonzott.

Néhány évvel később a Juist és Baltrum között fekvő Norderney északi-tengeri üdülőhellyé vált. 1800-ban már 250 fürdővendég érkezett, bár még nem volt számukra szállás - sátrakban kellett aludniuk. A szálláshelyzet azonban gyorsan megváltozott. A szigetlakók szobákat adtak ki, meleg fürdőházat építettek, és kaszinót létesítettek. Norderney ismert tengerparti üdülőhely lett, ahol még koronás államfők is nyaralni jártak, bár az utazás korábban nehézkes volt. Norderney-n ma is sok, a tengerparti üdülőhely építészetének stílusában épült ház maradt fenn - némelyik a Rügen szigetén található Binz pompás épületeire emlékeztet.

A Norderney-n gyakran fordultak meg prominens látogatók. Olyan politikusok jártak itt, mint Walther Rathenau, Gustav Stresemann és Willy Brandt, tudósok, mint Wilhelm von Humboldt, művészek, mint Theodor Fontane, Franz Kafka és Robert Schumann, de mindenekelőtt Heinrich Heine, aki Norderneyn gyűjtötte az ihletet az "Északi-tenger" című ciklusához, és leírta a szigeten élő embereket. Ezért a "Haus der Insel" előtt 1983 óta emlékmű áll Heine emlékére.

Aki ma Norderneyre érkezik, ugyanazt keresi, mint az előttük járó jeles vendégek: nyugalmat, tengeri levegőt és sok égboltot. Vannak, akik a látnivalók miatt jönnek, mint például a nagy norderneyi világítótorony, a fürdőmúzeum vagy a gyönyörű épületek, az egykori postahivataltól a Jugend, Bäder és Biedermeier stílusú épületekig. Vagy a Marienhöhe miatt, amely büszke tizenegy és fél méteres magasságával igazi hegynek számít norderneyi mércével mérve. Állítólag Heinrich Heine a csúcson írta "Dal a tengerparton" című versét. Ma a csúcson egy szemet gyönyörködtető pavilonban kávét és süteményt fogyaszthat.

A Norderney különleges épületei közé tartozik a Conversationshaus, a 19. századi Kurtheater, az 1892-es császári postahivatal, a szigeti templomok és a történelmi szélmalom, valamint mintegy 100 műemléképület a vilmosi, szecessziós, béderstil vagy klasszicista stílusban. Szintén érdemes megnézni: egy régi fürdőkocsi a nyugati strandon.

A legtöbb turista kedvenc célpontja Norderney-n azonban az északi-tengeri strand. A szigeten öt ilyen strand van: a Nyugati és az Északi strand a város területén, a csendesebb Keleti strand a Fehér Dűnével, egy nudista strand és egy őrzött ifjúsági és sportstrand. Mindegyik strandon lehet strandágyat bérelni, és finom homokjukkal a gyerekek számára is jól használhatóak. Ha kutyával érkezik Norderneybe, az Ostbadnál (keleti rész), a nudista strand nyugati részénél és a nyugati strandon a menedékház melletti füves területen vannak kijelölt kutyastrandok.

A Norderneyt felkeresők a Norddeich Mole-ból komphajóval utaznak. Öt autós komp van, amelyekkel 50 perc alatt elérhető a sziget. Míg a kelet-fríz szigetek többsége autómentes, Borkum és Norderney szigeteire szabad autóval utazni. Norderney szigetén azonban a nyári hónapokban szigorúan korlátozzák a személyszállítást. Ha autóval érkezik, a nyaralás ideje alatt vagy a szárazföldön az erre a célra kialakított parkolókban, vagy Norderney-n a három nyilvános parkoló egyikében parkolhat, amelyek ingyenesek. A korlátozások áprilistól októberig, valamint karácsony és újév között érvényesek. A sziget keleti részén, amely a nemzeti park különleges védelmi övezetéhez tartozik, nem lehet kerékpárral közlekedni; itt csak gyalogosan lehet közlekedni. A szigeten azonban továbbra is lehet mobilisnak lenni, mert a szigeten jól kiépített, öt vonalból álló helyi tömegközlekedési rendszer működik.Tartomány:Alsó-Szászország
Cím:Norderney
GPS: 53° 42′ 20.20536″, 7° 8′ 37.743″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward