» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Murau


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vár romjai Unzmarktban közvetlenül a plébániatemplom mellett találhatók, ahol egy híres sírkő áll.


A legfrissebb, 2024. áprilisi kutatások szerint a legrégebbi német nyelvű sírkő a felső-stájerországi Unzmarkt plébániatemplomában található, közvetlenül a Frauenburg vár romjai mellett. Az 500 kilogrammos márványtömbnek hosszú története van, amelyet most egy restaurátorcsapat elemzett.

A sírkő sokáig római feliratos táblaként szolgált. Ulrich von Liechtenstein, aki a 13. században építtette a Frauenburg várát, valószínűleg még életében ezt a táblát választotta sírkövének. Később a követ megfordították, és küszöbként használták. Végül 1871-ben a Szent Jakab tiszteletére szentelt plébániatemplom főoltára mellett befalazták, hogy megakadályozzák az elvesztését vagy ellopását. A követ végül a jelenlegi vizsgálatokhoz eltávolították a falból.

A Frauenburgot a híres kegyúr kedvenc lakhelyének tartották. Ulrich von Liechtenstein valószínűleg egy közeli római temetkezési helyről választotta ki a régi római táblát, és átdolgoztatta - ezért ismerhetők fel még ma is a római felirat maradványai a címer és a kereszt mellett. A történelmi sírkő a vizsgálatok befejezése után újra megtekinthető lesz a főoltár mellett.

Ulrich von Liechtenstein lovag 1200 és 1275 között élt, és Stájerország minnesängerének, költőjeként és vezető nemeseként tartották számon. Önéletrajzi ihletésű műve a "Frauendienst". Emellett 57 minnelieder és a "Frauenbuch" is megjelent, amelyben különösen a kifinomult udvari kultúra hanyatlását siratja, és a minnedienstről, a nő lovagi tettekkel való megbecsüléséről értekezik. Ulrich von Liechtenstein művei lenyűgöző betekintést nyújtanak a középkori lovagi életbe és eszmékbe.

Frauenburg vára

Frauenburg várának romjai egy osztrák sarkantyúvár a Mur-völgyben, a stájerországi Unzmarkt-Frauenburg városka fölött.

A kőből épült dombtetőn álló várat a 13. században építtette Ulrich von Liechtenstein kegyúr, akinek kedvelt tartózkodási helyeként tartják számon. 15. századi családi ágának kihalása után a várat és a Frauenburgi birtokot a házasság révén rokonságban álló Stubenberg urak örökölték. Ők gótikus stílusú épületekkel bővítették a komplexumot, de 1666-ban pénzügyi problémák miatt el kellett adniuk a Schwarzenberg grófoknak. Miután ez a család az uradalom közigazgatási központját Murauba helyezte át, a használaton kívüli kastélyegyüttes kezdett pusztulni. Egy 1861-es tűzvész megtette a magáét, és a kastélyt romhalmazzá tette.

Egy évszázaddal később megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, amelyek során a vár maradványait biztosították és újjáépítették. A kastély ma műemlék és továbbra is a Schwarzenberg család magántulajdonában van. A látogatók számára azonban nyitva áll, és egész évben szabadon látogatható.

Szent Jakab templom

A Szent Jakab-templom 1250 körül épült, majd később barokk stílusban átépítették. Már a 14. században a vár védelmébe tartozott. A román kori elődépület maradványai még mindig megmaradtak a kórus alatt. Egy 1870-ben talált római kori kő ma a templomba van befalazva. Alig olvasható római betűk felett a "hie leit ulrich dises houses rehtter erbe" felirat olvasható, ezért a történészek kezdetben tévesen Ulrich von Liechtenstein sírkövének értelmezték. Ma már azonban egyértelmű, hogy a követ Ulrich azonos nevű unokájának sírjára szánták. A templom mellett található egy régi iskolaépület és az egykori plébánia.Tartomány:Steiermark
Cím:Unzmarkt
GPS: 47° 11′ 52.8522″, 14° 26′ 37.33368″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward