» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közelmúltban szépen felújított barokk városka különböző felekezetű templomaival, színes házaival, hangulatos főterével megér egy kiadós sétát.


Egy nagyszabású rekonstrukció és minden szempontból 21. századi fejlesztés révén a közelmúltban megszületett a Kultúrnegyed egy modern színházzal, kulturális központtá alakított zsinagógával és egy egykori sörházból kialakított Világörökségi Bormúzeummal. A példás építészeti megoldású termekben izgalmasan keverednek a klasszikus tárgyi emlékek és az interaktivitást, játékosságot szolgáló digitális eszközök. A teljes régió bejárható virtuálisan, gyalog, biciklivel, egy kisautóval, de akár léghajóval is. Illattéka, fűszertár és borpatika is segíti a felfedezést.

Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Tokaj első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen. 1450 után Tokaj a Hunyadiaké, majd a Szapolyaiaké lett. Szapolyai János egy időre elveszítette a birtokot, de fia, János Zsigmond idejében már ismét a családé, így királyi uradalommá vált. 1705-ben II. Rákóczi Ferenc leromboltatta a várat, nehogy idegen kézre kerüljön.

A Tokaji Szüreti Napokat Tokajban 1932 óta rendezik meg. Tokaj-Hegyalja legnagyobb szüreti mulatságán a szőlőt és a bort ünneplik meg.

TOKAJI BORNAPOK 2023

 2023. JÚNIUS 2 - 4.

Tokaji Bornapok 2023-ban június első hétvégéjén. Fehér borok, színes kultúra - Tokaji Bornapok! A bor a hagyományok és a gasztronómia találkozása Tokajban. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja kiváló borászai a város főterén felállított faházakban kínálják a jobbnál jobb boraikat és pálinkáikat a város főterén felállított faházakban, de a helyiek nyitott pincékkel is várnak. Személyesen is találkozhatsz a borászokkal, akik lelkesen kóstoltatnak, beszélnek a készítés folyamatáról, és még sok érdekességről is mesélnek.

TOKAJ-HEGYALJAI SZÜRETI NAPOK 2023

2023. OKTÓBER 6 - 8.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, hisz 1932 óta ünneplik, így már több mint 90 éves a rendezvény. A szervezők a háromnapos ünnepen, 2023. október 6-a és október 8-a között a Fehér borok, színes kultúra jegyében várják az érdeklődőket. 

Pénteken kezdődnek a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, amelyeken szüreti felvonulással, koncertekkel és borkóstolókkal várják a szervezők a látogatókat a tokaji aszú idén 950 éves névadó városában.

Az esemény honlapja szerint a település 1932 óta tartja meg a rendezvényt, amelynek célja többek között Tokaj kulturális hagyományának ápolása és a "világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek bemutatása".

A szervezők bíznak benne, hogy sok látogatót vonz majd a fesztivál, hiszen minden korosztály számára biztosítanak programokat. Lesz szüreti felvonulás a helyi nevelési-oktatási intézmények és a hagyományőrző csoportok közreműködésével, de egy szőlőösszeadási ceremónián is részt vehetnek a látogatók.

A Bortér Tokaj-hegyalja boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, míg a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétálóutcában térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi programok szórakoztatják majd a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

A Tokaj 950 névre keresztelt nagyszínpadon változatos zenés programok és koncertek várják a különféle zenei stílusok kedvelőit: pénteken mások mellett a Konyha Zenekar és a Parno Graszt, szombaton a Vivat Bacchus és a The Biebers, míg vasárnap a Margaret Island ad koncertet.

A kisszínpadokon - a szüreti teraszon és a borteraszon - szombaton és vasárnap többek között a Musical Trips Trio, Ursu Gábor gitárművész és az Acoustic Guitar Caffe szórakoztatja a közönséget.

Mint írták, külső, alternatív helyszíneken is lesznek programok és nyitott pincék. A Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pincében St. Martin lép fel, de az Óvárborozóban is lesznek koncertek és élményfestés. A Tokaj-Hegyalja Egyetem tokaji mezőgazdasági technikumában szombaton egész napos, szüreteléshez kapcsolódó családi programokkal készülnek a szervezők.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok programjai ingyenesen látogathatók.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Tokaj
GPS: 48° 7′ 24.79224″, 21° 24′ 41.0022″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward