» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Nyíregyháza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A harmincöt hektáros tölgyerdőben működő, ötezer állatot bemutató állatkert Magyarország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik.
A Nyírség fővárosának közkedvelt, turisztikailag fontos gócpontjában, Sóstón található a Nyíregyházi Állatpark. A 30 hektáros tölgyerdőben közel 5000 állat él, közülük sok hazánkban csak itt látható. Vadregényes tájakon kalandozhatunk, egy nap alatt bejárhatjuk a világot. Andok-túra több méter magasban, séta az óceán gyomrában és a trópusi esőerdők mélyén, fókashow, szavannatúra, és a gigantikus akváriumban akár még egy cápaetetést is elcsíphetünk.

A főszezonban naponta látható fókashow a Nyíregyházi Állatpark egyik legkedveltebb programja. Az erre felkészítő játékos fókasuliban a trénerek kéz- és hangjelekkel kommunikálnak az állatokkal, pozitív megerősítést használnak és haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. Az állatok csak tengeri halat esznek, kedvencük a hering és a makréla.

2018-ban másodszor nyerték el az Európa legjobb állatkertje címet Anthony Sheridan független állatkerti elemző szervezete által készített felmérés alapján. A bírálat során külön szempont volt az állatok tartási körülményei, a természeteshez közeli, tágas kifutókat a bírálók mellett a maguk módján az állatok is "értékelték": a szaporulat a 2017-ben 226 állatkölyök volt, 2018-ban pedig 199.

2021-ben elkészült a szubkontinens állat- és növényvilágát bemutató India-ház a Nyíregyházi Állatparkban, az új turisztikai attrakció tavasztól fogadja a látogatókat.

A nettó 820 millió forintból, száz százalékban hazai és uniós támogatás segítségével megépült épületben három rinocérosz lakik, helyet kapott egy hatvan férőhelyes, többfunkciós oktató és közösségi tér, egy élőnövényes dekorációval, indiai motívumokkal és domborművekkel, műsziklákkal díszített terem, kialakították a páncélos rinocéroszok terráriumát, egy mangrove mocsarat és cápamedencét magában foglaló tengerparti életképet, valamint a teknősöket bemutató épületrészt.

A bemutató területén a kisebbik részt a mangrove mocsár, a nagyobbat a tengervizes medence foglalja el, de a közönség számára elérhető a medence alsóbb szintje is, ahonnan akril betekintőkön keresztül lehet a vízalatti látványban gyönyörködni.

2021 nyarán megnyílt a Madagaszkár-ösvény, ahol az afrikai sziget érdekes állatvilágából mutatnak be néhány emblematikus fajt, például a vörös varit (Varecia rubra) és a vázapapagájt.

Barna- és kodiak-medvék a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett a mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) és a több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi).

A 2009-ben született, óriási termetű kodiak, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barnamedve 2017 óta éltek együtt a svédországi Orsa Ragadozó Parkban, innen kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba.

Az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra nővő barnamedvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

A kodiak-medve a barnamedve legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle. Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelmiszerek bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Település:Nyíregyháza
Cím:Nyíregyházi Állatpark
GPS: 47° 59′ 57.35382″, 21° 43′ 35.07463″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward