» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Nyíregyháza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A harmincöt hektáros tölgyerdőben működő, ötezer állatot bemutató állatkert Magyarország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik.


A Nyírség fővárosának közkedvelt, turisztikailag fontos gócpontjában, Sóstón található a Nyíregyházi Állatpark. A 30 hektáros tölgyerdőben közel 5000 állat él, közülük sok hazánkban csak itt látható. Vadregényes tájakon kalandozhatunk, egy nap alatt bejárhatjuk a világot. Andok-túra több méter magasban, séta az óceán gyomrában és a trópusi esőerdők mélyén, fókashow, szavannatúra, és a gigantikus akváriumban akár még egy cápaetetést is elcsíphetünk.

A főszezonban naponta látható fókashow a Nyíregyházi Állatpark egyik legkedveltebb programja. Az erre felkészítő játékos fókasuliban a trénerek kéz- és hangjelekkel kommunikálnak az állatokkal, pozitív megerősítést használnak és haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. Az állatok csak tengeri halat esznek, kedvencük a hering és a makréla.

2018-ban másodszor nyerték el az Európa legjobb állatkertje címet Anthony Sheridan független állatkerti elemző szervezete által készített felmérés alapján. A bírálat során külön szempont volt az állatok tartási körülményei, a természeteshez közeli, tágas kifutókat a bírálók mellett a maguk módján az állatok is "értékelték": a szaporulat a 2017-ben 226 állatkölyök volt, 2018-ban pedig 199.

2021-ben elkészült a szubkontinens állat- és növényvilágát bemutató India-ház a Nyíregyházi Állatparkban, az új turisztikai attrakció tavasztól fogadja a látogatókat.

A nettó 820 millió forintból, száz százalékban hazai és uniós támogatás segítségével megépült épületben három rinocérosz lakik, helyet kapott egy hatvan férőhelyes, többfunkciós oktató és közösségi tér, egy élőnövényes dekorációval, indiai motívumokkal és domborművekkel, műsziklákkal díszített terem, kialakították a páncélos rinocéroszok terráriumát, egy mangrove mocsarat és cápamedencét magában foglaló tengerparti életképet, valamint a teknősöket bemutató épületrészt.

A bemutató területén a kisebbik részt a mangrove mocsár, a nagyobbat a tengervizes medence foglalja el, de a közönség számára elérhető a medence alsóbb szintje is, ahonnan akril betekintőkön keresztül lehet a vízalatti látványban gyönyörködni.

2021 nyarán megnyílt a Madagaszkár-ösvény, ahol az afrikai sziget érdekes állatvilágából mutatnak be néhány emblematikus fajt, például a vörös varit (Varecia rubra) és a vázapapagájt.

Barna- és kodiak-medvék a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett a mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) és a több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi).

A 2009-ben született, óriási termetű kodiak, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barnamedve 2017 óta éltek együtt a svédországi Orsa Ragadozó Parkban, innen kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba.

Az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra nővő barnamedvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

A kodiak-medve a barnamedve legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle. Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelmiszerek bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.

Megnyílt a sarkkörök élővilágát bemutató látványosság a Nyíregyházi Állatparkban

2024. május 17-én átadták a csaknem 14 milliárd forintból megépített Jégvilágot, a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutatót pénteken a Nyíregyházi Állatparkban.

Az Európában egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó, speciális üvegtáblákkal borított épület és a hozzá kapcsolódó kéthektáros külső kifutórendszer Magyarországon még nem látott ritka sarki állatfajoknak ad teret.

A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok és mamutcsontvázak elevenítik fel a látogatók számára, a világ legnagyobb ragadozóját, a jegesmedvét pedig hűtött térben és a négy méter mély medencében a víz alatt is láthatja a közönség.

Az országban elsőként bemutatott királypingvineket 0 Celsius fok körüli bemutatóteremben helyezték el, de a látványosságban két másik pingvinfajt, a rajzfilmekből jól ismert sziklaugró pingvint és a meleg égövi Humoldt-pingvint is bemutatják. A külső kifutótérben Alaszka és Szibéria elevenedik meg a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sas madarának számító Steller-sas segítségével.

A sarki farkasok és a rénszarvasok mellett a patagóniai oroszlánfókák kifutórendszerét egyaránt láthatják az érdeklődők, akik kipróbálhatják a fagypont körüli klímakamrát és az úgynevezett "száguldó folyót", amelyben fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása segítségével lehet az állatokat megnézni.

A látogatok emellett bepillantást nyerhetnek az indián táborban a kanadai őslakosok életébe, meg lehet nézni az iglukat, egy VR tengeralattjáró segítségével pedig lemerülhetnek a jeges tengerek mélyére. Az épületbe telepített hatalmas akváriumok közben élőben is bemutatják a jeges tengerek halainak világát.Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település:Nyíregyháza
Cím:Nyíregyházi Állatpark
GPS: 47° 59′ 57.35382″, 21° 43′ 35.07463″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward