» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Aubusson az idők változása ellenére ragaszkodik nagy hírű gobelin-művészetéhez, amelyet az UNESCO a világörökség listájára is felvett.


Az aubussoni királyi manufaktúra

A híres aubussoni királyi faliszőnyegszövő manufaktúra a XVII. században élte fénykorát. Pazar alkotásai nagyúri kastélyok díszei voltak, textíliába foglalták a tulajdonosok dicsőségét. Ám a feudális földesurak világa messze tűnt, ma már kevesen tartanak igényt a míves, lassan és felette drágán készülő remekekre.

A közép-franciaországi, Creuse megyében található festői, ma mintegy négyezer lakosú Aubusson az idők változása ellenére ragaszkodik nagy hírű gobelin-művészetéhez, amelyet az UNESCO a világörökség listájára is felvett.

A város a francia állam, a tartományi és megyei hatóságok, valamint az Európai Unió segítségével "nagy tervet szőtt": 2016-ban adták át a faliszőnyeg- és textilszövés nemzetközi városát. A Cité internationale de la tapisserie alkotóközpontban faliszőnyegszövő szakiskola, gobelin-restauráló műhely, művész-rezidencia és új múzeum kapott helyet.

A városban addig működő múzeum Jean Lurcat nevét viselte. A francia kortárs textilművészetet a múlt században megújító alkotó Le chant du monde (A világ éneke) című tíz faliszőnyegből álló sorozatát Aubusson manufaktúrájában szőtték meg. 

A gobelin-manufaktúra ma főleg a hivatalos intézmények és a diplomáciai képviseletek tulajdonában lévő paloták és épületek berendezésére szolgáló szőnyegeket és textíliákat restaurálja, és már 350 éve teljesíti különleges ügyfelek rendeléseit is. Az utóbbiak listája lenyűgöző: köztük van a frankfurti operaház, a jeruzsálemi Knesszet, a Kreml, továbbá számos híres múzeum, köztük a MoMa, a modern művészetek New York-i múzeuma, nem beszélve megannyi nagyvállalati központról. Egy híres aubussoni szőnyeg az Atlanti-óceán fenekére került, száz éve a Titanic vitte magával a mélybe.

Többek között olyan nagy művészek is tervezték az Aubussonban kivitelezett modern kárpitokat és textíliákat, mint Picasso, Le Corbusier, Léger, Kandinsky vagy Robert és Sonia Delauney. Idővel az ilyen vállalkozások megritkultak, az új központ szeretné visszahozni ezt a gyakorlatot. 2010 óta hat pályázatot írtak ki kortárs művészek, építészek, dekoratőrök, dizájnosok körében faliszőnyegek tervezésére.

Előfordul, hogy másfél év is szükséges ahhoz, hogy a rajz alapján megszőjenek egy méretes művet, egy négyzetméterhez nagyjából egy hónap szükségeltetik. A munkára alkalmas különleges tudású takácsok nincsenek sokan, többen közülük régi mesterdinasztiák leszármazottai. Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Aubusson
GPS: 45° 57′ 16.88256″, 2° 10′ 2.181″
Honlap: https://www.cite-tapisserie.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward