» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Udine Friuli történelmi székhelye, a hajdani Velencei Köztársaság egyik legjelentősebb települése volt. Hatalmas, velencei gótikus és reneszánsz stílusban épült palotáról híres.


Lengyel Dénes Régi magyar mondák című könyvében így ír a város alapításáról:

„A hosszú ostrom miatt Attilának téli szállásra is szüksége volt, ezért elhatározta, hogy Aquiléja közelében erősséget építtet. Csakhogy ott sík volt a föld, sehol dombot nem talált. Ezért Attila hegyet teremtett: a katonák sisakjában és pajzsán földet hordatott, úgyhogy három nap alatt - mintha varázsszóra történt volna - állott a hegy. Arra a hegyre építtette Attila azt a várost, amelyet ma is Udinénak hívnak. Jól tudja ezt Udine egész népe, s a város négyszögű tornyát most is így mutogatja a bámuló idegennek: Ihol Attila tornya!”

Olaszországban Udine városában a legjobb az életszínvonal

2023-ban a jólétet, biztonságot, szolgáltatásokat tekintve az észak-olaszországi Udine áll az első helyen a százhét megyeszékhely életszínvonalát osztályozó felmérés szerint.

A városok rangsorát minden évben kilencven paraméter szerint állítják össze. Udine és környéke, ahol több mint fél millióan élnek, több rekordot is magáénak mondhat: az országban ott a legmagasabb az egy főre jutó edzőtermek, uszodák és wellness-központok száma. Kiválóan teljesít a kulturális és szabadidős kínálatot tekintve, valamint jó osztályzatot szerzett a közbiztonság, a környezetvédelem és a szolgáltatások terén is.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Cím:Udine
GPS: 46° 3′ 48.46752″, 13° 14′ 9.01572″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward