» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Döbröntét gyönyörű középkori vára is különlegessé teszi a vidéken.


A Bakony északnyugati lábánál, Pápától megközelítőleg 15 kilométer távolságra fekszik a mesésen szép Döbrönte. A mindössze 229 fős települést gyönyörű középkori vára is különlegessé teszi a vidéken.

Szarvaskő vára

Döbrönte váráról az első írásos emlékek még az 1300-as évekből származnak, ekkor adott Nagy Lajos engedélyt Himfy Benedek pozsonyi ispánnak a várépítésre. Az Árpád-korban az ugodi váruradalomhoz tartozott, nevét a Himfy család címerállatáról, a szarvasról kapta.

A nemesi család vagyona később megfogyatkozott, hírneve leromlott, majd a fosztogatásokra vetemedő família birtokait Mátyás király elkoboztatta. Kanizsai László báró rövid birtoklása után azonban visszaszerezték, bár a családban állandóak voltak a belviszályok.

A török csaták alatt a várat igyekeztek megerősíteni, pusztulása mégis valószínűleg erre az időre köthető. A gazdátlan épület köveit a környező telepesek hordták el a 18. században. Szarvaskő várán húsz-harminc évvel ezelőtt állagmegóvási munkákat végeztek, részben restaurálták.

A vár egész évben szabadon, ingyen látogatható.



Tartomány:Veszprém
Cím:Döbrönte
GPS: 47° 13′ 40.43712″, 17° 32′ 52.20564″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward