» Magyarország

» Magyarország » Komárom-Esztergom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A középkori vár első épületeit 1342 körül építették.


Várgesztes a Vértes-hegység észak-nyugati csücskében, Tatabányától 17 kilométere található, közel 600 fős település. A falut valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el építeni a fölötte levő várral együtt. Esterházy József 1693-ban szerezte meg Gesztes várát a hozzá tartozó településsel és uradalommal együtt.

A törökdúlás következtében elpusztult települést 1730 táján Duna-melléki katolikus németekkel telepítették be, a falu elnevezése ekkor Pusztagesztes volt. A Gesztes név mellé a vár szó 1917-ben került.

2021-ben megkezdődött a várgesztesi vár felújítása

A Komárom-Esztergom megyei Várgesztesen megkezdődött az omlásveszély miatt 2013-ban bezárt vár állagmegóvó felújítása 800 millió forintos költséggel.

A munkálatok során megőrzik az 1340 körül épült vár legutóbbi időkből ismert rom formáját, a felújítás során a károsodott szerkezet javítására, az esővíz elvezetésére kerül sor.

A létesítmény egy részét lefedik, azonban mivel az épületről nem maradt fent korabeli ábrázolás, így a falak meglévő belső szerkezetét terjesztik ki a második szintig. A tető a várfalak mögött húzódik majd, csak bizonyos nézőpontokból lesz látható.

A restaurálás során olyan anyagokat használnak, amelyekkel felismerhetők az új részek, azonban a hangsúly a régi épületek 700 éves falain marad.

A Várgesztes községtől délre álló vár első épületeit 1342 körül építették, amikor Nagy Lajos király utasítására a Csák nemzetség vára helyén egy kényelmesebb vadászkastélyt alakítottak ki.

A később megerősített létesítmény a török háborúk alatt többször gazdát cserét, majd a lakosság a kövek egy részét a környékbeli építkezésekhez elhordta.

1877-ben műemléki felmérést végeztek a területen, 1932-ben a Magyar Munkások Turista Egyesülete turistaházat épített a vár délnyugati részén. A létesítményben komolyabb állagmegóvás utoljára 1960-ban történt, az épületben 2013-as bezárásáig turistaszálló és vendéglő működött.Tartomány:Komárom-Esztergom
Cím:Várgesztes
GPS: 47° 28′ 17.28498″, 18° 24′ 1.61773″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward