» Magyarország

» Magyarország » Nógrád » Börzsöny


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Nógrádi vár egyike a Magyarország legrégebbi kővárainak.


A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó nógrádi vár messziről feltűnik a Börzsöny keleti szélén álló magányos, 286 méter magas andezitkúpon. A belsőtornyos, külső és belső várból álló építmény Magyarország egyik legrégebbi kővára, ahonnan pazar kilátás tárul a Börzsönyre, a nógrádi dombvidékre, Drégely és Szanda várára, valamint a Naszályra. Tiszta időben akár a Mátra csúcsait, valamint észak felé a Zólyom-hegy is meglátható.

A vár csonka maradványokban látható épületeit a 15. század második felében építették. Ebben az időszakban készült el az a nagyméretű, három emelet magas öregtorony is, melynek csonkja messziről jellegzetessé teszi a nógrádi várromot.

A vár romjait megtekinteni indult gróf Széchenyi István 1932. július 10-én Vácról Nógrádra gyalogszerrel. Látogatásáról megörökítendő emléktábla emlékezik meg.

Figyelem! Balesetveszélyes a vár

Nógrád község önkormányzata 2023. május 4-én közösségi oldalán tájékoztatta a kirándulókat, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. balesetveszély miatt lezárta a Nógrádi várat, ezért a vár és közvetlen környezete jelenleg nem látogatható.

A probléma nem újkeletű: minden tél újabb és újabb sebeket ejt a várfalakon, mára már több kritikus falszakasz van, amelyek állagmegóvása nem várhat tovább.Tartomány:Nógrád
Cím:Nógrádi vár
GPS: 47° 54′ 23.67252″, 19° 2′ 43.07194″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward