» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Balaton-felvidék lankái közül kiemelkedő középkori várat a 15. században emelték a Vezsenyiek, majd a család kihalása után, 1472-ben Kinizsi Pál hadvezér kapta meg vitézségéért Hunyadi Mátyás királytól.


A vár az 1700-as évektől elvesztette jelentőségét; az utolsó katonai jellegű összecsapást a Rákóczi-szabadságharc idején vívták falai előtt, majd az uradalom börtönéül használták lassan pusztuló épületeit. A használaton kívüli vár régészeti feltárása és felújítása 1955-ben kezdődött meg.

Megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat

2023. március 16-án adták át a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat.

A Kinizsi-várban megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, amelyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.

EGYÉB LÁTNIVALÓK NAGYVÁZSONYBAN

Az igáslókultúrát bemutató turisztikai központ

Az Európában egyedülállónak mondható létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be a látogatóknak. A 33 hektáron elterülő létesítményben az igásló lovas kultúra bemutatásán túl, a központ a helyi termékek gyűjtőpontjaként szolgál, és rendezvénytérként működik, a szomszédságában pedig egy 1200 méteres tanösvény kanyarog. 

Postamúzeum

Az első postatörténeti kiállítás több mint fél évszázada nyílt meg Nagyvázsonyban a Kinizsi-vár mellett, egy 1925-ben épült parasztházban. A Graz és Buda közti postaút mentén fekvő településen már a 18. század végén lóváltóállomást létesítettek, majd Mária Terézia uralkodása idején, 1752-ben vezették be a személyeket, csomagokat és pénzküldeményeket is szállító kocsipostát, 1862-ben pedig postamesteri hivatalt létesítettek.

Az egyik új nagyvázsonyi kiállítás középpontjában a 18-19. század egyik legjelentősebb postai szolgáltatása, a postakocsijáratok elindulása áll. Az istálló/kocsiszínben és az egyik teremben megidézik a postakocsin utazás hangulatát. Innen a kiállítás címe: "Postakürt szól a csenden át.". A kiállítás egyik ékessége a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumának szakemberei által megújított delizsánsz, amely a mostani restaurálásnak köszönhetően nyerte vissza eredeti kinézetét. A látogatók régi térképen tanulmányozhatják az egykori postaútvonalakat.

A másik, Mozaikok a hírközlés történetéből című kiállításon távírókat, telefonokat tekinthetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók. Láthatók itt klasszikus, tölcséres mikrofonnal és fanyeles hallgatóval készített fali készülékek, valamint az első asztali telefonok az 1900-as évek elejéről. A kiállított telefonközpontok közül a legrégebbi a 19. század végén készült, és még ma is működőképes.

Kilátó

Kilátó lett egy közel három évtizede elhagyottan álló katonai megfigyelőtoronyból a Bakony és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál. (részletek)Tartomány:Veszprém
Település:Nagyvázsony
Cím:Kinizsi vár
GPS: 46° 59′ 6.24768″, 17° 41′ 44.61767″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward