» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nivegy-völgy a Balaton-felvidék egyik borvidéke, gyönyörű falvakkal, balatoni panorámával. Tagyon, a kilencvenfős kis falu, ahol hangulatos kis sétatúrákat tehettek, ráadásul tőle csak egy karnyújtás a Hegyestű, mely gyógyító energiáiról is híres.


Települések: Szentantalfa, Balatoncsicsó, Óbudavár, Tagyon és Szentjakabfa.

A legenda szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik. A vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát.

Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója. A Balaton irányába haladva következik Tagyon, a Balaton parton pedig Zánka terül el. Lakosságuk egyenként ezer fő alatti (Zánka kb. 980 fő), és itt találjuk az ország egyik legkisebb községét Óbudavárt 71 fővel.

A völgyben lévő településeket az okiratok a XII. századtól említik először, de megállapítják azt is, hogy a Rómaiaknak kedvelt letelepedési helyük volt, sőt szőlőt már ők is termeltek. A völgy településeinek érdekes sajátossága a sok templom. Egy-egy faluban kettőt, hármat is találhat a szemlélődő látogató. Több évszázados építmények dicsérik hajdan dicső korok emlékét. 

Balázs szőlőhegyen található Puszta templomrom XIII. századbeli, valaha a település temploma volt, ahol Balázs-napi misét celebrálnak minden évben. Zánkán ma is álló református templom egyes részei a XII. századból származnak. A település tájházban mutatja be a régmúlt idők használati és munkaeszközeit. Itt található Európa legnagyobb Gyermek és Ifjúsági Centruma.

Balatoncsicsó: A Balaton-felvidéken található Nivegy-völgy jelképeként számon tartott csicsói templomrom az alig kétszáz lelkes falu fölött magasodó Szent Balázs-hegy csúcsán található. A csicsói Szent Balázs-hegyen lévő romtemplom a középkori, Zala megyéhez tartozó, elpusztult Szentbalázs falu temploma volt, a 12. században építették, s a következő évszázadokban jutott a faluval együtt végromlásra. A templomromot 2002-ben restaurálták.

Óbudavár. Óbudaváron a Balaton-felvidéki népi építészet remeke, a Szent Márton-templom. 170 éves katolikus temploma sokaknak akkor is ismerős lehet, ha korábban még nem jártak a Balaton-felvidék legkisebb községében, mivel a templom pontos mását 2000-ben felépítették a szentendrei skanzenben.

Szentantalfa. Az Országos Kéktúra útvonala is végighalad.

Tagyon. Közel van a Hegyestű, amely gyógyító energiáiról is híres

Nivegy-völgyi Panoráma bringakörút (49 km). Útvonal: Zánka – Hegyestű – Tagyon – Szentantalfa – Monoszló – Balatonhenye – Balatoncsicsó – Mencshely – Dörgicse – Zánka. A Panoráma Bringakörút a Balaton-felvidék, azon belül is a Nivegy-völgy apró, ősi falvait fűzi fel a part menti Zánkáról indulva. A kitáblázott kerékpáros körtúra onnan kapta nevét, hogy az útvonalon a Balatonhoz közeledve a „magyar tenger” kivételesen szép nézőpontból tárul fel. Csak tetézni tudjuk az élményt, ha a túra közben megállunk az egyedülálló Hegyestűnél és a mencshelyi Kossuth-kilátónál. 

Kőkeresztek. Az egyházi emlékek között fontos értéket képviselnek a falvakban és a hegyoldalon is lépten-nyomon sorakozó kőkeresztek. Például a Szent Balázs-hegyen álló az átszúrt szívű Máriával vagy éppen a csicsói a szerecsen Jézussal. A vidék jó fekvésének, a vulkanikus talajnak és a meleget tároló Balaton közelségének köszönhetően kiváló termőhelye elsősorban egyes fehérszőlőfajtáknak. A tucatnyi elterjedt fajta közül az itt is kedvelt olaszrizling mellett kiváló borokat ad a Somlóról ismert juhfark, a badacsonyi kötődésű szürkebarát és az ország más részein honosabb ottonel muskotály is. Tartomány:Veszprém
Cím:Szentantalfa
GPS: 46° 54′ 43.85412″, 17° 40′ 26.37552″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward