» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Santa Maria Novella Firenze egyik legjelentősebb és legszebb temploma.


Santa Maria Novella a Piazza di Santa Maria Novellán áll.

Építéséhez 1278-ban kezdtek dominikánus szerzetesek. A templom 1360-ra épült fel, de a fehér- és zöldmárvány berakással díszített homlokzat csak 1470 körül készült Leone Battista Alberti tervei alapján. Ez volt az első háromhajós bazilika, amelynél a két alacsonyabb oldalhajó homlokzati díszítése csigavonalas, volutás kiképzéssel csatlakozott a magasabb középhajóhoz. Ezt a stílust a következő évszázadok templomépítésekor gyakran használták.

A szentélytől balra levő kápolnát (Cappella Gondi) Giuliano da Sangallo építette a Gondi család részére. Legfőbb nevezetessége Brunelleschi híres fafeszülete, melyet Donatellóval vetélkedve faragott. Vasari elbeszélése szerint ugyanis Brunelleschi, amikor meglátta Donatellónak a Santa Crocéban levő fafeszületét, rosszallóan így szólt: "Egy parasztot feszítettél itt keresztre". Donatello azt válaszolta, hogy könnyebb kritizálni, mint jobbat csinálni. Brunelleschi szótlanul hazament, munkához látott, és amikor készen lett az elképzelése szerint ideális feszülettel, elment barátjához. Az utcán találkozott Donatellóval, aki felfogott kötényében éppen tojásokat vitt. Amikor belépett Brunelleschi műtermébe, a csodálkozástól kiengedte kezéből köténye csücskét, és az összetört tojásokra rá se hederítve így kiáltott: "Belátom, igazad volt!"

A jobb oldalhajó utolsó síremléke művészileg nem, viszont a magyar történelem szempontjából mégis jelentős, mert felirata elmondja, hogy az itt nyugvó Ricasoli püspök VII.Kelemen pápa megbízásából Pannóniában is harcolt a törökök ellen.

A templomtól balra találhatók a régi kolostorudvarok. Világhírű a templom oldalfalához csatlakozó, amelyet falfestményeinek színe után zöld kolostornak, Chiostro Verde-nek neveznek. A festmények a bibliai teremtés-történetet Noé részegségéig ábrázolják. Az első három mezőt valószínűleg Giotto tanítványai festették, a Noéval kapcsolatosakat Paolo Uccello.

Plautilla Nelli 'Utolsó vacsora' című műve

Amikor a firenzei Santa Maria Novellában a dominikánus fráterek nem érezték jól magukat, és gyógynövényekre volt szükségük, a kolostorfal mentén a Santa Maria Novella gyógyszertárba (amelyet a világ legrégebbi, ma is működő gyógyszertárának tartanak) léptek ki. Amikor azonban ugyanezeknek a szerzeteseknek eljött az ideje, hogy ételt fogyasszanak, a Santa Maria Novella refektóriumába mentek - egy téglalap alakú, közös étkezőasztalhoz hasonló kávézóba, közvetlenül a nagy kerengő mellett.

A refektóriumokban minden az ételről szólt, egészen a falakon lévő műalkotásokig. Firenzében általában Krisztus utolsó vacsoráját ábrázoló freskóval díszítették őket, amely közvetlenül a fal vakolatára festett képet ábrázolt, hogy az étkezés közben szemlélődhessenek.

A nagyjából 23 x 6,5 méteres "Utolsó vacsora", amelyet 1568 körül festett Plautilla Nelli apáca és művész, a közelmúltban került a Santa Maria Novella múzeum refektóriumába. Az Utolsó vacsora sok ábrázolásával ellentétben ez egy vászonra festett olajfestmény. Eredetileg Nelli kolostora, a Santa Caterina da Siena számára készült, amely egykor alig egy mérföldnyire innen állt.

Nelli az első ismert női művész, aki nagyméretű Utolsó vacsorát festett, ami nagy szakértelmet igénylő és költséges projekt volt, sok anyagot, állványzatot és segédeket igényelt. Zárdája, ahová 14 évesen lépett be, bátorította a festészetre, és forrásokat biztosított számára, hogy elkészítse a refektórium festményét saját maga és a nővérek számára. Mégis, Nelli nem tudta megtanulni a freskótechnikát, amely fizikailag megterhelő médiumot akkoriban csak férfiak számára tartották alkalmasnak. Ehelyett olajjal festett vászonra.

A hordozható médium választása végül megmentette a festményt a pusztulástól, lehetővé téve, hogy restaurálják és a Santa Maria Novella-i közmúzeumba szállítsák. Amikor Napóleon a 18. század végén meghódította Itáliát, a vallási rendek - köztük a Santa Caterina da Siena dominikánus apácák - elnyomásával a vallási hatalommal szemben a polgári hatalmat hangsúlyozta. Nelli kolostorát bezárták, majd később lerombolták; ha freskót festett volna, a fal méretű asztalkép már csak rom lenne. Mivel azonban vászonra festett képet alkotott, a képet levették a hordozókról, feltekerték, és a Santa Maria Novellába szállították, ahol 2019 októberéig, több mint 450 évvel az első festés után, magánterekben maradt.

A látogatók online vagy személyesen vásárolhatnak jegyet a Santa Maria Novella teljes komplexumába. A múzeum a hét hét napján tart nyitva, vasárnap és vallási ünnepnapokon korlátozott nyitva tartással.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza S.Maria Novella
GPS: 43° 46′ 28.60475″, 11° 14′ 57.75122″
Honlap: https://www.smn.it/it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward