» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Vaux-le-Vicomte kastély pompáját még a Napkirály is megirigyelte.


1661. augusztus 17-én Fouquet, a Napkirály pénzügyminisztere hatalmas ünnepséget rendezett a Párizstól 40 kilométerre lévő új kastélya, Vaux-le-Vicomte avatásakor. Ide várta a fiatal királyt, XIV. Lajost is. 

Fouquet hatalma csúcsán Franciaország egyik leggazdagabb embere volt, amivel szívesen kérkedett. A híres mecénás, pénzember és pénzügyminiszter, óriásit tévedett, amikor Lajos pompakedvelését próbálta kiszolgálni. De a Vaux-le-Vicomte kastély fényűzését a fiatal XIV. Lajos provokációnak tekintette.

Amikor a 22 éves király - kíséretében anyjával, Ausztriai Annával - meglátta a kastélyt az arcára fagyott a mosoly. Fouquet a kastély és park felépítéséhez három falut romboltatott porig. Azt mondják 18 ezer munkással dolgoztatott. A Vaux-le-Vicomtec építésze a később világhírűvé lett Louis Le Vau volt, aki négy év alatt alkotta meg a pompás, helyenként katedrálisra emlékeztető barokk épületet. A kastély parkja is valódi mestermű volt, amely évszázadokra meghatározta a parképítést Franciaországban és az egész világon.

Fouquet nagy hibát követett el: sokkal szebb kastélyt építtetett, mint amilyenek akkoriban a királyi rezidenciák voltak. Csak szökőkútból több mint kétszáz volt a Vaux-le-Vicomte-i barokk komplexumban. Ezzel a régi Louvre vagy a vincennes-i királyi rezidenciák és az akkor még csak vadászkastélynak használt Fontainebleau vagy Versailles nem versenyezhettek.

Ráadásul Fouquet kastélyának kupolatermében az avatáskor Francois Vatel, a kor leghíresebb szakácsmestere, 24 hegedűs kíséretében ötfogásos menüt tálalt fel, természetesen arany edényekben.

Az amfiteátrumban ezután színielőadás következett: a színészek vezetője – Moliére – kompániájával együtt lépett fel. A komédiaíró Fouquet megbízásából komponált előadást erre az alkalomra.

XIV. Lajos egy ideig csak magában duzzogott, látva a parádét Fouquet-nál, ám teljesen elvesztette a fejét a dühtől, amikor megpillantotta a kastélyban Louise de la Vallière portréját. A kisasszony ugyanis XIV. Lajos szeretője volt ekkoriban, és Lajos valóban szerette is a fiatal lányt, akit feleségül is vett volna. Ám tanácsadói lebeszélték erről, és éppen ezért státuszához illő feleséget talált magának 1660-ban. A király felesége, Mária Terézia spanyol infánsnő nem is tudott eljönni a Fouquet-kastély avatására, mert terhesen feküdt az egyik szerényebb királyi kastélyban.

Amikor a kis képet meglátta a szeretőjéről, a Napkirály állítólag magán kívül volt, és máris kiadta a parancsot, hogy a kastély urát, Fouquet-t még az ünnepségek alatt tartóztassák le. Ezt az utasítást csak anyja, Ausztriai Anna tanácsára vonta vissza. Mindenesetre Fouquet körül kezdett elfogyni a levegő: a hatalmas tűzijátékot még megtartották, és Vaux-le-Vicomte éjjel teljes pompájában csillogott, ám a királyi vendég hamarosan távozott. 

Három hét múlva, szeptember 5-én, közvetlenül XIV. Lajosnál tett látogatása után – a király 23. születésnapján – letartóztatták Fouquet-t. Őrizetbe vételéről sem akárki gondoskodott: a muskétások legendás kapitánya, Charles d’Artagnan gróf fogta el a pénzügyminisztert. Legbecsesebb műkincseit pedig a király a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttatta.
 
A fővárostól 60 kilométerre délkeletre, egy 500 hektáros birtokon fekvő Vaux-le-Vicomte-kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. A barokk építészet remekműve számos hírességet vonz, 2007-ben itt tartotta például menyegzőjét Eva Longoria színésznő és Tony Parker kosárlabdázó.
 
A kastély látogatható, karácsonykor rendre elnyeri a legszebb karácsonyi diszbe öltözött kastély díjat.
 


Tartomány:Île-de-France
Cím:Maincy (Seine-et-Marne)
GPS: 48° 32′ 59.1684″, 2° 42′ 3.8268″
Honlap: http://www.vaux-le-vicomte.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward