» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Értékeld Te is:

Az olasz-szlovén határon fekszik a Lago di Predil. A tó partja mellől egy szerpentin vezet a Predil-hágóra.


Lago del Predil

Hegyomlások során keletkezett természetes tó, 969 méter tengerszint feletti magasságban.

A festői természeti környezetben kiépített turistautak, a Predil-hágó és az Isonzó-völgy közelsége kirándulók tömegét vonzza. Nyáron felfrissülni vágyók, fürdőzők, vízisportokat űzők lepik el a tavat.

Predil-hágó (Sella Predil)

A Predil-hágó (olaszul: Passo del Predil) egy 1156 m magas, közúti hegyi hágó a Júliai-Alpokban, az olaszországi Kanal-völgy (Val Canale) és a szlovéniai Trenta-völgy között. A hágón áthaladva tiszta időben megpillanthatjuk a Mangart 2678 m magas csúcsát is.

A Predil-hágóra közvetlenül felvezető szerpentinút a Predil-tó mellett vezet el. A hágó egyben államhatár Olaszország (Friuli-Venezia Giulia régió) és Szlovénia között. A hágótetőn láthatók a régi határállomások. Mivel Szlovénia jelenleg (2015-ben) a schengeni egyezmény tagja, a határállomások nyitva állnak, ellenőrző személyzet nélkül.

A hágótető közelében a napóleoni háborúkból és az első világháborúból fennmaradt osztrák határerődítmények romjai, valamint a harcok emlékművei, emléktáblái láthatók. A szlovén oldalon az út meredeken ereszkedik alá az Isonzó völgyébe. A hágótól kb. 1 km-re keletre a 203-as útból bal felé (északkeletnek) kiágazik a 903-as Mangart-út (németül: Mangartstraße, szlovénül: Mangartska cesta). Ez 12 km hosszú, díjköteles alpesi szerpentinút Szlovénia legmagasabban futó közútja, egy 2055 m magas kilátó-fennsíkra érkezik, innen kitűnő kilátás nyílik a 2677 m magas Mangart-csúcsra és a környező hegyvidékre. Az út innen lefelé vezet Bovecbe.

Hegyi erődítmény

Az út közelében több régi osztrák–magyar hegyi erődítmény található. A nyugati oldalon, a Predil-tó partján épült a többféle néven ismert (Paßsperre Predil / Batterie Predilsattel und Raibl) ütegállás és (Seewerk Raibl, Werk Raiblsee vagy Seebachtalsperre bei Raibl) záróerőd (helyreállítva megtekinthető). A keleti oldalon a hágótető közvetlen közelében áll a Predil-hágói ütegállás (Batterie Predilsattel), a völgyben, az út keleti végénél, Bovec határában a szintén helyreállított, múzeumként látogatható Flitscher Klause záróerőd, mai szlovén nevén Bovške Kluže, és vele szemben, egy magas sziklateraszon a Fort Hermann záróerőd romjai.

Az osztrák cs.-kir. utászok emlékműve a hágóban (1812).

A „Ferenc József” bányavágat

A Predil-hágó alatt egy 5 km hosszú, egyenes bányavágat húzódik, a „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” (Ferenc József császár-vágat, olaszul: Galleria di Bretto, szlovénül: Štoln). A napóleoni háborúk után, a Lombard–Velencei Királyság idején épült. A nyugati oldalon, Raibl községben (ma Cave del Predil) szénbánya működött. A keleti oldalról, Gorni Log községből munkába járó bányászoknak építették a folyosót, hogy ne kelljen átmászniuk a hegyen. Az első világháborúban a bányavágat az isonzói front harcállásainak ellátására szolgált.



Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Cím:Lago del Predil
GPS: 46° 25′ 14.39274″, 13° 33′ 55.95779″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward