» Magyarország

» Magyarország » Pest » Börzsöny


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Börzsöny legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében fekszik. A Szokolya felől közúton és erdei kisvasúttal is megközelíthető Királyrét a Börzsönybe irányuló túrák kiindulópontja, mivel legkönnyebben innen érhetők el a hegység csúcsai.


Királyréti Látogatóközpont (Hiúz Ház)

Az egykori erdészlak felújításával kialakított többfunkciós épület nemcsak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatónak is otthont ad.

A Látogatóközpont mellett indul a Királyrét tanösvény.

Királyréti tanösvény

A Látogatóközpont mellett induló Királyrét tanösvényen megismerkedhetünk az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. A tanösvény bejárását tanösvényfüzetek teszik még tartalmasabbá: készült egy gyermeknek szóló rajzos, valamint egy bővebb szövegezésű kiadvány.

A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, 2,9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével.

Állomások:

 1. Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák
 2. Így is lehet fát vágni
 3. Vadgyümölcsök
 4. Fenyves élővilága
 5. Bajdázói-tó
 6. Mocsári teknős
 7. Királyréti tó
 8. Pincék
 9. Település élővilága

Tanösvény-füzet: a Látogatóközpontban megvásárolható egy gyermekeknek szóló rajzos és egy bővebb szövegezésű füzet. REJTVÉNY: A füzetben minden állomásnál egy kérdés található. Megfejtésüket az állomások oszlopain található titkosírás rejti, amit a füzet hátulján lévő kódfejtő ráccsal lehet megfejteni.

A tanösvény szabadon látogatható és a Hiúz Háztól (Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten) indul. A tájékozódást irányjelző nyilak és fatörzsre festett jelek segítik.

Tanösvény jele: T
Útvonal hossza: 2,9 km
Bejáráshoz szükséges idő: kb. 1,5 óra

Szokolya-Huta Tanösvény

A kirándulóközpont mellett indul a Szokolya-Huta Tanösvény, ahol a régi erdőtörténeti események, munkálatok mai terepi nyomát mutatják be a látogatóknak. A vasbányászat, a duzzasztógát, a valahai faszénégetés, a legeltetés, az egykori börzsönyi kisvasút nyomait fedezhetik fel az érdeklődők.

Kilátó

A Királyrét fölött magasodó Várhegyen, Szokolya külterületén egy 15 méter magas kilátó épült, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Dunakanyarra és a Magas-Börzsönyre.

A Királyrét fölé emelkedő, faszerkezetű Várhegy kilátó 15 méter magas és 50 köbméter fából, lucfenyőből és tölgyből épült, a tetején egy meteorológiai állomás és egy webkamera is helyet kapott.

A torony 15 méter magas kilátó szintjére 80 lépcső vezet, ahonnan csodás panoráma nyílik a Börzsönyre, a Pilis hegyvonulataira, a Naszályra és a Cserhát lankás vidékére. Tiszta időben akár a messzi Mátra hegycsúcsai is megmutatkoznak. 

Királyréti Kisvasút

Királyréti Kisvasút 2018-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Az 1950-es évek végéig fa és kő szállítására használt vonal az 1990-es évek második felétől jelentett egyre nagyobb vonzerőt, a Börzsöny ezen részében évente félmillió ember fordul meg.

A vonalon árammal és napelemmel működő motorvonat is működik. A teljesen hangtalanul közlekedő, mintegy harminc utas szállítására alkalmas motorvonat megjelenésében is különleges: a szerelvény teljesen nyitott, amivel páratlan körpanorámát" nyújt az utazóknak. A maximum 25 kilométer per óra sebességgel haladó kisvasút vezetője előtt nincs kormány és hagyományos sebességváltó, hanem egy hordozható érintőképernyős monitor segítségével tudja vezérelni a kocsit.

Az alacsonypadlós megoldásnak és a kiszerelhető üléssornak köszönhetően a mozgáskorlátozottak, kerekesszékes utasok számára is elérhető az erdei jármű.

Az erdei vasút közelében található a Királyréti Hajtánypálya, ahol sínbiciklik kipróbálására nyílik mód.

2021-ben a Királyréti Erdei Vasút teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. 

Kerékpárút

A Királyrét és Nógrád közötti kerékpározható makadámút lehetővé teszi, hogy Kismarosról elindulva Királyréten, Nógrádon át el lehessen kerekezni a Diósjenő-Kemence, majd az Ipoly-völgyben, azután az EuroVelo hálózatra csatlakozva visszajuthassunk a kiindulási állomásunkra.

A kerékpárosokat szolgáltatások is segítik: a nagymarosi bringaponton kölcsönzési és szervizelési lehetőség van, továbbá a kerékpáros elsősegély helyek is találhatók több ponton.Tartomány:Pest
Település:Szokolya
Cím:Királyrét
GPS: 47° 53′ 45.48876″, 18° 58′ 40.3608″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward