» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A város legnagyobb attrakciója a középkori dóm a 14. századból, egy hatalmas campanilével.


Gemona Friuli-Venezia Giulia régióban található, Udine megyében, 90 kilométerre Trieszttől és 25-re Udinétől.

Emberi jelenlétre utaló leletek már az őskorból is származnak, de kelta nyomokat is találtak i.e. 500-ból. 166 és 750 közt nagyon sok nép fosztotta ki, köztük a hunok, a markomannok, a keleti- és nyugatigótok és a lombardok. Utóbbiak el is foglalták, 952-ig a Lombard Királyság része volt, azután a karolingok uralták. Ez idő alatt épült a történetírók szerint "bevehetetlen” kastély.

776-ban az Aquileia-i patriarchátus része lett. A 12. században Barbarossa Frigyes oklevele által szabadváros lett, majd 200 évvel később ismét a patriarchátushoz került, amíg 1420-ban el nem foglalta a Velencei Köztársaság.

1797-ben a francia seregek Napóleon alatt legyőzték Velencét: 1798-ban a Camp Formiói béke következtében az osztrákok keze alá, 1866-ban pedig az egyesített Olasz Királysághoz került.

A jelenlegi óváros épen megmaradt, az 1976-os földrengéstől eltekintve, amelyben 400-an meghaltak. A restauráció még abban az évben elkezdődött, és mára a nagyrésze készen van, bár a kastély még mindig építés alatt áll. A felújítás aranyérmet nyert, mert sikeresen hozták helyre az óriási károkat és ezzel "elnyerte az egész ország csodálatát és elismerését”.

Az óváros legnagyobb attrakciója a középkori dóm a 14. századból, egy hatalmas campanilével (szabadon álló harangtorony). Egyrésze teljesen elpusztult a földrengésben.

Szent Antal szentélye. A gemonai szentély eredete szorosan összefügg a szent életével. 1227-ben Friuli-Venezia Giuliában való jelenlétét történelmileg dokumentálják. Néhány hónapig itt tartózkodott, prédikált, csodát tett és Szűz Mária tiszteletére kápolnát építtetett, melynek romjai ma is láthatók a szentélyben. A világ első Szent Antalnak szentelt templomát 1248-ban avatták fel. Az évszázadok során a templomot műalkotások díszítették, de ezeket az 1976-os földrengés nagyrészt elpusztította. Ma modern zarándoktemplom áll itt.

1992-ben május 3-án a földrengés miatt II. János pápa is meglátogatta Gemonát.

Itt született Ottavio Bottecchia, az első olasz, aki megnyerte a Tour de France-t.

Minden vasárnap nagy vásárt tartanak, novemberben sajtfesztivált. Júniusban San Antonio, a védőszent kap ünnepséget, az egész augusztus pedig középkori hangulatban telik.

Helyi ételek a frico krumplival (Monsato sajt és krumpli az étel alapja, polentával tálalva), a prosciutto crudo San Daniele, formadi frant sajt, a brovade e muset (fehérrépa és cotechino kolbász), az árpából és babból készült leves és a gubana süti. Borok a Grave del Friuli (fehér, vörös és rozé), a Colli del Friuli (fehér) és a Ribolla Gialla (fehér, pezsgő)



Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Cím:Gemona
GPS: 46° 17′ 20.92848″, 13° 8′ 44.65536″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward