» Csehország

» Csehország » Közép-csehországi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tomás Bata Emlékhely a világhírű Bata család életét és tevékenységét mutatja be.


A zlíni Tomás Bata Emlékhelyen annak a Junker F 13 típusú repülőgépnek a mása is látható, amelynek lezuhanásakor 1932-ben a neves cseh cipőgyáros az életét vesztette.

Az eredetivel megegyező nagyságú, de motort már nem tartalmazó repülőgépet az olmützi (Olomouc) TechProAviation cég készítette el. A több mint 2000 darabból álló modell elkészítése másfél évig tartott, a 6 millió korona (76 millió forint) költséget a zlíni önkormányzat, a Bata család és adományozók fedezték. 

A modell az üvegpalota kupolája alatt lóg az emlékhely fő látványosságaként. 

A Tomás Bata Emlékhely 1933-ban, egy évvel a cipőkirály tragikus halála után nyílt meg. Az emlékhelyen eredetileg a lezuhant Junker F 13-nak a baleset színhelyén összegyűjtött darabjaiból újra összerakott gép volt kiállítva. A háború után a gépet a közeli Otrokovice repülőterén álló hangárba szállították, majd nyomaveszett. Miután a Bata Emlékhelyet az 1948 februárjában hatalomra kerülő kommunista rendszer megszüntette, a balesetet szenvedett géppel nem törődött senki. 

Az emlékhely épületét koncertteremként és kiállítóhelyeként használták, de végül a város úgy döntött, hogy visszaadják eredeti formáját és rendeltetését. A múlt év őszére befejeződött az üvegpalota rekonstrukciója, és megkezdődött a próbaüzem, de mostanáig fő látványossága, a Junker F 13 nélkül.

Tomás Bata néhány évig Zlín város polgármesteri tisztségét is betöltötte. 

A funkcionalista stílusú épületet Frantisek Lydie Gahura cseh építész tervezte. A repülőgépnek helyet adó terem jelképesen a cseh nemzeti színeket idézi: padlója piros, az oszlopok fehérek, míg a lépcsők korlátai kékre vannak festve.

Tomás Bata (1876-1932), a "cipőkirály" apja cipészműhelyében tanulta ki a szakmát, s őt tartják a Bata-cipőbirodalom megalapítójának. 1932. július 12-én repülőgépe Zlín mellett ismeretlen okból lezuhant, s a vállalkozó életét vesztette. 

 Tartomány:Közép-csehországi kerület
Cím:Zlín
GPS: 49° 13′ 36.3576″, 17° 40′ 0.2694″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward