» Magyarország

» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az imaházaknak olyan sűrű hálózata maradt fenn a szatmár-beregi régióban, amely egyedülálló.


A középkori templomok ott viszonylag elkerülték a törökök dúlását, a vizek által közbezárt térség távol tartotta a hódító hadakat, így jelentős részben megmaradtak a templomok, a melléjük épített tornyok, köztük a fából ácsoltak is. Emellett régi freskók, festett karzatok, díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek is fennmaradtak.

Europa Nostra-díjas a gyügyei, a sonkádi és a szamosújlaki református templomok.

A gyügyei templom az 1200-as évek közepén épülhetett, s helyreállítása során a hajó fölött 56, a szentély borításán pedig 25 festett tábla került elő, amelyek 17. századi népies mitológiai ábrázolások. A szamosújlaki középkori imaház a 14., míg a sonkádi a 15.-16. században készülhetett.

A műemlék fehérgyarmati református templom a 14. század végén épült, végső barokk formáját a 18. században nyerte el. Az imaházban csipkésre faragott szószékkorona, patinás orgona és két fából készült karzat található. Tornya 37 méter magas, négy fiatornyos, fazsindelyes borítású.

A csegöldi, a gacsályi, a jánkmajtisi, a kisszekeresi, a kispaládi, a kölcsei, a nagyszekeresi, a nagyari, a túristvándi, a vámosoroszi, a tiszakóródi, a túrricsei és a zajtai templom szintén számos középkori építészeti ritkaságot, különleges egyházi épületi díszítőelemet őriz, a boltozattól, a diadalíveken, a címerpajzsos záróköveken, a gótikus ajtókereteken és az imaházak mellé épített fa harangtornyokon át, a kazettás festett deszka mennyezetekig.

Tartomány:Szabolcs-Szatmár-Bereg
GPS: 48° 1′ 47.21556″, 22° 0′ 14.43888″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward