» Magyarország

» Magyarország » Fejér » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bodajk látnivalói.


A korábban avarok, majd rómaiak lakta település a honfoglaláskor Árpád fejedelem törzse számára is kiváló letelepedési helyszínül szolgált. Szent István király és Szent Imre herceg gyakori látogató volt itt, a környék forrásainak gyógyító vizei miatt. 

Segítő Szűz Mária kegyhely

A Segítő Szűz Mária kegyhely a legősibb magyar zarándokhely Bodajkon, amelyet az első magyar szent család - Szent István családja - szeretett meg és emelt ilyen rangra.

2023. szeptember 17-én Michael Wallace Banach apostoli nuncius az ünnepi szentmise keretében hirdette ki, hogy a kegyhely Ferenc pápa rendelkezéséből elnyerte a Kis Bazilika (Basilika Minor) rangot.

Bodajki-tó

A Bodajki-tavat gyógyforrások táplálják, akárcsak a bodajki szentkutat, így vize nagyszerűen alkalmas különböző reumatikus megbetegedések kezelésére.

Bodajki Vadászkastély

Bodajkon a 17. század végén Haas-Hochburg János épített udvarházat, ennek felhasználásával épült meg a 19. század közepén a klasszicista kastély báró Miske József jóvoltából. Építőjéről nincs információ, a szakemberek Hild Józsefhez kötik a stílusjegyek alapján.

Grünfeld Jakab 1893-ban vásárolta meg a birtokot és a kastélyt, amelyen családja az 1940-es évekig gazdálkodott. A háború során megrongálódott épületet 1964-ben újították fel, majd az 1990-es évek elejéig turistaszállóként működött. 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen állt. 

2021-ben az egykori Hochburg-Miske-kastélyban jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben vadászkiállítás látható. A héthektáros angolparkban hat üvegpavilon található, amelyekben az öt magyar nagyvadfajtát (dámvad, vaddisznó, gímszarvas, őz, muflon) és a magyarországi dúvadakat mutatják be.

A kiállítás részben klasszikus elemeket tartalmaz főként trófeák, preparátumok formájában, a 21. századi jelleget pedig újszerű interaktív elemekkel, digitális tartalmakkal hozták létre. Érdekesség, hogy a preparátumok nem üvegfalak vagy kordonok mögött állnak, a látogatók közvetlenül a kiállított tárgyak között járják végig a tárlatot, ezért az csak tárlatvezetéssel, előzetes regisztráció után látogatható.

Károlyi-kilátó

Bodajk szomszédságában található a Károlyi-kilátó, amelyről pazar panoráma nyílik a Gaja-szurdokra. A természetben lévő kétszintes, acélból készült kilátót egy sziklaszirtre tervezték, s építették meg. A legfelső szintjéről pedig lenyűgöző kilátás tárul a kirándulók szeme elé, hiszen beláthatják a térséget egészen a fehérvárcsurgói víztározóig, és más szemszögből is megismerhetik a Gaja-szurdokot. A Károlyi-kilátót gróf Károlyi Gyuláról, a fehérvárcsurgói vadaskert alapítójáról nevezték el, és az könnyen megközelíthető Bodajk városa felől is.Tartomány:Fejér
Cím:Bodajk
GPS: 47° 19′ 21.73512″, 18° 13′ 59.1456″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward