» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bakony erdejének sűrűjében, jórészt csak erdei vadak járta tájon, 400 m magasságban alapított ciszterci kolostort III. Béla király (1182) a champagne-i Clairvaux-i ciszterci apátság filiájaként alapította.


Könyvtár

A könyvtár a Ciszterci rend gyűjteménye, többek között 70 ősnyomtatványt, közel 400 antikvát őriz. A ciszterciek középkorban épült monostora a végvári harcok során elpusztult, majd az 1700-as évek elején építették újra barokk stílusban. Az intézmény jelenleg kettős feladatot lát el, múzeum és szakkönyvtár, amely értékes régi könyvekkel és külön olvasóteremmel várja a kutatókat.

A nagy múltú szerzetesrend a 18. században a középiskolai oktatásban vállalt jelentős szerepet, bibliotékája ennek nyomán gazdagodott tankönyvekkel, oktatást segítő művekkel és kódexekkel. Az állomány bővülése miatt 1857-ben reprezentatív - gyönyörű, intarziás - könyvtártermet építettek.

A kódexek közül a legjelentősebb a 15. század második felében készült latin nyelvű darab, amely Johannes Herolt prédikációit és egy bestiáriumot - azaz szimbolikus természetkönyvet - tartalmaz, amelyet a prédikátorok vallási-erkölcsi értelmezések segédkönyveként használtak. A mintegy húsz magyar szót tartalmazó, ezért nyelvemléknek számító kötetet egy dél-magyarországi kolostorban magyar és horvát nyelvű megjegyzésekkel látták el. 

Zircen látható Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648 körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb. Emellett a könyvtárban 70 ősnyomtatványt, azaz a XV. században nyomtatott kötetet és csaknem 400 antikvát, a XVI. században kiadott művet is őriznek.

A nagyterem bútorait a Bakony fáiból készítették, bemutatnak olyan intarziás szekrényajtót is, amely 96 különböző fafajtából készült.

Látogatóközpont

A látogatóközpont termeken átívelő formában, falakon végigfutó időszalag, interaktív érintőképernyős terminálok, részletgazdag makettek segítségével mutatja be mindazt, ami a középkortól egészen napjainkig meghatározta, illetve meghatározza a ciszterci rend kialakulását, annak szellemiségét 

A felújított díszudvaron át az új kiállítótérbe jut a látogató, ahol az 1750-es években készült, 8x3 méteres gobelinek keretezte térben nézhető végig a kiállításra hangoló, szerzeteseket megszólaltató 10 perces film. Ezt követően - igény szerint audioguide-os vezetéssel - indul a látogatási útvonal a középkori termen keresztül, a barokk kort bemutató térbe, amely kiegészül az apáti arcképcsarnokkal, a kincstár anyagával és a rend mindennapjait bemutató teremmel. Emellett szerzetesi idegenvezetéssel lehet megtekinteni a bazilikát, ahol kérésre orgonabemutatót is tartanak. A látnivalók a középkori romokkal és a misztikus élményt nyújtó kriptával fejeződnek be.Tartomány:Veszprém
Település:Zirc
Cím:Zirci Ciszterci Apátság
GPS: 47° 15′ 48.82716″, 17° 52′ 27.99012″
Honlap: http://zirciapatsag.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward