» Magyarország

» Magyarország » Heves » Bükk


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Nagy-Eged hegy az Egri Borvidék emblematikus termőhelye, Magyarország tengerszint felett legmagasabban fekvő szőlőterülete.


A Nagy-Eged hegy a Bükkben található, 537 m magasban. Egertől északkeletre emelkedik. A hegy könnyű megközelíthetősége, fekvése és kedvező éghajlata miatt ismert a sárkányrepülő közösség körében. Élővilága rendkívül változatos, épp ezért gyakori célpontja a túrázóknak. A hegy élővilágának egyedisége miatt 1978-ban természetvédelmi területté nyilvánították. A hegyen fut keresztül a piros jelzésű (P) túraútvonal. Végigjárva az ösvényt megfigyelhetjük a Nagy-Eged élővilágát.

Az Eged jelentős természetvédelmi szempontból és mivel átmeneti terület az Alföld és a Bükk között, így rendkívül fajgazdag. Számos olyan állat, illetve növényfaj is található, mely a mediterrán, illetve a szubmediterrán területen honos. A hegyre felvezető út a Bükk egyik legvarázslatosabb karsztbokorerdejébe vezet, mely ősszel, a narancsillatú cserszömörcének köszönhetően tűzvörösen „izzik”.

Hasonlóan szép látványt nyújt ősszel a hegy déli oldalán felkapaszkodó szőlők rengetege is, amely az ország legmagasabban fekvő szőlő-termőterülete. 

Hogy jutunk fel?

Az 536 m magas Nagy-Egedre érdemes túrázni, ugyanis tetejéről páratlan panoráma nyílik Egerre és a Bükkre, de tiszta időben láthatjuk a Mátrát és akár a Tisza-tó csillogó víztükrét is. Ha a túra mellett döntünk, akkor az Egervár vasúti megállótól induló piros sáv turistajelzésen, mintegy 5 kilométer gyaloglás és majd 400 méter szintemelkedés leküzdése után szűk 2 óra alatt elérjük az Eged-hegy tetejét. Bárki könnyedén teljesíteni tudja ezt a túrát, legfeljebb este már nem lesz gondja az elalvással. Az útvonal jól járható, de vannak benne köves, esős időben csúszós-sáros szakaszok. Túrázási tapasztalat nem szükséges, de megfelelő lábbeli használata erősen ajánlott.

Ha esetleg valaki mégis úgy érzi, hogy sok az oda-vissza, összesen 10 kilométer és kicsit rövidebb úton szeretne feljutni az Egedre, annak sem kell elkeserednie, ugyanis a Noszvaj felé közlekedő autóbuszokkal a Csomóstanya elnevezésű megállóig – azaz az Eged-hegy aljáig – el lehet utazni és innen már csupán 2 kilométer a hegy teteje. Természetesen itt visszafelé is van egy megálló, így nem kell Egerig elgyalogolni, de ez esetben jó előre tájékozódjunk a menetrenddel kapcsolatban, ugyanis hétvégente csupán óránként járnak erre a buszok.

Nagy-egedi Tanösvény

Az Egerből Noszvajra vezető műúttól északra, a Kis-Eged és a Nagy-Eged közti völgyben lévő Csomós tanyánál található a tanösvény indítótáblája. A tanösvény az Nagy-Eged csúcsára vezet fel, ahol megtalálható a Dobó István kilátó (a szerkezet romlása miatt lezárták, így az nem látogatható). A hegy tetejéről csodás kilátás nyílik Eger városára. A túra útvonalat követve végig sétálhatunk a korábban leírt növénytársulásokon, és megfigyelhetjük a felsorolt állatokat, és növényeket.

Sherpa Rally

A legendás nepáli teherhordók, a serpák hagyományai alapján először 2008-ban rendezték meg Eger határában az Eged-hegyi Sherpa Rallyt.

A hegyiteherhordó-verseny keretében a 25 indulónak egy négy kilométeres, 300 méter szintkülönbségű távot kellett teljesítenie a város fölé magasodó Eged-hegy lábától a hegy csúcsáig.

A férfiaknak egy nepáli mintára elkészített, 60 kilogramm téglával megrakott hordkerettel kellett megtenniük a távot, a nőkre
20 kilogrammnyi terhet raktak a szervezők a hátizsákban elhelyezett ásványvizes palackokkal.Tartomány:Heves
Település:Eger
Cím:Nagy-Eged hegy
GPS: 47° 55′ 27.94368″, 20° 24′ 58.58388″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward