» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Graz

Graz felfedezése: Látnivalók és kirándulóhelyek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Graz Stájerország fővárosa, Ausztria második legnagyobb városa. A három oldalról hegyekkel védett város történelmi központját és a Várhegyet (Schlossberg) 1999-ben az UNESCO felvette a világörökségi helyszínek közé. A várost 2011-ben az UNESCO a "Dizájn városává" választotta.


Graz egyedülállóan gazdag kulturális és kulináris élettel büszkélkedhet, amelynek mindenki részese lehet: az óváros, amelyet az UNESCO a világörökségek közé választott és amely bátor építészeti megoldásaival számos meglepetést tartogat, zenével és életörömmel telve várja a látogatókat. Az egykori kulturális főváros továbbra is mindent megtesz azért, hogy elnyerje a látogatók tetszését és kulturális rendezvények egész sorát kínálja: a repertoár a márciusban rendezett Diagonale Filmfesztiváltól kezdve a styriarte klasszikus zenei fesztiválon, a La Strada utcaművészeti és zenei fesztiválon, valamint az operában és a színházban bemutatott előadásokon át egészen az olyan különleges múzeumokig terjed, mint a varázslatos Eggenberg kastély vagy a különc Művészetek Háza. A modern Mura-sziget és a Művészetek Háza izgalmas kontrasztot alkot az olyan történelmi kincsekkel, mint a Festett Ház a Herrengasséban vagy az 1550-es évekből származó reneszánsz stílusú városháza.

Grazban nagyon jól tudják, hogy a szerelemhez a gyomron át vezet az út, ezért is viseli a város büszkén az Ínyencfőváros címet: a különféle, kimagasló színvonalú gasztronómiai rendezvények garantáltan mosolyt csalnak minden Grazba látogató arcára. Ausztria legizgalmasabb food fesztiváljára ellepik a várost az ínyencek és a gasztronómia szakértői. Szeptemberben hagyományosabb oldalát mutatja a város: az Aufsteirern kulturális eseményről nem hiányozhat a dirndl és a bőrnadrág. A helyi termelők, borászok és éttermek pedig a régió specialitásait és finomságait kínálják a vendégeknek. A kulináris élvezetek, a régió legjobb borai és a könnyed, felszabadult légkör részben a környék már-már mediterrán klímájának köszönhető. A programnaptár fénypontja a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Hosszú Asztal. Itt 27 sztárszakács kényezteti a mintegy 700 vendég ízlelőbimbóit. 

LÁTNIVALÓK GRAZBAN

Mura-sziget

A Mura-sziget a város egyik legfontosabb fotómotívumának számít. A New York-i dizájner, Vito Acconci által tervezett mesterséges sziget 2003-ban került a városba, amikor Graz volt Európa Kulturális Fővárosa. A Mura-szigetről nagyszerű kilátás nyílik a város többi ismertetőjegyére, a Schlossbergen található óratoronyra és a Mura partján álló Művészetek Házára is. A 2017-ben ráköltött 1 millió euróból nemcsak felújították, hanem gasztronómiai és programkínálatát is újraértelmezték: az amfiteátrum például nyáron szabadtéri „csendes moziként” üzemel majd (fejhallgatókkal), de helyet kapott a szigeten egy dizájnüzlet is, amely különféle tervezők és kreatívok bemutatótermeként funkcionál majd folyamatosan változó kínálattal, a Mura-sziget megjelenését pedig egy új digitális fénykoncepció gazdagítja. (részletek)

Schlossberg

Schlossberg Graz egyik legkedveltebb úti célja, ami nem csoda, hiszen innen nyílik a legjobb kilátás a városra. Az óvárosból többféleképpen is feljuthatunk a hegyre: a 260 fokból álló Schlossberg lépcsőn, vagy kényelmesen az üvegtetejű siklóval vagy az üveglifttel. (részletek)

Grazi Mesevonat (részletek)

A Schlossberg az óratoronnyal Graz ismertetőjele. A hegy gyomrában található alagútrendszerben mesevasútat alakítottak ki.

Óriáscsúszda a Sclossbergen

A világ legnagyobb földalatti csúszdáján, a 170 méter hosszú pályán, 64 méter magasból, 30 km/h sebességgel különleges élmény lecsúszni. (részletek)

A Stadtkrone

A Várhegy keleti lábánál található az ún. Grazer Stadtkrone („Graz városának koronája”), egy négy épületből álló együttes: a gótikus Szent Egyed-katedrális, az egybeépült Szent Katalin-templom és II. Ferdinánd császár mauzóleuma, a régi jezsuita egyetem és a grazi Burg. A grazi Burgot V. Frigyes herceg (később III. Frigyes császár) kezdte építeni városi rezidenciaként 1438-ban és a munkálatok tovább folytatódtak II. Károly főherceg és fia, II. Ferdinánd császár idejében is. Az építkezés első, gótikus szakaszának emléke a látványos kettős csigalépcső.

Grazi Néprajzi Múzeum (részletek)

A stájer népi kultúra gazdag kiállítása bepillantást enged a régi paraszti életbe. Bemutatja a népviseleteket, a szokásokat.

Grazi Botanikus Kert (részletek)

A grazi Karl-Franzens-Universität területén található a botanikus kert. Az 1995-ben épített üvegházban három klímazóna növényeit ismerhetjük meg.

Grazi Egyházmegyei Múzeum (részletek)

A grazi Egyházmegyei Múzeum a grazi Minorite kolostorban található. Stájer vallási műtárgyakat, festményeket, szobrokat és aranyműves munkákat láthatunk itt.

Joanneum Természettudományi Múzeum (részletek)

A múzeum képzeletbeli felfedezőtúrára csábítja a látogatókat Stájerország több mint 400 millió évnyi földtani történelmén át.

Landeszeughaus (részletek)

A Landeszeughaus (Fegyverraktár) 32 000 tárgyból álló fegyvergyűjteménye a világon az egyik legnagyobb!

Patikamúzeum (részletek)

Schloss Eggenberg (részletek)

Az Eggenberg-kastély Graz egyik legnevezetesebb műemléke, 2010-ben felkerült a világörökségi helyszínek listájára. A gyönyörű barokk kastély a Graz belvárosától 3 km-re fekszik egy magaslaton, parkkal övezve.
 
Graz Városi Múzeum (részletek)
 
A Városi Múzeum a Khuenberg palotában kapott helyet. Állandó kiállítása Graz történetét dolgozza fel a korai időktől napjainkig.

Élményfürdő Grazban (részletek)

Advent Grazban (részletek)

Graz felfedezése kerékpárral

Összesen 13 kiemelt kerékpárút vezet át Grazon. Különösen kedveltek ezek közül azok, amelyek autómentes utakon vezetnek: ilyen például a Mura partján futó R2-es kerékpárút, amely az Exerzierplatz, illetve az Arlandgrund magasságából közvetlenül a folyó mentén vezet át a városon egészen a Gasrohrstegig. A kerékpárút ezután is a Murával párhuzamosan fut, de nem közvetlenül a folyó partján.

Aki Graz látnivalóit szeretné megismerni, annak érdemes a H1-es kerékpárutat választania. A kerékpártúra ez esetben a Hauptbrückénél (Főhíd) kezdődik, ahonnan a híres Grazi Művészetek Házához tekerhetünk, amely különleges építészetével izgalmas kontrasztot képez a történelmi óvárossal. A Kepler híd mellett elhaladva egy fák szegélyezte szakasz következik, majd elérjük a Kálvária hidat, ezt követően pedig Göstingen, Thalon, Judendorf-Straßengelen át juthatunk el Gratweinba. 13 kilométeres hosszával a H1 a leghosszabb grazi kerékpárút.

KIRÁNDULÓHELYEK GRAZ KÖZELÉBEN

Hilmtech (részletek)

Hilmteich kedvelt kedvelt kirándulóhely Graz közelében. Lehet sétálni, csónakázni a tavon, piknikelni és még kalandpark is van itt.

St. Radegund

St. Radegund hangulatos alpesi falu, a graziak kedvenc kirándulóhelye. Klimatikus gyógyüdülőhely, patináns szállodái és fogadói vannak. A Gasthof Budapest egy magyar gróf vadászkastélya volt az 1900-as években.

St Radegundnak már a múltban is nagyon szoros kapcsolatai voltak Magyarországhoz. A St. Radegundot nem ismerő látogató nagyon meglepődik, amikor a Schöckl lábánál 900 m magasban az erdei sétaúton, az úgynevezett Ungarische Runde-n, a Patrona Hungariae kegyhelyével, a Szily-sziklával, az Ungarische Höhe-vel találkozik.

Valamikor több volt itt a magyar szó, mint a német, mert a Magyarországról jött Dr. Gustav Novy és főként utódja és egyben veje Ruprich Gusztáv (Somorja) olyan szakmai hírnevet és olyan környezetet teremtettek, amelyben a nagy nemzetközi pacientúra között különösen sok volt a magyar vendég. Esterházy-ak, a Szapáry, Károlyi, Széchenyi, Nákó, Gyertyánffy családok tagjai, művészek, jogászok, sőt, a kis Bartókot is idehozta gyógyulni édesapja, itt született édesanyjának írt első levele.

Schöckl

A graziak kirándulóhegye alpesi bobpályával. (részletek)

Osztrák Szabadtéri Múzeum, Stübing (részletek)

A Mura folyó egy 2 km hosszú, idilli fekvésű oldalvölgyében, Graztól mintegy 15 kilométerre északra, erdőkkel, mezőkkel és szántóföldekkel körülölelve 100 eredeti parasztház található Ausztria különböző tartományaiból.

Schwarzenegger Múzeum (részletek)

Thal bei Grazban található szülőházban megnyitott múzeumban Arnold Schwarzenegger életének legfontosabb életszakaszait, gyermek- és fiatalkorát, a testépítő, színész és kormányzói karrierjét követhetik nyomon az érdeklődők.Tartomány:Steiermark
Település:Graz
GPS: 47° 4′ 14.5704″, 15° 26′ 22.2144″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward