» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kora tavasztól négyüléses és kétüléses felvonók szállítják a turistákat az Ámos-hegyi kilátóhoz és panorámabárhoz, ahonnan jó idő esetén a Balatonig is ellátni.


A téli sí- és hódeszka-idény után tavasztól a kerékpárosok számára kínál programlehetőségeket az eplényi létesítmény.

A gyerekeket Eplényben tavasztól őszig játéksziget várja, a völgyben ingyenesen használható a trambulin, az ugrálóvár, a mászófal, a hegytetőn pedig a kilátóig egy mezítlábas ösvény is vezet. A völgybe pedig az erdő legszebb részeit érintő kalandösvény vezet vissza.

Síaréna

A Bakonyban található sportközpont 2012 telén Síaréna Vibe Park néven nyitja meg kapuit a síelést és a hódeszkázást kedvelők előtt az eplényi síközpont, amely már nem csak télen várja a sportolni vágyókat, hanem mind a négy évszakban működni fog.

2020-ban 73 ezer látogató kereste fel a létesítményt, amelyben óránként 60 köbméter előállítására képes 50 hóágyú dolgozik, hogy megfelelő időjárás esetén lehetőséget biztosítsanak a havas sportok űzésére. A 2020-as szezonban 116 hóbiztos nap volt a helyszínen, ahol csaknem 8 kilométer hosszú pályarendszer és 16 különféle útvonal áll a síleni vágyók rendelkezésére.

Télen az eplényi síarénában 1048 méter hosszú A1-es pálya, egy kilométeres A7-es pálya, A6-os és a Q2-es és a Q7-es pályák és 209 méteres Q3-as átkötő szakasz várja a síelőket. 

Olaszfalu

A speciális mikroklíma miatt havas egész télen Olaszfalu.

Nem az eplényi sípálya hóágyúi, inkább a helyi speciális mikroklíma lehet az oka, hogy a Veszprém megyei Olaszfaluban egész télen havasak az utcák. Olaszfalu a Magas-Bakonyban fekszik, ezért ott hidegebb van, mint az ország nagy részén. Az eplényi sípályának köszönhetően akkora a levegő páratartalma a település felett, hogy folyamatosan havazik.

Ámos-hegyi kilátó

Gyalogosan mind a faluból, mind pedig a sípálya parkolójából megközelíthető az Ámos-hegyi tanösvényen haladva.

Az Ámos-hegyi kilátó teljes magassága 12 m, melynek legfelső (8 m) pihenőszintjéről csodálatos panoráma tárul elénk, szép időben a Balaton is látszik. Nyugati irányba a Zirci Medence és a Magas Bakony csúcsai tárulnak elénk.

Eplényt a 2003-ban átadott Ámos-hegyi Pihenőerdő teszi egész évben vonzóvá. A tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett elhelyezett padok pihenést, a sípálya parkolójában és a sportpályánál kialakított pihenőhely kulturált szabadidő eltöltést tesz lehetővé (szalonnasütés, stb.).

Statikai okokból 2024 májusában le kellett zárni, és le is bontják a bámulatos panorámájú eplényi kilátót, így az többé nem látogatható. A helyére szeretnének majd egy újat építeni, de erre egyelőre még nincsenek konkrét tervek.Tartomány:Veszprém
Cím:Eplény
GPS: 47° 12′ 39.78756″, 17° 54′ 42.74064″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward