» Spanyolország

» Spanyolország » Andalúzia » Andalúzia

Málaga látnivalók, események, hírek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A város leghíresebb szülöttje Pablo Picasso, így természetes, hogy Malagában sok galériát találunk az ő alkotásaival. A Plaza de la Merced téren található az a ház, ahol Picasso 1881-ben született.


Közvetlenül a repülőtérről a Costa del Sol strandjaira - Andalúzia második legnagyobb városa sokáig árnyékos életet élt, mert Málaga nem tud olyan történelmi gyöngyszemekkel tündökölni, mint Sevilla vagy Granada. A városnak azonban sikerült megváltoztatnia imázsát: ma Pablo Picasso szülőhelye számos színvonalas múzeumnak ad otthont, és így a kulturális turisták fontos célpontjává vált.

A Sohóban a Centro de Arte Contemporäneo kortárs művészetet mutat be, és az Orosz Állami Múzeum is megnyitotta első nyugat-európai fiókját Málagában. Az egykori rakodómólót elegáns sugárúttá alakították át, az "El Cubo" kulturális központ pedig két emeleten a párizsi Centre Pompidou gyűjteményéből származó műalkotásokat mutat be.

Látnivalók

Picasso Múzeum

A városban - amely évente mintegy 4 millió turistát vonz - született és élt tízéves koráig Pablo Picasso, akinek múzeumot szenteltek.

A nagyközönség előtt eddig még sosem kiállított és csak ritkán bemutatott művek is szerepelnek a málagai Picasso múzeum megújult állandó tárlatán. A világhírű spanyol művész alkotásai közül a következő három évben összesen 166 műalkotást - festményeket, rajzokat, szobrokat, kerámiákat - tekinthetnek meg a látogatók. 

Az 1895 és 1972 között született alkotásokat kronológiai sorrendben vonultatják fel 11 teremben. A látogatók tíz nyelven kérhetik az audio tárlatvezetést.

A világhírű spanyol festő szülővárosában található múzeum évente több mint 550 ezren látogatót fogad, és ezzel Andalúzia leglátogatottabb múzeuma.

Pompidou

A híres párizsi Pompidou Központ 2015-ben nyitotta meg első külföldi kihelyezett részlegét Málagában, ahol a 19-20. századi modern képzőművészet legnagyobb alkotóinak állandó kiállítása mellett időszaki tárlatokon kortárs művészek munkáit is bemutatják. 

A málagai Pompidouban több mint 80 műtárgy alkotja az állandó kiállítást, köztük Picasso, Miró, Magritte, Giacometti és Chagall munkái. A párizsi központ gyűjteményéből válogatták ki őket, a kétévente az állandó tárlat megújul. Évente két-három időszaki kiállítást is terveznek, ezek 363 négyzetméteren kapnak helyet. A központ számtalan művészeti ág alkotóit és alkotásait fogadja be: fotográfia, dizájn, építészet, tánc és film is szerepel majd a kínálatban.

A múzeumot a málagai vitorláskikötő mellett helyezték el az úgynevezett El Cubóban, amely nevét onnan kapta, hogy egy óriási üvegkocka áll a földbe süllyesztett épület fölötti téren.

Plaza de Toros bikaviadal aréna

A legnagyobb malagai bikaviadal aréna 1874-ben épült, és 14 000 néző befogadására alkalmas. Madonna egyik videoklipjét is itt forgatták. Bikaviadalokat más spanyol városokhoz hasonlóan, itt is vasárnap estenként tartanak. Az arénában egy múzeum is található, ahol egy matador vezeti be az érdeklődőket a bikaviadalok világába.

Gibralfaro vár

A 14. századi Gibralfaro várról (Alcazaba)csodálatos kilátás nyílik a bikaviadal arénára, a kikötőre és a tengerre. Helyén korábban egy föníciaiak által épített világítótorony állt. A sokáig mór kézen lévő várat a 14. században ostromolták meg a katolikus uralkodók (Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella) - a malagaiak bukásához végül az éhség vezetett.

A régi erődhöz való felmászás megerőltető, de megéri: a csúcsra érve kilátás nyílik az egész városra és a tengerre.

Tipp: Az Alcazaba látogatása vasárnaponként 14 órától zárásig ingyenes. 

Catedral La Manquita

Az óvárosban található, 1528-tól 1728-ig épült, hatalmas, és lenyűgöző szépségű katedrális Európa harmadik legnagyobb temploma. A katedrálisban Murillo, Zurbarán és Goya képei is megtekinthetők. A barcelonai La Sagrada Familiához hasonlóan a La Manquita is befejezetlen: két tornyot terveztek hozzá, de csak egy készült el. Erre utal a neve is, mely spanyolul egykezű hölgyet jelent.

Római Színház

A régi erődtől nem messze található a római színház, amelyet az első században, Augustus császár idejében építettek. A Római Birodalom bukása után egyre inkább tönkrement, és a színház egyes részeit még az Alcazaba építésére is felhasználták. Az idő múlásával a terület beépült, a színházi komplexum pedig feledésbe merült.

A római színház romjait csak 1951-ben fedezték fel és tárták fel újra. Ma a lelátókon és a színpad egyes részein gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Mercado Central de Atarazanas

A Mercado Central de Atarazanas Málaga legnagyobb fedett piaca. Itt olyan helyi termékeket találhat, mint a kiváló minőségű olajok és a mediterrán fűszerek. De nem csak a standok és az árucikkek lenyűgözőek, a csarnok építészete is rácsodálkozik: az épület a párizsi Les Halles vásárcsarnokra emlékeztet, 1979 óta műemlék épület.

Malaga kikötői sétánya

A Puerto de Málaga Spanyolország egyik legrégebbi kikötője és egyben kedvelt rekreációs célpont. A 2011-ben újonnan épült Muelle Uno kikötői sétányon az óváros és a városi strand között sétálhatunk végig minimalista épületeken és zöldterületeken, és gyönyörködhetünk a kikötőben kikötött jachtokban és csónakokban. A sétányon kávézók, éttermek és kis butikok sorakoznak, valamint piacok és kiállítások is zajlanak itt.

La Concepcion Botanikus Kert

A Jardín Botánico Histórico de La Concepción Európa egyik legszebb botanikus kertje. Természeti paradicsom várja itt a nyaralókat: több mint 50 000 növény a világ minden tájáról, két vízesés és az alapító Duke Loring villája önállóan vagy tárlatvezetés keretében is megtekinthető – ideális a nyüzsgésből való kikapcsolódáshoz.

Playa la Malagueta és Playa de Pedregalejo

Ha Málagában nyaral, ne hagyja ki a tengerparti város homokos strandjait. A legnépszerűbbek a Playa la Malagueta és a Playa de Pedregalejo. A közvetlenül a kikötői negyed mögött található Playa la Malagueta városi strand ideális a pihenésre a városnézés után. Az itteni kioszkokban harapnivalókat vásárolhat, és a kis árnyékszigetek védelmet nyújtanak a nap ellen. Pedregalejo külvárosában csendesebb tengerparti környezet található. Itt kis, színes házak sorakoznak a tengerparti sétányon. A sekély víznek és a kevesebb fürdőzőnek köszönhetően a strand családok számára is alkalmas.

ESEMÉNYEK

Feria de Agosto

Augusztus 12. és 19. között a spanyolországi Málagában ünneplik az évente megrendezett "Feria de Agosto" elnevezésű non-stop bulit. Ezt a fesztivált több mint 500 éve augusztus közepén ünneplik. A fesztivál eredete a 15. századra nyúlik vissza, Ferdinánd király és Izabella királynő idejére. Ma a fergeteges, egy héten át tartó, sok flamencót és muskotálybort felvonultató utcabált a helyiek és a látogatók egyaránt a Costa del Sol legnagyobb nyári fesztiváljaként ünneplik. Péntek este kezdődik és éjfélig tart, amikor egy gigantikus tűzijáték világítja be az eget, a helyiek pedig hajnalig tartó flamenco-táncra indulnak.

Egynapos kirándulásokat tehetek Malagából

Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Caminito del Rey túraútvonal a Guadalhorce folyón. Körülbelül nyolc kilométer hosszan vezet via ferratán , túra- és erdei ösvényeken, térítés ellenében, a jegyeket előre online kell megvásárolni. 

Lehetőség van egy kirándulásra Marbellába vagy Ronda városába, amelyet egy szurdok választ el.

Hírek

Malaga az e-scooterrel közlekedőket bukósisak viselésére kötelezi

Cserébe a város utcáin a megengedett legnagyobb sebesség meglehetősen magas marad ezeknek a járműveknek a számára.

Malagában 2023 végén a helyi városi tanács új rendeletet fogadott el, amely előírja, hogy a helyi utcákon az e-scooterekkel közlekedők bukósisakot kell viselniük. Ez vonatkozik mind a közös használatú, mind a magán e-robogókkal való közlekedésre.

A város azzal érvel, hogy erre azért volt szükség, hogy tegyenek valamit a robogókkal kapcsolatos balesetek megnövekedett száma ellen.

A robogókölcsönző cégek azonban meglehetősen felháborodtak az új szabályokon - olyannyira, hogy azzal fenyegetőznek, hogy elhagyják Malagát, ha a rendeletet kihirdetik.

A megosztott mobilitás üzemeltetői azt állították, hogy komparatív hátrányban vannak: "Az elektromos robogók baleseti aránya nem magasabb, mint a kerékpároké, és a bukósisak nem kötelező a kerékpárokon, így ez a közlekedési eszköz hátrányos megkülönböztetésben részesül" - áll a Sur angol nyelvű hivatalos közleményében.

Azt állítják, hogy a spanyol közlekedési szabályzat csak ajánlja, de nem kötelezi a bukósisak használatát. Véleményük szerint az új intézkedések így tisztességtelen megkülönböztetést jelentenek a piacon.

A robogósok lobbijának szóvivője szerint, ha kötelezővé tennék a bukósisakot, az csak akkor lenne életképes, ha egyetlen kölcsönző cég venné át a koncessziót, hozzátéve, hogy egyes üzemeltetők már most is veszteségesek, és a sisaklopások problémája miatti többletköltségük lenne.

Turistaellenes matricák lepték el Málagát - elegük lett a külföldiekből

A napsütéses Málaga régóta kedvelt úti cél a látogatók számára, évente több millióan utaznak el a városba. Az utóbbi időben azonban a helyiek körében egyre feszültebb a hangulat a turisták és a digitális nomádok beáramlása miatt, amelynek mostanra hangot is adtak.

 

A spanyol kikötőváros központját falakra és ajtókra ragasztott matricák lepték el, amelyekkel a helyiek kifejezik a véleményüket a látogatókról. Az üzenetek az egészen enyhe „ez volt az én otthonom" " (antes esta era mi casa) és "ez volt a városközpont" (antes esto era el centro) feliratoktól a legkevésbé sem visszafogott mondatokig terjed, mint például a "bűzlik a turistáktól" (apestando a turista) feliratokig. 

A „matricás" kezdeményezés Dani Drunko, a helyi Drunkorama bár tulajdonosa indította el: törzsvendégeitől hallott turizmusellenes mondatokat nyomtatott ki és helyezett el a városban. A bártulajdonos elmondta, akkor lett elege, amikor kidobták a lakásából, ahol egy évtizede élt, mivel rövid távú kiadásra fogják használni az ingatlant.

Dani Pérez helyi politikus a Facebookon szintén elégedetlenségét fejezte ki: "Málaga utcáit járva gyakorlatilag lehetetlen olyan lakóházat találni, ahol nincs lakatszekrény" – utalva ezzel a kis szekrényekre amit a turistáknak történő kulcsátadáshoz használnak.

 

A spanyol nemzeti statisztikai intézet (INE) legfrissebb adatai szerint a Málagába költöző 10 új lakosból jelenleg nyolc külföldi. Azonban nemcsak a magánszemélyek változtatják meg a város arculatát: mintegy 630 technológiai vállalat nyitott irodát Malagában, ezzel a települést egyfajta Szilícium-völggyé változtatva a helyiek szerint.Tartomány:Andalúzia
Cím:Málaga
GPS: 36° 43′ 16.69008″, -4° 25′ 17.89176″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward