» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Isztriai-félsziget közepén fekvő festői Kringa faluban egykor egy vámpír rémisztgette a lakosokat.


Jure Grando a 17. század végén félelmet keltett az Isztriai-félsziget közepén fekvő Kringa faluban, terrorizálta a lakosságot, most azonban a falu a "vérszívó szörnyeteg" fölelevenített történetével vonz turistákat.

A 1656-ban meghalt Jure Grando gaztettei Janez Vajkard Valvasor szlovén tudós terjedelmes munkájában jelentek meg, a könyvet 1689-ben nyomtatták ki Nürnbergben A Crain herceg tisztessége címmel. Grando 16 évvel halála után rendszeresen elhagyta sírját, megtámadta a falusiakat, a nőket megerőszakolta - hangzik a történet. A bátor férfiak - megunva a vámpír garázdálkodását - kinyitották a sírját és hegyes husángot döftek a mellkasába. A sír ekkor megtelt vérrel, azóta a vámpírt nem látták.

Ennek ellenére Isztria idősebb lakói között Grando kellemetlen emlékeket ébreszt. Köreikben az a szóbeszéd járja, hogy a nevét sem szabad kiejteni, mert bosszút állt azokon, aki kutattak utána, vagy sokat kérdezősködtek felőle. Egy másik legenda Jure Grandot olyan trükkös csempésznek írta le, aki saját halálhírét terjesztette, hogy továbbra is feketézhessen élő állatokkal Ausztria és Velence között. Amikor a mit sem sejtő szomszédok a "halott" Grandót meglátták, megfenyegette őket, hogy föl ne jelentsék a hatóságoknál.Tartomány:Isztria
Cím:Kringa
GPS: 45° 10′ 58.77948″, 13° 49′ 58.01376″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward