» Olaszország

» Olaszország » Basilicata


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:A jól ismert Matera városától mintegy 50 km-re található Pisticci, Basilicata "fehér városa", amely a Jón-tengerre néző, lenyűgöző tájban fekszik.

A három domb tetejére épült Pisticci Olaszország 100 csodája között szerepel, amelyet meg kell őrizni. Mivel a terület talaja főként agyagból áll, ami a jellegzetes calanchi, azaz rossz talajokat eredményezi, Pisticci gyakran szenvedett földcsuszamlásoktól.

A város fő jellegzetességét jelentő fehér házakat egy 1688-as heves földcsuszamlást követően építették, amikor a lakosok nem voltak hajlandóak leköltözni a völgybe. Különösen hangulatos látványt nyújtanak, amikor a nap közvetlenül rájuk süt. A városon keresztül sétálva szép kilátás nyílik a város alatti széles, zöld völgyre.

Pisticci legrégebbi és legmagasabban fekvő városrésze a Torrevecchia, amely a nevét arról a négyzetes toronyról kapta, amely egykor a normann vár része volt, a falu ősi kapuja; itt található az 1524-ben román-reneszánsz stílusban épült Anyatemplom is, valamint elegáns nemesi paloták, köztük a Palazzocchio és a Palazzo Giannantonio, a városi kormány székhelye. Egy másik csúcspont a Santa Maria La Sanità del Casale apátsági szentélye, amely helyi kőből és apuliai-román stílusban épült.

Ha Pisticci önmagában is megér egy látogatást, a környéke nem kevésbé vonzó, különösen a természet szerelmeseinek. Először is álljunk meg, hogy megcsodáljuk a "calanchi"-t, az agyagban gazdag talaj eróziója által létrehozott meredek lejtőket.

Ezután töltsön el egy kis időt túrázással az ösvényeken zöldellő területek, kanyonok, hegycsúcsok és fehér dűnék között; ez Basilicata egyik leglátványosabb tája.

Ezután irány a tengerpart: Marina di Pisticci 10 kilométernyi széles strandot kínál, ahol a forró nyári hónapokban pihenhet. Ha túl meleg van, a strand mögötti fenyőerdő árnyékot nyújt.

Érdekesség: Pisticci az Amaro Lucano, Olaszország egyik leghíresebb likőrjének szülőhelye és gyártási helye. Az 1894-ben létrehozott recept több mint 30 gyógynövényt és egy titokzatos összetevőt tartalmaz, és a Vena család tagjai örökítették meg, akik féltékenyen őrzik azt.Tartomány:Basilicata
Cím:Pisticci
GPS: 40° 23′ 25.89828″, 16° 33′ 24.23628″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward