» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A középkori vár a törökkori harcokról nevezetes.


A négy saroktornyos, szabályos alaprajzú várkastély legrégebbi szárnya a 13. században épült, a környék akkori urai, az Újlakiak építtették. Az akkor Palotaként is emlegetett erődítmény a 16. században került királyi tulajdonba, és parancsnoka Thury György lett. Legkevesebb hat török támadást állt ki sikeresen, közöttük a budai pasa ostromát is, de mégis többször török kézre került. A több stílusjegyet viselő várkastélyt a 18. században a Zichy család barokk kastéllyá alakíttatta, de a 20. század közepére romossá vált.

Thury György várkapitány 1566-ban dicsőséges győzelmét aratott Arszlán pasa török seregei felett. 500 hős katona élén tizenhatszoros túlerővel dacolva, a kor legjobban felszerelt katonái ellen védték meg a várpalotai várat.

2015-ben megújult a vár udvara, új festőműhelyt és vetítőtermet alakítottak ki a létesítményben. Megújult a várudvaron lévő egykor működő középkori kút is. Az új festőműhelyben a reneszánsz-kori technikákat ismerhetik meg az érdeklődők, az újonnan kialakított vetítőteremben pedig a Thury-vár ostromát bemutató animációs filmet tekinthetik meg. Az új kiállítótérben korabeli kínzó-, vallató eszközöket mutatnak be. 

Felújítják a várat

2022-ben mintegy kétszázmillió forintot nyert el Várpalota a Thury-vár fejlesztésére.

A beruházás során a rendezvényterem, valamint a Márvány-terem hang-, fény-, és világítástechnikáját korszerűsítik 300 négyzetméteren. Emellett teljesen átalakítják és felújítják a rendezvények vendéglátáshoz kapcsolódó kiszolgáló helyiségeit a víz-, illetve villamos hálózattal együtt 70 négyzetméteren.

A támogatásból egy új ismeretterjesztő film is készül a 18-19. századi Várpalotáról, a kiterjesztett valóság segítségével egy terepasztalon lehet majd megtekinteni a vár 1566-os ostromát, továbbá egy recepciós robot is segíti majd a látogatókat a várban eligazodni.Tartomány:Veszprém
Cím:Várpalota
GPS: 47° 11′ 55.302″, 18° 8′ 17.3652″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward