» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Felfedezőút Friuli történelmi falvaiban.
Friuli hat településének elnyerte a "narancssárga zászlót". Ez egy minőségi pecsét olyan kis falvak számára, amelyek különösen elkötelezettek a kultúra, a kézművesség, a környezetvédelem, a borgasztronómia és a vendéglátás iránt.

Andreis

A Valcellina bejáratánál, 455 méteren fekvő Andreis falu az egyik. A Friuli Dolomitok Natúrpark része. Andreis jellegzetes házainak pergola erkélyei sötét fából készültek, külső lépcsőházakkal, a falazat kőből készült. A parasztmúzeum Museo dell'Arte e della Civilta Contadina a falu ősi kultúrájáról tanúskodik. Különös figyelmet szentelnek a különböző kézműves mesterségeknek, a csontok jellegzetes feldolgozásától a dohánydobozok és fésűk készítéséig és a famegmunkálásig. Szintén érdemes megnézni a Nordic Life Parkot a számos nordic walking ösvényével és a vadmadárgondozó állomást. 

Barcis

Barcis egy türkizöld víztározó mellett fekszik. A teraszos faluban található a 16. századi Palazzo Centi. Az épület a Valcellina rusztikus stíluselemeit ötvözi a velencei építészet elegáns elemeivel.

Barcis a Forra del Cellina természetvédelmi terület része. Itt kezdődik a Cellina folyó által a sziklákba vájt szurdok látványos része, meredek sziklafalakkal, amelyek függőlegesen zuhannak a kristálytiszta vízbe. Gyalogosan, kerékpárral vagy különvonattal is megtapasztalható. 

Cividale

A Colli Orientali borvidék közelében fekvő Cividale ékkövei az Unesco kulturális örökség részét képezik. Itt található például a S. Maria della Valle kolostor, a Tempietto Langobardo és a Podrecca Signorelli régészeti központ.

Élvezetes sétálni a festői központban, és az Ördöghídról szemlélni a Natisone folyót, valamint megcsodálni a székesegyházat, a templomokat és az elegáns épületeket. Az óvárosban és a környéken található számos étterem a regionális termékek ízélményét eleveníti fel.

Frisanco

A Friuli Dolomitok Természeti Parkjában fekvő kis falu, Frisanco természeti szépsége egybeolvad a kőből és fából épült házak építészeti szépségével. A Poffabro falucskában, egy volt sajtüzemben található látogatóközpontban sétákat és túrákat szerveznek a sajátos tájban.

A faluházban a "Da Li Mans di Carlin" című állandó kiállítást rendezték be, amely a Val Colvera völgy paraszti kultúrájának jellegzetes tárgyait és épületeit mutatja be a látogatónak. A kiállítás különlegessége: minden kiállított tárgy miniatűrben, 1:10 méretarányban látható. Ezeket 30 évvel ezelőtt a völgy egyik lakója aprólékos munkával készítette el. 

Maniago

Maniagót először 981-ben említik írásban, amikor II. Ottó császár megerősítette "cortem que vocatus Maniacus" tulajdonjogát Aqileia pátriárkájának. A 15. században a velencei uralom alatt a városban olyan kézművesség kezdett kialakulni, amelyről ma is híres. A kovácsok több mint 600 éve készítenek különböző típusú pengéket. A Kovács- és Késművészeti Múzeumban nyomon követhető a fejlődést. 

San Vito al Tagliamento

San Vito al Tagliamento középkori és reneszánsz épületekkel fogadja látogatóit, amelyekben példásan felújított freskókban gyönyörködhetünk. Meglepő a három városkapu: Torre Raimonda, Torre Scaramucci és Torre Grimana. A nyilvános Palazzo Altanban rendszeresen tartanak kiállításokat. A palazzo mögötti parkot érdemes megnézni a pontosan nyírt sövényeivel. A székesegyház a 15. századi campanile-jával a velencei múltról tanúskodik. A Piazza del Popolon megcsodálhatjuk a patrícius házakat és az Antica Loggiát. Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
GPS: 46° 9′ 3.7512″, 13° 3′ 21.2544″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward