» Ausztria

» Ausztria » Wien


Értékeld Te is:

100 éves a híres bécsi cukrászdalánc, az Aida. A 60-as és 70-es évek divatja, a finom sütemények és édességek, a kiváló kávé és a sok-sok rózsaszín a sikerek alapja.


100 évvel ezelőtt alapította Bécs legnagyobb kávéház- és cukrászdaláncát, Josef Prousek cukrászmester. Ma már alig akad Bécsben olyan ember, aki ne ismerné a rózsaszín Aida-filiálékat.

1913-ban vette meg a Csehországból Bécsbe kivándorolt Prousek a Bonsaing cukrászdát a Porzellangasse-ban, amelyet 1925-ben keresztelte át Aida-ra. A siker nem marad el, második világháború kezdetén már 11 Aida cukrászda működött Bécsben.

A háború alatt ezek egyrésze megsemmisült, de a termelés a nem állt le. Készültek mézeskalács szeletek Bécs kórházának, az Allgemeines Krankenhaus számára és torták a szovjet hadseregnek. 1945 őszén megérkeztek az amerikaiak Bécsbe, akik az üzemet az amerikai Vörös Kereszt számára igényelték. Ekkor az amerikai katonák számára fánkok (Donuts) és fagyik készültek.

1948-ban az üzem ismét teljes kapacitással üzemelt. A kávézó közepén egy espressogép állt. Egy kis espresso 1,50 schlillingbe került, egy dupla 2,50 schillingbe. A cukrot és tejet igény szerint minden vendég maga használhatta.

Jelenleg a vállalkozásnak 30 cukrászdája és kávézója van Bécsben. Az Aida azonban külföldön is terjeszkedik. Hamarosan megnyílnak az első cukrászdák Szaud-Arábiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban, Kanadában és Horvátországban.

A bécsiek számára a 60-as és 70-es évek hangulatát árasztó rózsaszín Aida kávézók és cukrászdák legkedveltebb süteményei a krémesek, a kardinális szeletek és puncsfánkok. A választék idén tovább bővül, kapható lesz saláta és szendvics, néhány filiáléban pedig meleg étel is pl. töltött paprika.

Érdekesség, hogy az Aida cukrászdákban kapható a világ legkisebb tortája is: 1x1 cm, bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe is. A vonalaikra vigyázók számára megalkották az "Aida light“ sorozatot is. Jelenleg is dolgoznak egy 100 kalóriánál kevesebbet tartalmazó tortán, amely ráadásul minden adalékanyagtól is mentes lesz.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien
Honlap: http://www.aida.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward