» Magyarország

» Magyarország » Nógrád


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Drégely vára a nemzeti örökség része, 2012-től történelmi emlékhely.


Drégelypalánk történelmi múltja egészen a török időkig nyúlik vissza. A településtől mintegy öt kilométerre, a Börzsöny csúcsai közt áll Drégely sziklavára, amelynek ostromát Ali budai pasa 1552. július 6-án kezdte meg több mint tízezer főnyi seregével. Szondi György várkapitány és 146 főből álló serege megpróbált ellenállni a nagyerejű rohamnak, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesett. Szondi György 1552. július 9-én Drégely várában halt meg.

Csak a kapitány két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, akiket Szondi már korábban Ali basához küldött, kérve, hogy gondoskodjon az életükről. Szondi embersége, bátor magatartása még az ellenséget is meghatotta, Ali pasa díszes pompával temettette el a drégelyi kapitányt.

A Drégelyvárat először 1285-ből említik. A Hunt-Pázmán nemzetség Bozóki ága építtette - valószínűleg az akkorra már tönkrement Hont vára helyett, melyet csak mocsár és faszerkezetes falak védtek. Annak ellenére, hogy a XV. század első felében a várat megerősítették, a török 1552-es hódító hadjáratának megkezdésekor igen leromlott állapotban volt, főleg az 1549. évben a lőporraktárt ért villámcsapás miatt. Ekkor már Szondi György volt a vár kapitánya.

1552. július 6 - 9. között a vár Ali pasa 12 000 fős - nyolcvanszoros túlerejű - seregének nem tudott ellenállni, s a várvédők életének feláldozása ellenére elesett. 

A várat az ostrom gyakorlatilag romhalmazzá változtatta olyannyira, hogy az többé nem is épült vissza. 

Szondi György és maroknyi hős csapata emlékezete élénken él ma is a köztudatban, nagyrészt Arany Jánosnak
és a Szondi két apródja című művének köszönhetően, de a drégelyi hősök történetét más irodalmi és képzőművészeti alkotások is megörökítették.

Szondi György emlékére 1989. november 10-énavatták fel Drégelypalánk központjában Szondi György szobrát, Kő Pál szobrászművész alkotását.

A vár jelentős turisztikai vonzerő, évente több tízezren látogatják meg.

Apródok útja tanösvény

Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva megismerteti a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.

Megközelítés: Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk központjából vezet Drégely várához. Az út a települést elhagyva mahadámburkolatú, de a Schaffer-kútig gépkocsival is járható. Innen kb. 40 perces gyalogtúrával érhető el a vár.

Szondi várjátékok

Szondi várjátékokat rendeznek Drégelypalánkon, Drégely váránál és a Sáferkúti tisztáson 2022. július 9-én, szombaton. A rendezvénnyel a várvédelem korszakát idézik fel történelmi ihletésű programokkal a Nógrád megyei községben, ahol a programmal már három évtizede ápolják a Szondi-kultuszt és -hagyományt.

Az esemény délelőtt 10 órakor kezdődik Drégely váránál viselet- és fegyverbemutatóval, ostromjátékkal, de lesz ünnepi megemlékezés, zenés műsor, koszorúzás és várbemutató is.

A Sáferkúti tisztáson 13 órakor kezdődő, a vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás lesz - fogalmazott.

A látogatók megismerhetik az íjászatot, a szablyavívást, kardforgatást és a tüzérségi fegyverek használatát. Emellett gólyalábasok bemutatói, népi és történelmi hagyományőrző játékok, jelmezes játszóvár, solymászbemutató is várja a látogatókat az önkormányzat által szervezett programon.Tartomány:Nógrád
Cím:Drégelypalánk
GPS: 48° 0′ 59.76036″, 19° 2′ 9.71718″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward