» Olaszország

» Olaszország » Valle d'Aosta


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Courmayeur területén emelkedik Európa legmagasabb hegye, a Monte Bianco, ismertebb nevén a Mont Blanc.


Mont Blanc-on 4804 m magasan húzódik az olasz-francia határ.

Courmayeur városka az olasz-francia határ mellett, a 11,6 km hosszú Mont Blanc alagút közvetlen közelében fekszik.

Courmayeur egy régi olasz hegymászó falu, ami az idők során megőrizte szépségét. Forgalommentes központja tele van macskaköves utcákkal és jó állapotú régi épületekkel. Ahogy a felvonók bezárnak, a Via Roma életre kell: az emberek összegyűlnek a bárokban és éttermekben, vagy vásárolgatnak a boltokban. A múzeum és egy hegyimentő hős szobra történelmi hangulatot kölcsönöz a városkának.

Télen a 36 km-es pályarendszer Courmayerurből és a mellette fekvő Entréves településből is egyaránt megközelíthető. A síterep Val Veny felé eső oldaláról pompás kilátás nyílik Európa legmagasabb csúcsára, a 4810 méter magas Mont Blancra. Entrévesből a híres Chamonix városába is eljuthatunk felvonóval, ezt az utat összesen 6 átszállással, 3 szakaszban tehetjük meg.

Első szakaszban Entrévesből a település felett található Punta Helbronner 3459 méter magas csúcsára juthatunk el két átszállással. A második szakaszban innen a Chamonix felett található Aiguille du Midi 3843 méteres csúcsára vezet a kiskabinos lift egy közbenső állomással. Innen végül Chamonixba juthatunk le nagykabinos lifttel, ami két szakaszban mintegy 2800 méteres szintkülönbséget tesz meg!

A magas, jeges Mont Blanc lejtői éppen Courmayeur lejtőire néznek. A kilátás különösen lenyűgöző a magas pontokról (például Cresta d'Arp és Cresta Youla).

Courmayeur lejtői nem nagyok - a legtöbb 1700 m és 2250 m között van. A Val Veny felettiek északon és északnyugaton vannak, tehát általában mindig havasak, de a Plan Checrouit-i oldala túl napos, ezért a szezon vége felé már nem túl jó rajta síelni.

Az egyik környező hegy, a Monte Chétif, amely nagyon népszerű a túrázók körében, híres a csúcsán található Mária-szoborról, amelyet II. János Pál pápa emeltetett.

Skyway Monte Bianco

Már a Skyway Monte Bianco új panorámakilátóhoz vezető utazás sem mindennapi, a kötélpálya üvegkabinjai körbeforognak, fanatasztikus 360 fokos festői látványt nyújtva a Mont Blancra.

A futurisztikus Skyway felvonó a Mont Blanc olaszországi oldalán, Courmayeur-ból indul és a 3466 méter magas Punta Helbronner hegyre visz fel. A kétszakaszos kötélpályán két pár 75-80 személyes, kör alakú, üvegfalú panorámakabin közlekedik, amelyek menet közben körbe forognak, így a belsejéből még festőibb látvány tárul a szemünk elé, mintha valahol kint lennénk a szabadban.

A courmayeur-i völgyállomás, a Pontal d’Entrèves 1300 méteren található. A felvonó félúton megáll, ahol a 2172 méter magasan lévő Pavillon du Mont Fréty állomáson az utasokat éttermek és üzletek várják. Itt kell átszállni a felső kötélpálya-szakaszhoz. A Helbronner csúcson elképesztő panoráma tárul elénk. A hegytetőn található új, kristályt formázó kilátóépületből és panorámateraszról többek között látható a 4810 méter magas Mont Blanc, a Monte Rosa, a Matterhorn, a Gran Paradiso és a Grand Combin.

Az 3.466 m magasban található Punta Helbronner végállomástól szó szerint karnyújtásnyira van az olasz államhatár. Innen egy másik, Télécabine Panoramique Mont Blanc nevű felvonóval át is kelhetünk a Géant-gleccserfolyam felett a 3842 méteres Aiguille du Midi nevű sziklacsúcs felé, onnan pedig egy kétszakaszos kötélpályával a francia Chamonix völgyébe.

A 3842 méter magas Aiguille du Midi csúcson épült új kilátó érdekessége, hogy minden oldala és az alja is üvegből készült, semmi sem akadályozza a látványt. Franciául „Pas dans le vide”, angolul „Step into the Void” névre keresztelt üvegkalitka (magyarul „Lépj be az ürességbe”) három oldalfala, mennyezete és alja is 12 mm vastag üvegből készült. Alattunk csak az 1035 méteres mélység tátong. Az építmény állítólag ellenáll a 220 km/órás szélnek is. A látogatók egy papucsot kapnak, hogy ne csússzanak el az üvegpadlón, valamint így lehetőség szerint kíméljék a padló üvegét.Tartomány:Valle d'Aosta
Település:Courmayeur
Cím:Courmayeur
GPS: 45° 47′ 48.91956″, 6° 58′ 8.26536″
Honlap: http://www.courmayeur-montblanc.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward