» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kilátó tetejéről pazar és egyedülálló panoráma nyílik a Balatonra, a Nivegy-völgyre, a Badacsonyra, az ajkai tv-toronyra.


A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park területén fekvő Mencshely nevezetessége a Halom-hegy, amely évszázadok óta szőlőtermesztéséről híres, több borászat is működik a hegy oldalában.

A kirándulók Mencshelyet az év minden szakában elsősorban a 399 méter magas Halom-hegyre épült Kossuth-kilátó miatt keresik fel. Nevét arról kapta, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége. Az evangélikus parókia falán emléktábla hirdeti, hogy 1849 nyarán a két Kossuth-gyermek, Ferenc és Lajos, a mencshelyi evangélikus paplak féltve őrzött menekültje volt.

A kilátóhoz vezető túraúton a Vulkán-tanösvény egy látnivalókban változatos útvonal.

A könnyű erdei kaptató felfűzi a látogatóbaráttá alakított egykori kis bazaltbányát, a helyi bazaltból kirakott vulkán modellek pedig a tűzhányó kialakulását mutatják be. A hegy tetején bővebb betekintést nyerhetünk a Balaton és vulkán modellek segítségével a Balaton-felvidék egykori vulkánjainak világába. A tájékoztató táblák felelevenítik a terület izgalmas földtörténeti eseményeit. 

Mencshely a helyi csipkéről is híres. A mencshelyi csipke Veszprém megyében egyedülállóként fennmaradt, élő hagyomány, amelyet többen is ápolnak a településen.Tartomány:Veszprém
Cím:Mencshely
GPS: 46° 56′ 49.29648″, 17° 42′ 1.70964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward