» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence

Dózse palota Velencében / Palazzo Ducale


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dózse palota Velence egyik legfőbb látványossága a Szent Márk téren. A palota gyerekek számára legérdekesebb része a börtön és a Sóhajok hídja.

Az impozáns, belső udvarokkal, folyosókkal, tanácstermekkel és titkos szobákkal teli épületegyüttes nemcsak a dózse lakhelyéül szolgált, de a titokzatos államapparátus is itt működött.

A XIV. és XV. században készült homlokzatnak isztriai kőből faragott gótikus oszlopsora van, ezek alkotják a földszinti árkádsort. Fölöttük zárt, faragott oszlopokkal díszített loggia húzódik. A palota nagy része rózsaszín veronai márványból készült.

A Dózse-palota oszlopai közül kettő más színű, mint a többi. A 9. és a 10. oszlop vörös márványból készült, a hagyomány szerint itt került sor a halálos ítéletek nyilvános kihirdetésére. A velenceiek babonából még ma sem mennek át e két oszlop között. Az elítélteket azonban egy utolsó eséllyel kecsegtették, a kivégzés alól felmentést kaphatott az, aki a palota lagúna felőli részének harmadik oszlopa körül végig tudott sétálni anélkül, hogy leesett volna. Az elkeseredett próbálkozások nyomait a kikopott oszlop még ma is viseli, de a kísérlet még soha senkinek nem sikerült.

A gazdagon díszített főbejárat és az Óriások lépcsője az udvarra vezet.

Az Óriások lépcsőjén koronázták meg a dózsékat. Másik látványosság az Aranylépcső az emeletre illetve a dózse lakosztályához vezet. A legérdekesebb helyiség a XVI. századi térképekkel díszített Sala dello Scudo. Ne hagyjuk ki a Fegyvertárat, a Sala del Maggior Consigliot se, ahol Velence alsóháza ülésezett.

A palotából a Sóhajok hídján át jutunk a börtönbe. Mindkettő a gyererek számára legérdekesebb része a palotának. Ugyancsak a Sóhajok hídján jutunk vissza a dózsepalotába, melynek legalsó szintjén vannak a kútbörtönök (pozzi). A palota udvarával egymagasságban vannak, tehát nem igaz az, hogy dagály idején a beáramló vízbe fulladtak a rabok. Innen lépünk ki a napvilágra. (részletek)

A dózsepalota egyes termeiből (pl. Fegyvertár) gyönyörű kilátás nyílik a Velencére.

Belépőjegy (2014):

Kombijegy a Museo Correr-rel 16,50 euró/felnőtt, 10,50/6-14 éves gyerek, 40 euró/családi jegy 2 felnőtt és 2 gyerek (6-18 év).

Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Velence, Piazza San Marco
GPS: 45° 26′ 1.33577″, 12° 20′ 25.38758″
Honlap: http://palazzoducale.visitmuve.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó