Idén nem Ausztriából érkezik Bécs karácsonyfája

2023. október 24.

print Hetedhétország.hu

Idén nem Ausztriából érkezik Bécs karácsonyfája

1959 óta minden évben szigorú szempontok alapján, más-más tartomány adja a városháza tér karácsonyfáját.





A Rathausplatzon álló bécsi karácsonyfa idén Dél-Tirolból származik.

A 28 méteres lucfenyőt az Ennebergben található Rautal-völgyben vágták ki, és már úton van Bécsbe, ahová október 27-én érkezik. A fát november 10-én fogják kivilágítani.

1959 óta minden évben más-más tartomány adja a városháza tér karácsonyfáját, 1989 óta pedig Dél-Tirol is részt vesz ebben, mint "tizedik tartomány". Legutóbb 2014-ben állt dél-tiroli fa a Rathausplatzon.

Wiener Weihnachtsbaum am Rathausplatz kommt aus Südtirol

"Számunkra mindig különleges megtiszteltetés, amikor mi hozhatjuk a karácsonyfát Bécsbe. Egy gyönyörű fát választunk erdeinkből, hogy feldobja a bécsiek és a világ minden tájáról érkező vendégek karácsonyi ünnepét. Ez a fa egyben a Béccsel és Ausztriával való szolidaritásunk jele is" - mondta Arno Kompatscher, Dél-Tirol kormányzója.

A Bécsnek szánt lucfenyőt a Dél-Tirol tartomány mezőgazdasági és erdészeti tulajdonát kezelő Landesdomäne ügynökség választotta ki. A fa fenntartható módon kezelt erdőből származik.

"Nem volt könnyű olyan fát találni, amely megfelelt a követelményeknek" - mondja Andreas Agreiter, a Landesdomäne erdészeti ágazatvezetője.

A fának szabályos oldalágakkal kell rendelkeznie, 25-28 méter magasnak kell lennie, és logisztikailag kedvező helyen kell lennie, hogy ki is lehessen vágni.

"Az erdészek ezt a fát a Fanes-Sennes-Braies természetvédelmi parkban található Rautal-völgyben találták. Ma kivágtuk, és az oldalágakat gondosan kézzel a törzshez kötöttük, hogy amikor visszahelyezzük, a fa ugyanolyan szép legyen, mint most az erdőben lévő helyén" - mondja Agreiter.

A Rathausplatzon jelenleg is zajlik az idei bécsi karácsonyi vásár felállítása, amely november 10-én a bécsi karácsonyfa kivilágításával kezdődik. A fa és a piac mellett idén is lesznek a bécsiek által megszeretett attrakciók, mint például a Herzerlbaum vagy a Jégálom a Rathausparkban található korcsolyapályával.

(Fotók: Bécs karácsonyfáját 2023. október 23-án vágták ki Dél-Tirolban (c) LPA/Forstbetrieb Agentur Landesdomäne)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play