» Franciaország

» Franciaország » Grand Est » Világörökség


Értékeld Te is:

Az UNESCO Világörökség listájára a közelmúltban felkerült fel Champagne szőlődombjai és pincészetei.


Champagne borvidéke (pezsgőről híres szőlődombjai és pincészetei) az UNESCO világörökség részei. Champagne az a terület, ahol a habzó bor módszerét kifejlesztették az üvegben történő második erjedésnek köszönhetően a XVII. század kezdetétől a XIX. században kezdődött ipari termelésig.

Franciaország Champagne megyéjének következő három területét ismerték el:

1. Az Epernay-i Avenue de Champagne út, ahol a nagy pezsgőházak és pincészetek központjai találhatóak.

2. A Reims-i Saint-Nicaise domb, amelynek különleges ókori és középkori földalatti barlangjait erjesztéshez és tárolásra használják.

3. Az Epernay környéki történelmi borvidék, köztük Hautvillers. Ezen környék apátságában élt Dom Pérignon szerzetes is, akiről a híres pezsgőt nevezték el.

Champagne borvidék története

Több száz éves szőlőmagokból olvasták ki kutatók Franciaország világhírű borvidékének, Champagne-nak a történetét.

A CNRS francia kutatóközpont és a Montpellier-i Egyetem szakemberei Troyes-ban és Reims-ben feltárt, az 1. és 15. század közötti időszakból származó szőlőmagokon végeztek morfológiai elemzést.

Az eredmények szerint a "vad" szőlők végig jelen voltak a térségben a vizsgált időszakban. A Gallia déli részéről származó háziasított fajták az 1. században jelentek meg és a 2. és 3. század elsődleges szőlőfajtáivá váltak.

Nagyjából 1000 körül a "vad" szőlő újra megerősödött, és megjelentek azok a fajták, amelyek a mai Champagne borvidékre jellemzőek. Ezt az időszakot intenzív gazdasági és társadalmi változások jellemezték, valamint több száz éven át tartó globális felmelegedés kísérte. A felmelegedés következtében a 11-12. században ismét a déli fajták váltak uralkodóvá.

A hideget jobban viselő északi szőlőfajták több mint 300 évvel később jelentek meg a kis jégkorszak hajnalán, kiszorítva a déli fajtákat.

Epernay-i Avenue de Champagne út - a pezsgő útja

Az Avenue de Champagne, azaz a pezsgő útja mentén a világ leghíresebb borászainak a pincéi találhatók.

A lakosok szerint ez a világ legdrágább útja, hiszen több száz millió üveg pezsgőt tárolnak itt, beleértve Mercier, De Castellane és Moet et Chandon palackokat is.

Természetesen szerveznek utakat is le, a pincékbe, ahol meg is lehet kóstolni a pezsgőket. 

Tartomány:Grand Est
Település:Épernay
Cím:Avenue de Champagne
GPS: 49° 2′ 25.278″, 3° 58′ 25.07232″

Régióválasztó

arrow_upward